İçerik Oluşturucu Olarak Satış Ortalıklığına Nasıl Başlanır?

Affiliate Marketing yani satış ortaklığının nasıl işlediği, bir influencer olarak bir bu programına nasıl katılacağınız hakkında bilmeniz gereken her şey!

Bir içerik oluşturucu veya influencer olarak, içeriğinizin büyük bir kısmının sevdiğiniz ürün, araç ve hizmetleri paylaşmaktan oluştuğuna bahse girerim. Bu, takipçilerinize hayatınızın perde arkasına bir göz attığınızda organik ve özgün bir şekilde gerçekleşir.

Peki ya size bunu yaparak para kazanabileceğinizi söylesem?

Tamam, söz veriyorum sizi dolandırmaya çalışmıyorum. Ama kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor, değil mi? Neyse ki, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca tam zamanlı içerik oluşturucu için öyle değil.

Authority Hacker tarafından 2.270 satış ortaklığı pazarlamacısıyla yapılan bir ankete göre, “ortalama” satış ortaklığı pazarlamacısı ayda 8.000 dolardan fazla kazanıyor ve katılımcıların yüzde 35'i satış yapmak için sosyal medya platformlarını kullanıyor. 

Satış ortaklığı programları, içerik oluşturucuların sevdikleri ürünleri tavsiye ederek komisyon kazanmaları için düşük riskli (ve düşük maliyetli) bir yol sunuyor.

Bu, hem marka hem de içerik oluşturucu için bir kazan-kazan yöntemidir. Birincisi yeni müşteriler bulmak için influencer pazarlamasından yararlanırken, ikincisi de muhtemelen zaten paylaştıkları içerikten para kazanır.

Şimdi gelir ortaklığı pazarlamasının nasıl işlediğini, bir influencer olarak bir gelir ortaklığı programına nasıl katılabileceğinizi ve gelir ortaklığı pazarlama stratejinizi başlatmak için bazı ipuçlarını inceleyelim.

Gelir ortaklığı / Affiliate marketing nedir?

Satış ortaklığı, bir işletmenin bir satış veya yeni müşteri yönlendirmesi karşılığında başka bir işletmeye veya kişiye ödeme yaptığı performansa dayalı çevrimiçi pazarlamadır. Influencer satış ortaklığı programlarında, bir içerik oluşturucu veya influencer benzersiz bir izleme bağlantısı veya indirim kodu aracılığıyla satılan ürün veya hizmetlerden komisyon kazanır.

Birçok farklı türde satış ortaklığı veya yönlendirme programı ve bu model üzerine kurulu dijital pazarlama işletmeleri (inceleme siteleri, kupon siteleri veya e-posta pazarlama ve e-posta listeleri gibi) vardır. Bu makalede, sosyal medya fenomenleri veya içerik üreticilerine yönelik gelir ortaklığı ağlarına odaklanacağız.

Peki, bu durumda bir gelir ortaklığı pazarlamacısı tam olarak ne yapar? Şöyle çalışır: Satış ortakları genellikle satış ortaklığı bağlantısına sahip oldukları ürün veya hizmetle (ideal olarak gerçekten kullandıkları ve sevdikleri bir ürün) ilgili sosyal medya içeriği oluştururlar.

İçeriklerine bu benzersiz alışveriş bağlantısını eklerler, böylece takipçiler tıklayıp o ürünü satın alabilirler. Bunu yaptıklarında, içerik oluşturucu bu satıştan elde edilen kârın bir yüzdesini kazanacaktır.

Birçok popüler satış ortaklığı programında, ürünü inceleyen müşterinin hemen 'sepete ekle' butonuna tıklamasına bile gerek yoktur. Ürünü belirli bir zaman dilimi içinde satın alırlarsa (örneğin, satış ortağı bağlantısı aracılığıyla ürün sayfasını ilk ziyaret ettikten 30 gün sonra), orijinal içerik oluşturucu bu satıştan komisyon kazanmaya devam edecektir.

Satış ortaklığı komisyon oranlarının genellikle çok yüksek olmadığını, çoğunlukla ürün maliyetinin yüzde beşinin altında olduğunu belirtmek gerekir. Satış ortaklığı geliri, büyük ve yüksek etkileşimli bir takipçi kitleniz yoksa veya bazı yüksek tutarlı satış ortaklığı satışlarına ilham vermiyorsanız muhtemelen normal gelirinizin yerini almayacaktır.

Hedefiniz “tam zamanlı içerik oluşturucu” ise, başka gelir akışlarına da sahip olmak isteyeceksiniz. (Yardımcı olacak kaynaklar için ilerleyin.)

Para kazanma yolu olarak satış ortaklığının faydaları

Satış ortaklığı programları, sosyal medyadaki varlığınızdan para kazanmak isteyen bir içerik üreticisi veya influencer olarak gelir akışlarınızı çeşitlendirmenin harika bir yoludur. İşte sizin için işe yarayabilecek bazı yollara bir göz atın:

  • Daha fazla yaratıcı kontrol: Marka ortaklıklarının aksine, çoğu satış ortaklığı programı influencer'ların ürünlerini tanıtmak için ne tür pazarlama kampanyaları oluşturmaları gerektiğini şart koşmaz. Önerilerinizi sosyal medya stratejinize ve hedef kitlenize uygun bir şekilde paylaşmakta özgürsünüz.
  • Pasif gelire giden bir yol: Satışlardan komisyon kazanmak, takipçilerinizle sürekli olarak ürün ve bağlantı paylaşmak anlamına gelmez. İçeriğin biraz daha uzun ömürlü olduğu ve sosyal medya SEO'sunun (arama motoru optimizasyonu) devreye girdiği platformlarda (YouTube, Pinterest ve bir dereceye kadar TikTok gibi), belirli ürünleri arayan kullanıcılar eski içeriğinizle karşılaşabilir.
  • Performansa dayalı kazançlar: İçerik pazarlamanız ne kadar etkili olursa kazanç potansiyeliniz de o kadar yüksek olur. Bu kadar basit (ve karmaşık!).

Gelir ortaklığı pazarlamasına nasıl girebilirim?

İşte influencer gelir ortaklığı pazarlamacısı olmak için adım adım bir kılavuz.

1. Gelir ortaklığı programlarını keşfedin

Satış ortaklığı programlarını yürüten çok sayıda satış ortaklığı sitesi hakkında eski moda bir araştırma yaparak satış ortaklığı pazarlamanıza başlayın. (Merak etmeyin, işin bir kısmını sizin için yaptım ve aşağıdaki en iyi satış ortaklığı programlarının listesine bakın).

Satış ortaklığı ağlarını ve perakendecileri araştırırken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

Komisyon oranları: Programın satış ortaklığı ürünlerini paylaşarak ne kadar kazanabilirsiniz? Kazancınız belirli bir tutarla sınırlanacak mı?

Ürün alaka düzeyi: Sizin ve hedef kitleniz için anlamlı olan gelir ortaklığı ürünlerini seçin. En azından, önerdiğiniz ürün veya hizmetlere aşina olmanız gerekir. İdeal olarak, satış ortağı şirketin ürünlerinin sizin kullandığınız ve sevdiğiniz ürünler olmasını istersiniz.

Marka itibarı: Hedef kitlenizde oluşturduğunuz güveni bir kenara atmayın. Markanız ve değerlerinizle uyumlu olduklarından emin olmak için iş ortağı olmak istediğiniz şirketler hakkında araştırma yaptığınızdan emin olun.

2. Başvurun veya profilinizi oluşturun

Her gelir ortaklığı programının başvuru süreci farklıdır. Örneğin Amazon bir form doldurmanızı ister, ancak çoğu marka içeriğinizi ve profilinizi bir şekilde inceler. Çalışan bağlantılar ve doğru ölçümler paylaştığınızdan emin olun.

Henüz bir web siteniz yoksa, basit bir web sitesi veya açılış sayfası birçok gelir ortaklığı programı için bir gerekliliktir.

3. Resmi bir programı olmayan markalara ulaşın

En sevdiğiniz marka, aşağıda listelenenler gibi resmi bir programın parçası olmayabilir. Ancak bu, satış ortaklığının ihtimal dışı olduğu anlamına gelmez. İş birliği teklifinde bulunmak için markaya ulaşmayı düşünün.

Teklifinizin profesyonel olduğundan, ürün veya hizmeti nasıl sevdiğinizi ve kullandığınızı ayrıntılarıyla anlattığınızdan ve hedef kitlenizin ideal müşteriyle nasıl örtüştüğüne dair bazı örnekler içerdiğinden emin olun. Influencer medya kitinizi de eklediğinizden emin olun.

Birçok markanın bu tür anlaşmalara daha açık olduğunu görebilirsiniz çünkü size ödeme yapılmadan önce gerçekten bir miktar satış yapmanız gerekecektir (yine, kazan-kazan).

4. Ürünler hakkında özgün içerik oluşturun

Bazı dolandırıcı TikTok'ların ve YouTube videolarının sizi inandırmak istediğinin aksine, satış ortaklığı sadece Pinterest'e ürün koyup ödeme almayı ummak değildir. Mevcut takipçilerinizi yabancılaştırmayacak kasıtlı bir satış ortaklığı stratejisi gerektirir.

Bu makalede defalarca “özgün” kelimesini göreceksiniz ve bunun iyi bir nedeni var. Takipçileriniz size güvendikleri ve hayatlarına bir değer kattığınız için içeriğinizle etkileşim kurarlar. Onlarla satış amaçlı içerik paylaşmak, güvenlerini (ve takipçilerinizi) kaybetmenin kesin bir yoludur.

Satış ortaklığı içeriğinizi içerik takviminize az miktarda, özellikle de başlangıçta ekleyin. Samimi ürün incelemelerini, eğitimleri ve ürün özetlerini düşünün, satış ortaklığı pazarlama çalışmalarınız tıpkı normal, kaliteli içeriğiniz gibi görünmeli ve hissettirmelidir.

Bunun ötesinde, takipçilerinizle bir gelir ortaklığı bağlantısı paylaştığınızı her zaman açıklayın. Bu da yine takipçilerinizin güvenini korumanıza bağlıdır, ancak birçok ülkede bu açıklama yasal olarak da zorunludur.

Satış ortaklarına nasıl ödeme yapılır?

Bu, söz konusu satış ortaklığı programına bağlıdır ancak ödemeler için standart uygulama, satış ortağına doğrudan bir depozito veya kendi satın alımları için bir indirim veya kupon sunmaktır. Örneğin Amazon Gelir Ortaklığı, gelir ortaklarına doğrudan para yatırma, hediye çeki veya çek ile ödeme yapma seçeneği sunar.

Birçok programın ödemeyi tetiklemek için minimum bir ödeme eşiğine sahip olduğunu belirtmek gerekir (örneğin, programın size ödeme yapması için en az 50 $ kazanmanız gerekir). Bu, yeni başlayan satış ortakları için sinir bozucu olabilir, bu nedenle bir programa kaydolmadan önce tüm ödeme sınırlarını bilmek önemlidir.

Etkileyiciler ve içerik oluşturucular için en iyi 4 gelir ortaklığı programı

Bazıları markaların kendileri tarafından yürütülen, bazıları ise ürün pazarları veya satış ortaklığı aracıları tarafından kolaylaştırılan binlerce satış ortaklığı programı var.

İşte satış ortaklığına yeni başlayan biriyseniz katılabileceğiniz en iyi programlardan bazılarına bir göz atalım.

1.  Amazon Gelir Ortaklığı ve Influencer Programı

E-ticaret devinin sunduğu çok çeşitli ürünler sayesinde Amazon Gelir Ortaklığı belki de en popüler gelir ortaklığı programıdır. Program influencer'lara, içerik oluşturuculara, yayıncılara, podcast'lere ve blog yazarlarına hitap eder ve bazı ürünlerde yüzde 10'a kadar komisyon sunar.

Amazon'un bunu yönetmek için raporlama, ödemeler, hesap bilgileri ve daha fazlası için kaynaklara sahip olan Associates Central gibi sağlam bir sistemi de var.

Teknik olarak, burada başvurabileceğiniz iki program vardır:

Amazon Gelir Ortaklığı: Web sitesi veya mobil uygulaması olan herkes Amazon Gelir Ortaklığı programına kaydolabilir.

Amazon Influencer Programı: Amazon Influencer Programına katılabilmek için bir web sitesine ihtiyacınız yoktur; sadece iyi bir takipçi ve etkileşim oranına sahip bir Instagram, Facebook, YouTube veya TikTok profiline ihtiyacınız vardır.

Bir içerik oluşturucu olarak, Influencer Programı en iyi seçeneğiniz olabilir. Ortak programın tüm avantajlarının yanı sıra, takipçilerinize önerdiğiniz ürünleri sergilemek için bir URL ile Amazon'da kendi sayfanıza sahip olacaksınız. Bu size “Amazon'a trafik yönlendirmek için ek bir yol sağlar, bu da özellikle sözlü olarak veya hiper-bağlantının mümkün olmadığı bir ortamda (örneğin Instagram altyazıları) tanıtıldığında yararlıdır,” diye açıklıyor Amazon.

Bununla birlikte, inceleme süreci biraz daha zordur. Amazon Influencer Programı için kaç takipçiye ihtiyacınız var? Harika bir soru ve Amazon'un bu konuda açık olduğu bir konu değil. Bazı kullanıcıların 200'den az TikTok takipçisi ile kabul edildiğini iddia ettiği ve diğerlerinin 20.000'den fazla YouTube kanalı abonesi ile reddedildiği konuya adanmış birçok uzun Reddit makalesi var.

Amazon Associates'e girmek daha kolaydır. Adresinizin, web sitenizin veya uygulama URL'lerinizin ve kısa bir biyografinizin isteneceği başvuru formunu doldurun. Bu işlem tamamlandıktan sonra, satış ortağı bağlantınızla üç sipariş oluşturmanız gerekecek ve ardından ekip başvurunuzu inceleyecektir. 

İçeri girdikten sonra, çoğu Amazon ürün listesinin üzerinde görünen ve gelir ortaklığı bağlantılarınızı oluşturacak bir “bağlantı al” düğmesi içeren küçük bir çubuk göreceksiniz. Ayrıca içerik performansınızı, dönüşüm oranlarınızı ve ödemelerinizi izleyebileceğiniz Gelir Ortaklığı Merkezi'ne de erişebileceksiniz.

2. eBay İş Ortağı Ağı

Amazon'da olduğu gibi eBay'de de takipçilerinize tavsiye etmek isteyeceğiniz bir ürün bulmamak için kendinizi zor tutacaksınız. E-ticaret platformunda herhangi bir zamanda, satış ortaklığı bağlantınızla tanıtabileceğiniz yaklaşık 2 milyar ürün listesi yayınlanmaktadır. 

eBay Partner Network, satış ortaklarına satışın yüzde biri ile dördü arasında ödeme yapar, ancak bu tutarlar sektöre bağlı olarak belirli değerlerle sınırlandırılmıştır. Program fiyat kartına göre, bir satış ortağının tek bir satıştan kazanabileceği en yüksek tutar 550$'dır.

Amazon'da olduğu gibi, web sitenizin ve sosyal medya profillerinizin bağlantılarının yanı sıra bazı temel bilgileri paylaşarak kaydolacaksınız.

Kabul edildikten sonra, benzersiz bağlantılar oluşturabileceğiniz ve tıklamalar, dönüşümler ve satışlar gibi temel istatistikleri izleyebileceğiniz bir kontrol paneline erişebileceksiniz.

3. ShareASale

Amazon ve eBay'in aksine, ShareASale bir pazar yeri değildir - daha ziyade, çeşitli sektörlerdeki bağlı kuruluşlar ve işletmeler (tüccarlar olarak adlandırılır) arasındaki ortaklıkları kolaylaştırır.

Programa satış ortağı olarak başvurmak Amazon'a benzer şekilde sitelerinde bir form doldurmayı gerektirir. Ekipleri daha sonra başvurunuzu değerlendirecek ve yedi gün içinde reddedecek veya onaylayacaktır.

Onaylandıktan sonra, binlerce satıcıdan oluşan listelerde arama yapabilirsiniz, ancak bu size otomatik olarak programları için satış ortağı bağlantıları verileceği anlamına gelmez. Bazı satıcılar sizi otomatik olarak kabul ederken, çoğunun kendi kriterleri, inceleme süreci ve komisyon teklifleri olacaktır.

4. CJ Affiliate

CJ Affiliate (eski adıyla Commission Junction), markaları içerik oluşturuculara veya yayıncılara bağlaması açısından ShareASale'e benzeyen şık bir platformdur.

Listesinde bazı harika markalar ve içerik oluşturucular olmasının yanı sıra - her iki ortağın da içeriklerinin etkisini yönetmesine yardımcı olacak harika bir analiz araçları setidir. Ayrıca, üst düzey satış ortakları için İçerik Sertifikalı bir programa sahipler ve CJ Influence Kampanyaları aracılığıyla ortaklık anlaşmalarını kolaylaştırmaya yardımcı oluyorlar.

Platformda influencer olarak kaydolmak için net bir gereklilik bulunmamakla birlikte, kullanıcılar CJ'nin aylık yeterli miktarda trafiğe sahip yüksek kaliteli web siteleri veya büyük bir takipçi kitlesine sahip influencer'lar aradığını bildiriyor. ShareASale'de olduğu gibi, satış ortaklığı bağlantılarına erişebilmeniz için çoğu markanın sizi onaylaması gerekecektir (Content Certified programının bir parçası değilseniz).

Size uygun bir satış ortaklığı programı bulun

Yukarıdaki programlardan hiçbiri size ve kitlenize uygun değilse, uyumu zorlamaya çalışmayın, dışarıda binlerce gelir ortaklığı programı var.

Bunların birçoğu şirket içinde yönetilmektedir, bu nedenle favori markalarınızın web sitelerini ve sosyal medya hesaplarını inceleyerek kendi programları olup olmadığını ve nasıl başvuracaklarını öğrenebilirsiniz.

Bunu yapamazsanız, söz konusu şirketlere iyi araştırılmış kişisel erişim, yakında sizi bir satış ortağı veya marka elçisi olarak kitaplarında görebilir.

Sosyal Linkler

Bize Katılın