Reklamcılık sosyal medyanın önemli bir unsurudur ve Facebook da bundan farklı değildir. İster serbest çalışan olun ister kurumsal ya da ikisinin arasında bir yerde olun, Facebook reklamları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ne oldukları, nasıl kullanmanız gerektiği, neden kullanmanız gerektiği, ne kadara mal oldukları ve daha fazlası dahil olmak üzere Facebook reklamları hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.
Facebook reklamları nedir ve ne işe yarar?
Facebook reklamları kutuda ne yazıyorsa onu yapar: Platformdaki kullanıcılara bir ürün veya hizmetin reklamını yapan ücretli gönderilerdir. Farklı şekil ve boyutlarda olabilirler, bunları daha sonra tartışacağız.
Facebook reklamcılığı ne işe yarar?
Facebook reklamcılığı kullanıcıları çeşitli faktörlere göre hedefler:
· Kullanıcı yaşı, cinsiyeti ve daha fazlası dahil olmak üzere demografik
· Kullanıcı konumu
· Bir kullanıcının profilinde listelenenler ve 'Beğenilen' sayfalar ve gönderiler dahil olmak üzere ilgi alanları
· Kullanıcının Facebook ile paylaşmış olabileceği diğer bilgiler
Facebook neden reklamlarla dolu?
Facebook'un yaklaşık 3 milyar aktif kullanıcısı var. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık %40'ına denk geliyor! Bu kullanıcıların 2,11 milyarına Facebook reklamları potansiyel olarak ulaşıyor. İnsanlar platformda paylaşım yapıyor, etkileşime giriyor ve koşuşturuyor. Burada reklam yayınlarsanız ve doğru kişileri hedeflerseniz reklamlarınız ilgili hedef kitlenizin önüne çıkacaktır.
Facebook'un kendi reklam yöneticisi var. Adı Reklam Yöneticisi. Çabuk. TikTok'un reklam yönetim sistemine benzer, ancak daha kapsamlı hedefleme özelliğine sahiptir. Facebook'un yaklaşımı, işletmelerin reklamın aldığı her tıklama veya bin gösterim için bir reklam bütçesi belirleyeceği çoğu çevrimiçi reklamcılığa benzer.
Bugün, Facebook'un Reklam Yöneticisi'ni ya da tam adıyla Meta Reklam Yöneticisi'ni kullanmanın temellerini öğreneceğiz.
Farklı Facebook reklam biçimleri nelerdir?
Bir Facebook kampanyası yürütürken seçebileceğiniz çok sayıda farklı reklam biçimi vardır. Bunlar arasında seçim yapmak, ne tür içerik ürettiğiniz, hedeflediğiniz kitle ve daha fazlası gibi değişkenlere bağlıdır. İşte farklı Facebook reklam biçimleri:
Görsel reklamlar
Bunlar, hareketsiz görsellerden oluştukları için Facebook'un en basit reklamlarıdır. Özellikle çarpıcı görselleriniz varsa etkili olabilirler. Aksi takdirde, meramınızı anlatmak için yalnızca bir resminiz olduğundan biraz kısıtlayıcı olabilirler. Ürününüz veya hizmetiniz tek bir görsele sığdırılamıyorsa daha fazla reklam biçimine yönelebilirsiniz. İçeriğinizi kırpmaması için resim reklamınızın özelliklerine ve oranına da dikkat etmenizde fayda var.
Video reklamlar
Görsel reklamlara benzer şekilde, video reklamlar da kullanıcılara belirli bir içerik parçası gösterir. Facebook, video reklamınızın 15 saniyeden uzun olmamasını tavsiye eder, böylece kullanıcıların dikkatini çekebilir ve anında kaydırma yapmamalarını sağlayabilirsiniz. Vay canına faktörüne rağmen, video reklamlar oldukça hızlı bir şekilde pahalı hale gelebilir. Bütçenizi bir video reklama ayırmadan önce gerçekten bir video reklama ihtiyacınız olup olmadığını iki kez kontrol edin.
Karusel reklamlar
Karusel reklamlar, resim ve video reklamların bir uzantısıdır ve on ayrı resim veya videonun kullanılmasına olanak tanır. Her birinin kendi başlığı, açıklaması ve açılış sayfası olabilir; kullanıcılar karuselde kendi hızlarına göre gezinebilir. Karuseller, giyim serisi, tatil paketleri veya eğitim kursları gibi bir dizi ürün veya hizmetin gösterilmesine yardımcı olur.
Anında Deneyim reklamları
Anlık Deneyim reklamları, yalnızca mobil üzerinden erişilebilen etkileşimli yerleşimlerdir. Kaydırılabilir resimler ve videolar açısından atlıkarınca reklamlarına benzerler ancak bir değişiklik vardır. Kullanıcılar ekrandaki içeriği yakınlaştırıp uzaklaştırabilir, formları doldurabilir ve ürününüz veya hizmetinizle etiketlenmiş yaşam tarzı resimlerine göz atabilir. Bu, işletmenizi mobil cihazlarda hayata geçirmenize yardımcı olan daha sürükleyici bir reklamdır.
Koleksiyon reklamları
Koleksiyon reklamlarını atlıkarınca reklamları gibi düşünün ancak tam ekran ve daha özelleştirilebilir. Esasen bunlar, kullanıcıların seçtiğiniz ürün serisine göz atmasına ve doğrudan reklam üzerinden satın almasına olanak tanıyan çevrimiçi alışveriş pencereleridir. Facebook'un algoritması en iyi koleksiyon reklamı deneyimi için ürünlerinizi bir araya getirebildiğinden, koleksiyon reklamları daha geniş ürün yelpazesine sahip işletmeler için daha uygundur. Bu nedenle, daha küçük işletmeler koleksiyon reklamlarıyla etki yaratmakta zorlanabilir.
Potansiyel müşteri reklamları
Kullanıcıdan çok az çaba sarf ederek iletişim bilgilerini toplamak için tasarlandıklarından, potansiyel müşteri reklamlarını yalnızca mobil cihazlarda yayınlayabilirsiniz. Akışta "Şimdi Abone Olun", "Bugün Rezervasyon Yapın", "Ücretsiz Denemeye Şimdi Başlayın" türünde bir düğme ile açılırlar ve istendiğinde bir tür rezervasyon veya onay formu sunarlar.
Slayt gösterisi reklamları
Bu reklamlar, bir slayt gösterisinde oynatılacak üç ila on resim veya tek bir videodan oluşur. Videoyla uğraşıyorsanız slayt gösterisi reklamları, beş kata kadar daha az veri kullandıkları için video reklamlara harika bir alternatif olabilir. Müşterilerin mobil bağlantılarının sınırlı olduğu bölgeleri hedefliyorsanız mükemmeldir.
Hikâye reklamları
Hikâye reklamları normal Facebook akışında yer almaz, adından da anlaşılacağı gibi, yalnızca kullanıcıların Hikâyeler akışlarında görüntülenebilir. Emojiler, çıkartmalar, filtreler ve daha fazlası ile Hikâye reklamları ile normal resim veya video reklamlarından biraz daha fazla oynayabilirsiniz. Facebook Hikâye reklamları size daha fazla yaratıcı özgürlük sunsa da normal akışı Hikâyeler akışından daha fazla kişi görüntülediği için daha az kişinin bunları görüntüleyeceğini unutmamakta fayda var.
Messenger reklamları
Bunlar kullanıcıların Facebook Messenger sekmesinde görünür ve bir mesaj olarak görünür. Bu reklamlar daha kişisel olarak görülür ve doğru hedeflenirse harika bir sohbet başlatıcı olabilir.
Facebook Reklam hesabı nasıl oluşturulur?
Artık tüm farklı Facebook reklam türlerini bildiğinize göre, bir Facebook Reklam hesabı oluşturmanın zamanı geldi. İşte nasıl yapılacağı.
1.Bir Facebook İşletme Sayfanız olduğundan emin olun. Zaten bir Facebook İşletme Sayfanız varsa veya bir tane oluşturduğunuzda, size otomatik olarak bir Facebook Reklamları hesabı verilecektir. Bu kadar basit!
2.Tüm ayrıntıların doğru olduğundan emin olmak için reklam hesabı ayarlarınızı kontrol edin.
3.Ödeme yönteminizi ayarlayın. İki kez kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş bir banka kartı bilgileri girmediğinizden emin olun.
İşte bu kadar. Bu adımları tamamladıktan sonra artık hazırsınız.
Facebook'ta reklam başına maliyet ne kadar?
Bir Facebook reklamının ne kadara mal olacağına dair belirlenmiş bir kural yoktur ancak birkaç değişkene bağlıdır. Bunlar şunları içerir:
· Kitle hedefleme: Daha geniş bir Facebook kitlesine reklam vermek genellikle daha ucuza mal olur. Ancak, hedeflemenizi hassaslaştırmak ve belirli bir grubu hedeflemek istiyorsanız fiyat artacaktır.
· Kampanya süresi: Reklamlarınız ne kadar uzun süre yayınlanırsa o kadar fazla ödeme yapmanız gerekir.
· Konum: Reklam maliyetleri, hangi ülkeyi hedeflediğinize bağlı olarak büyük farklılıklar gösterir.
· Yılın zamanı: Daha fazla işletme pastanın aynı dilimi için mücadele ettiğinden, sezonluk kampanyalar daha pahalıya mal olabilir.
· Günün saati: Öğle yemeği gibi yüksek trafikli zamanlar daha pahalı olma eğilimindedir ancak tıklama başına maliyet (TBM) genellikle tüm zaman dilimlerinde gece yarısı ile sabah 6 arasında en düşük seviyededir.
Satış gibi dönüşüm tabanlı reklamlar için tamamlanan işlem başına ödeme yaparsınız. Görüntülenme sayınızı artırmayı amaçlayan reklamlar gibi gösterim odaklı reklamlar için gösterim başına ödeme yaparsınız.
Facebook reklamı nasıl oluşturulur?
1.Hedefinizi seçin
Meta Ads Manager'da oturum açtıktan sonra "Kampanyalar" sekmesine gidin ve "Oluştur" düğmesine basın
Tek seferde çok şey öğrenebilirsiniz ancak acele etmemenizde fayda var. TBM ölçütleri kampanya hedefleri arasında farklılık gösterdiğinden, Facebook reklamlarınızın maliyeti ne tür bir kampanya yürüttüğünüze bağlı olacaktır. Örneğin, bir dönüşüm reklamı için ortalama TBM tıklama başına 0,90 ABD doları civarındayken, gösterim kampanyası iki katıdır. İşte pazarlama hedeflerinin bir dökümü:
· Marka bilinirliği: Bu, işletmenizi yeni bir kitleye tanıtmanıza yardımcı olur
· Erişim: Reklamınızı mümkün olduğunca çok kişinin önüne çıkarır
· Trafik: Belirli bir bağlantıya, uygulamaya veya Messenger görüşmesine trafik çekmeyi amaçlar
· Etkileşim: Reklamınızı tıklama, beğenme, paylaşma veya başka bir şekilde reklamınızla etkileşime geçme olasılığı daha yüksek olan geniş bir kitleye ulaşır
· Uygulama yüklemeleri: Kullanıcıları uygulamanızı indirmeye ve yüklemeye teşvik eder
· Video görüntülemeleri: Video görüntülemelerinizi artırmayı amaçlar
· Potansiyel müşteri yaratma: Satış huninize yeni potansiyel müşteriler çeker
· Mesajlar: Kullanıcıları Facebook Messenger üzerinden işletmenizle iletişime geçmeye ikna edin
· Dönüşümler: İnsanları bir abone bağlantısı, satın alma düğmesi vb. aracılığıyla belirli bir eylemi tamamlamaya teşvik edin
· Katalog satışları: Belirli ürünlerin satışını artırmak için ürün kataloğunuzu Facebook reklamlarınıza bağlar
· Mağaza trafiği: Müşterileri fiziksel mağazanıza yönlendirir
Hedefinizi seçtikten sonra, belirli bir metrik seçmeniz gerekecektir. Örneğin, uygulama yüklemeleri bir uygulamaya yönlendirme gerektirirken, etkileşim için etkileşimi ölçecek bir şey gerekir (beğeniler, yorumlar, paylaşımlar vb.).
2.Reklam kampanyanıza bir ad verin
Kampanyanıza bir isim verin ve özel bir reklam kategorisine girip girmediğini belirtmeyi unutmayın. Buna konut, sosyal konular, seçimler ve daha fazlası için reklamlar dahildir. Bu noktada, reklamlarınız için bir A/B testi oluşturabilirsiniz. Ancak sadece süreç boyunca yürüdüğümüz için şimdilik bunu atlayacağız. Kapalı bırakın ve bir sonraki adıma geçin.
3.Bütçe ve zamanlama
Reklam setinizi adlandırın ve reklamınızla hangi sayfayı tanıtmak istediğinizi seçin. Şimdi işin zor kısmı geliyor: Reklamınız için ne kadar para harcayacağınıza karar vermek. İlk kez Facebook reklamı yayınlıyorsanız maliyeti düşük tutabilirsiniz. Gösterime dayalı reklamların günde en az 1 ABD doları ile beslenmesi gerekirken, beğeniler, tıklamalar, video görüntülemeleri veya diğer etkileşim türleri için ücretlendirilen reklamların günlük minimum 5 ABD doları bütçeye ihtiyacı vardır.
Günlük veya bütçe toplamı şeklinde harcama limitleri seçebilirsiniz. Yalnızca kendinizi rahat hissettiğiniz kadarını taahhüt edin. Eğer 300 dolarınız varsa ve ödeyebileceğiniz en yüksek miktar buysa daha yükseğe çıkmayın.
Bütçe toplamı şeklimde bütçe seçtiyseniz başlangıç ve bitiş tarihlerini seçebilirsiniz. Reklamları bu şekilde zamanlamak, belirli demografik özellikleri hedeflemek için harika olabilir. Örneğin, Türkiye'deki üniversite öğrencilerini hedefliyorsanız, reklamınız muhtemelen bir Çarşamba günü TSİ 04:00'te yayınlanmamalıdır. Tüm hedef kitleniz uykuda olacaktır. Bu da bizi bir sonraki adımımıza getiriyor.
4.Bir kitleyi hedefleyin
Bir Facebook reklamı, onu kimin görüntülediğini dikkate almadan yalnızca internette yayınlanırsa etkili olmaz. Yaş, cinsiyet, dil, konum ve daha fazlasına göre bir hedef kitle seçebilirsiniz. Hatta daha fazla ayrıntıya girebilir ve işletmenize daha önce ilgi göstermiş kişileri hedefleyebilirsiniz.
Ekranın sağ tarafında bir kitle boyutu göstergesi bulacaksınız. Bu, bütçenize ve önceki adımlarda girdiğiniz kriterlere bağlı olarak Facebook reklamlarınızın erişiminin ne kadar büyük olacağını anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca tahmini bir Sayfa ve beğeni sayacı da var ancak bu sizin ilk rodeonuzsa bunu görmezden gelin. Bu gösterge, tahmin yapmak için daha fazla veriye sahip olduğundan, Facebook reklamlarını ne kadar sık yayınlarsanız o kadar doğru hale gelir.
Daha da ileri gitmek istiyorsanız “Ayrıntılı Hedefleme” bölümüne göz atın. Bunu kullanarak insanları ilgi alanlarına, davranışlarına ve demografik özelliklerine göre hedefleyebilirsiniz. Hedef kitlenize uymayan kişileri de hariç tutabilirsiniz. Ürününüz veya hizmetiniz küçük bir alana hitap ediyorsa bu mükemmeldir.
5.Facebook reklam yerleşimlerinizi seçin
Önceki bölümden aşağı kaydırın ve “Avantaj+Planlamalar” seçeneğine tıklayın. Bu, reklamlarınızı Facebook akışına, Messenger'a, Kitle Ağına ve Instagram'a otomatik olarak yerleştirir. Daha fazla kontrol istiyorsanız, “Manuel Yerleştirme” tıklanabilir ve bunu kendiniz yapabilirsiniz. Seçenekleriniz, seçtiğiniz kampanya hedefine bağlı olacak ve sizden bir dizi değişken arasından seçim yapmanız istenecek. Bunlar şunları içerebilir:
· Cihaz türü: Hangi tür cihazları hedeflemek istediğiniz - masaüstü, mobil veya her ikisi
· Platform: Facebook, Audience Network, Instagram veya Messenger
· Yerleşim: Reklamlarınızın Akışlarda, Hikayelerde, Reels’larda, yayın içinde, Messenger'da, aramada, makale içinde, Reels’larda veya uygulamalarda ve sitelerde görünüp görünmeyeceğine karar verin
· Mobil cihazlar veya işletim sistemleri: Yalnızca iOS'u mu, Android'i mi, tüm cihazları mı vb. hedeflemek istediğinize karar verin
· WiFi: Reklamlarınızı yalnızca kullanıcılar WiFi'a bağlıyken gösterir
6.Marka güvenliğinin sağlanması
Reklamınızla ilişkilendirilmesini istemediğiniz içerikleri filtrelemek için “Marka Güvenliği” bölümüne gidin. Örneğin, ürününüz kesinlikle yetişkinler içinse, gençlere yönelik içerikte görünmemelidir. Daha dikkatli olmak istiyorsanız belirli yayıncıları ve siteleri bile engelleyebilirsiniz.
Bunu yaptıktan sonra, tahmini Sayfa Beğenisi ve Erişim sayılarını iki kez kontrol edin. Her şey yolundaysa "İleri!" düğmesine basın.
7.Facebook reklamınızı oluşturun
Son olarak, Facebook reklamınızı oluşturabilirsiniz. Doğru reklam biçimini seçin ve uygun metin ve medya alanlarını doldurun. Biçimlerin daha önce seçtiğiniz kampanya hedefine bağlı olacağını unutmayın. Reklamlarınızın yerleşimlerine göz atmak için sayfanın sağ tarafındaki “Önizleme” aracını kullanın. Gördükleriniz hoşunuza giderse, reklam kampanyanızı yayınlamak için yeşil renkli 'Yayınla' düğmesine basın.
Facebook boosting nedir?
Güçlendirilmiş gönderiler reklamlardan farklıdır. Bir gönderiyi güçlendirmek reklam olarak sayılsa ve bu şekilde faturalandırılsa da Reklam Yöneticisi'ni kullanmaktan çok daha basittir. Facebook'ta bir gönderiyi güçlendirmek, yalnızca belirli bir gönderiyi ilgili kullanıcıların akışlarına iter. Kimi hedefleyeceğinize, bütçenize ve artırma süresine karar verebilirsiniz ancak kişiselleştirme söz konusu olduğunda hepsi bu kadar.
Facebook'ta bir gönderiyi güçlendirmenin maliyeti nedir?
Az önce bahsettiğimiz reklamlar gibi, bir gönderiyi öne çıkarmanın maliyeti de ne kadar harcamak istediğinize bağlıdır. Küçük bir işletmeyseniz veya şahıs işletmesi sahibiyseniz ve Facebook reklamcılığıyla uğraşmak istiyorsanız, gönderileri güçlendirmek başlangıç için daha yumuşak bir yoldur.
İşte bu kadar. 2024'te Facebook'ta nasıl reklam verilir? Rekabetçi, hızlı tempolu bir alan, ancak işletmenizi doğru kişilerin önüne çıkarmak istiyorsanız Meta Reklam Yöneticisi size yardımcı olabilir.