Çapraz Yayınlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Sosyal medyanın 'mevsimleri' ve 'dönemleri' vardır. Çapraz yayın yapma, yani içeriği farklı platformlarda paylaşma çağında nasıl başarılı olabilirsiniz?

İster sosyal medyada çalışıyor olun ister bir işletme sahibi ya da yaratıcı olarak sosyal medya işinizin ayrılmaz bir parçası olsun, sosyal medyanın 'mevsimleri' ya da 'dönemleri' olduğunu bilirsiniz. Şu anda, yeniden içerik üretme olarak da bilinen çapraz yayınlama 'çağındayız'. Son zamanlarda sosyal medyadaki iklime dikkat ettiyseniz, bu çok mantıklı.

 

Instagram'daki güçler, 2022'de platformda birçok insanın ayak uydurmakta zorlandığı birçok büyük değişiklik yaptı ve bu da birçok kişi için etkileşimde düşüşe yol açtı. Bu arada TikTok gibi yeni platformların popülerliği artmaya devam etti ve Youtube gibi eski platformlar Youtube Shorts gibi yeni özellikler sunarak dikkatimizi çekmek için yarışmaya başladı. Birdenbire her sosyal medya platformunda büyümek için bir fırsat ortaya çıktı. Ve HİÇ KİMSE her platform için benzersiz içerik üretmekle ilgilenmediğinden (sonuçta zaten tek bir platforma yetişmeye çalışmıyor muyuz?), çapraz paylaşımlar başvurulan çözüm haline geldi.

 

Şimdi bizi yanlış anlamayın: çapraz paylaşım, çok kanallı bir sosyal medya varlığını yönetmek için HARİKA bir yaklaşımdır. Ancak bu, içeriğinizi oluşturup tüm kanallarınızda yayınlamaktan daha karmaşıktır. İçeriğinizi her bir platformda iyi performans gösterecek şekilde optimize edebilmeniz için paylaşım yaptığınız her bir platformdaki insan türünü ve platformun kendi nüanslarını anlamanız çok önemlidir. Bu blog yazımızda, tam olarak bunu nasıl yapacağınızı ele alacağız.

 

1.    Hedeflerinizi Belirleyin ve Her Platform İçin Stratejinizi Oluşturun

 

Her zaman neden ile başlamak zorundayız. Neden bu yeni platformlarda çapraz paylaşım yapıyorsunuz ve hedefleriniz neler?

 

Şu anda bulunduğunuz sosyal medya platformlarında daha az aktif olabilecek yeni bir kitleye mi ulaşmak istiyorsunuz?

 

Varlığınızı bu yeni platformlara genişleterek ne gibi sonuçlar elde etmek istiyorsunuz?

 

Nedeninizi anladıktan ve bu platformlarda başarıyı nasıl ölçeceğinize ilişkin KPI'larınızı (temel performans göstergeleri) belirledikten sonra, stratejinizi oluşturma zamanı gelmiştir (evet: aktif olduğunuz her platformun kendi stratejisine ihtiyacı vardır).

 

İçeriğinizi tüm sosyal medya platformlarınızda takıp takıştırmak yerine, içeriğinizi yararlanabileceğiniz bir kaynak bankası olarak düşünün ve her platform için istediğiniz hedeflere ulaşmak için bu kaynakları bilinçli olarak nasıl kullanabileceğinizi düşünün.

 

Bu platformlarda yeniden kullanmaya başlamanız gereken hangi içeriğe zaten sahipsiniz? Hangi içeriğin çapraz gönderileceğini ve hangilerinin gönderilmeyeceğini nasıl belirleyeceksiniz? Yalnızca belirli içerik sütunlarındaki veya temalardaki içerikleri mi çapraz yayınlayacak veya yeniden kullanacaksınız? Ya da sadece kısa videolarınızı mı? İçeriği aynı anda mı yayınlayacaksınız yoksa içeriğinizin her platform için farklı bir tempoda yayınlanması mantıklı mı?

 

Oyun planınızı yaptıktan sonra, çapraz gönderilerinizin sonuçlarının çok daha iyi olma olasılığını üç katına çıkarmış olursunuz.

 

2.    Her Platformdaki Hedef Kitlenizi Öğrenin

 

Her sosyal medya platformu benzersiz bir deneyimdir ve aktif kullanıcılarının o platformu tercih etmelerinin bir nedeni vardır. Hedef kitleniz tercih ettiğiniz platformlarda benzer olsa da, bu platformlardaki davranışlarının gece ve gündüz farklı olabileceğini anlamak önemlidir.

 

İdeal kitlenizi araştırmak için zaman harcayın ve halihazırda etkileşimde bulundukları içerik türüne dikkat edin. Daha uzun veya daha kısa içerikleri mi tercih ediyorlar? Hangi saatlerde çevrimiçi oluyorlar? Hâlihazırda etkileşimde bulundukları içeriklerde hangi anahtar kelimeler sıklıkla geçiyor? Tüm bu bilgiler, içeriğinizi her bir sosyal medya platformuna göre uyarlamanıza yardımcı olacak ve böylece çapraz gönderileriniz faydalı olacaktır.

 

3.    Her Sosyal Medya Platformu İçin Arazinin Yapısını Öğrenin

 

Her platformun en iyi uygulamaları vardır ve bunları iyi anlamak çok önemlidir. Bunu yapmazsanız, boşuna çapraz gönderi yapmış olursunuz ve arzu ettiğiniz sonuçları göremezsiniz.

 

Örneğin, fotoğraflar ve grafikler için boyutlandırma önerileri Instagram ile LinkedIn'de farklılık gösterir. TikTok'taki maksimum video uzunluğu, Youtube Shorts'taki maksimum video uzunluğundan farklıdır. Karuseller Instagram'da çok iyi performans gösterirken, kullanıcı deneyimi LinkedIn'de oldukça farklıdır, bu nedenle karuselleri PDF'lere dönüştürmek veya karusellerinizdeki metni kopyalayıp doğrudan gönderinizin gövdesine yapıştırmak genellikle daha iyidir. Önemli platformlarınızda en iyi uygulamaları karşılayan içerikler oluşturmak için bu kritik ayrımları bildiğinizden emin olun.

 

4.    Çapraz Gönderi Sistemi Oluşturun

 

Sosyal medya SİSTEMLER ile çok daha basit hale getirilebilir ve özellikle de birden fazla platformda çapraz paylaşım yapıyorsanız, içeriğinizi her platform için optimize etmek için küçük değişiklikler ve ayarlamalar yapmanızı gerektirir.

 

Önemli platformlarınızı seçtikten ve en iyi uygulamalarını inceledikten sonra, platformlar arasında içerik planlarken veya yeniden yayınlarken izlemeniz gereken bir kontrol listesi oluşturun. Bu adım adım kılavuz, içeriğinizi yeniden boyutlandırmayı veya yeniden biçimlendirmeyi, başlıklarınızı (ve/veya hashtag'lerinizi) ayarlamayı ve gereken diğer temel değişiklikleri içermelidir.

 

Çapraz paylaşım, birden fazla sosyal medya platformunda çevrimiçi bir varlık oluşturmak ve büyütmek için akıllıca bir yaklaşımdır! Niyetle ve çok daha kolay bir şekilde çapraz paylaşım yaptığınızdan emin olmak için bu kritik adımları aklınızda bulundurun.

Sosyal Linkler

Bize Katılın