Chroma Keying Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Chroma keying Premiere Pro, Photoshop, After Effects ve daha fazlasında göz kamaştırıcı yeşil ekran efektleri elde etmek için kullanılır.

Chroma keying, modern film yapımcılığında en popüler ve etkili video düzenleme tekniklerinden biridir. İster Hollywood filmlerinin nasıl yapıldığını merak ediyor olun, ister müşterilerinizin içeriklerini bir üst seviyeye taşımak isteyin ya da sadece ev videolarınızı renklendirmek isteyin, chroma keying işinizi görecektir.

 

Chroma Keying Nedir?

 

Chroma keying, green screen yani yeşil ekran kullanımından gelen bir tekniktir. Arka plandaki yeşil ekran ve ön plandaki gerçek oyuncular ve nesneler olarak iki ilgi çekici nokta birlikte filme alınır Renklerdeki kontrast bu nesneleri birbirinden ayırmanızı sağlar.

 

Chroma keying TV'de hava durumu raporlarının nasıl yapıldığını gösterir. Aynı zamanda Tom Hardy'nin yani Mad Max’in Fury Road filminde kervan geçmez, yaşanmaz bir çölde araba sürme yöntemidir. Yeşil ekran post prodüksiyonda anahtarlanır, yeşil kaldırılır, şeffaf bırakılır ve istediğiniz görüntü veya videoyla doldurmak için serbest bırakılır.

 

Chroma keying ayrıca çekimlerdeki ayrıntıları kaldırmak için de kullanılır. Çılgın bir kuruluş çekimi yapıyor veya müzik videosu için çılgın dublörler kullanıyorsanız, oyuncularınızın ana çekimden tek parça halinde çıkmasını sağlamak için yeşil koşum takımları ve kablolar kullanabilirsiniz. Ardından, eve dönüp güvenli bir şekilde akşam yemeği yediklerinde, güvenlik ekipmanını chroma key ile şeffaf hale getirebilirsiniz.

 

Chroma Keying için En İyi Renk Hangisidir?

 

Chroma keying için en iyi bilinen renk, herhangi bir insan cilt tonundan ne kadar uzak olduğu göz önüne alındığında yeşildir. Eğer özneniz yeşil giyiyorsa bu teknik işe yaramaz.

 

Chroma Key Yalnızca Yeşil Ekran için midir?

 

Geleneksel olarak chroma keying, yeşile benzer nedenlerle geçmişte mavi ekranla yapılırdı. Mavi renk insan ten rengi değildir ve mavi giymeyen biri için insanların nerede bitip arka planın nerede başladığını anlamak kolaydır.

 

Arka planınız için farklı renkler kullanabilirsiniz ancak bunlar yeşil veya mavi kadar iyi çalışmayabilir. Ayrıca, yeşil ve mavi ekranlar chroma keying için en kolay bulunabilen arka planlardır bu yüzden kendinizi zahmetten kurtarabilir ve işe yarayan şeylere daha çok vakit ayırabilirsiniz.

 

Chroma Keying'in Temelleri

 

Photoshop, Premiere Pro, After Effects ve daha fazlasında chroma keying'in nasıl kullanılacağını incelemeden önce, yapılması ve yapılmaması gereken bazı temel şeyleri ele alalım.

 

Yeşil Ekran Çekiminizde Her Şeyi Doğru Şekilde Ayarlayın

 

Evet, tüm hataları sonradan düzeltebilirsiniz ancak bu çok yorucu olabilir ve çok zamanınız alabilir. Yeşil ekran çekiminizi düzgün bir şekilde ayarlayarak kendinize en iyi başlangıcı verin. Bunun için yapmanız gerekenler aşağıda açıklanmıştır:

 

·      Ölçeğin doğru olduğundan emin olmak için yeşil perde ve arka plan görüntülerini aynı odak uzaklığında çekin.

 

·      Öznelerinizde yeşil kullanmaktan kaçının.

 

·      Parlak nesneler kullanmaktan kaçının; bunlar yeşili yansıtabilir ve çekimlerinizde istenmeyen şeffaf noktalara neden olabilir.

 

·      Oyuncularınızı ve yeşil perdenizi ayrı ayrı aydınlatın ve ideal olarak aralarında yaklaşık 2 metre mesafe bırakın.

 

·      Çekimlerin sahte görünmesini önlemek için oyuncularınızın aydınlatmasını, tasarladığınız arka planın aydınlatmasıyla eşleştirin eğer chiaroscuro aydınlatma kullandıysanız, bu temaya sadık kalmanız gerekir!

 

·      Yeşil ekranınızı eşit ve yumuşak bir şekilde aydınlatın, böylece mümkün olduğunca boş görünecektir.

 

·      Hareket bulanıklığını azaltmak için hızlı bir deklanşör hızı kullanın.

 

·      Çekimlerinizde ekstra dijital eserlerin ortaya çıkmasını önlemek için düşük ISO ile çekim yapın, bunlar post prodüksiyon sürecini daha zor hale getirecektir.

 

·      Çekimden önce sahnenizin üzerinden birkaç kez geçerek istenmeyen gölgelerin ortaya çıkıp yeşil ekran çekiminizi bozup bozmayacağını kontrol edin.

 

Yeşil perdenizde işin kolayına kaçarsanız, renk anahtarlamanız kötü sonuçlanacaktır. Muhtemelen dökülme de yaşayacaksınız. Bu zayıf aydınlatma, yansıtıcı nesneler veya çıkarmayı unuttuğunuz yeşil küpeler nedeniyle yeşilin gerçek hayattaki nesnelerinize dökülmesi anlamına gelir.

 

Farklı Programlarda Chroma Keying Nasıl Yapılır?

 

Chroma keying'in ne olduğunu, neden yapıldığını ve çekimlerinizi yapmadan önce neleri hazır bulundurmanız gerektiğini anlattık. Şimdi sıra çekimlerinizi seçtiğiniz video düzenleme uygulamasında veya yazılımında anahtarlamaya geldi.

 

En popüler seçeneklerden bazılarına göz atalım.

 

Adobe Premiere Pro'da Renk Anahtarlama

 

Premiere Pro birinci sınıf, endüstri lideri bir video düzenleyicidir. Merak ediyorsanız, Avatar'dan Gone Girl'e kadar her şeyde kullanılmıştır.

 

İşte Premiere Pro'da Chroma Keying İşlem Adımları:

 

1.Yeşil ekran projenizi açın, ardından Ultra Key efektini etkinleştirin. Effects, Video Effects ve ardından Keying'e tıklayarak efekti bulun.

 

2.Effects Control penceresinden damlalık şeklindeki aracı seçin. Arka planda yeşil bir alana, ideal olarak öznenizin yüzüne/ön planınızın odak noktasına yakın bir yere tıklamak için kullanın.

 

3.Output View’i Alpha olarak değiştirin. Bu, ön planı beyaza ve arka planı siyaha bölerek konunuzun kenarlarındaki ayrıntıları görmenize yardımcı olur. Beyaz alan %100 görünmüyorsa, anahtarlamanız orada başarılı olmamış demektir. Arka plan çok parlak olabilir veya çekim sırasında çıkarmayı unuttuğunuz yansıtıcı bir şey olabilir.

 

4.Renk anahtarlamanızı temizleyin. Öznenizde biraz siyah sızıntısı varsa, Matte Generation seçeneğinin altındaki Transparency'a gidin. Daha kalın bir çizgi için kaydırıcıyı azaltın veya kenarlıkları yumuşatmak için artırın.

 

5.Arka planı düzenleyerek devam edin. Yeşil ekranınızı klipten kaldırmak için Pedestal kaydırıcısını yukarı kaldırın ve Alpha görünümünde arka planı siyah yapın. Konunuza gölge eklemek için Shadow kaydırıcısını artırın, böylece yeni arka planınızı eklediğinizde biraz daha doğal görünmesini sağlayın.

 

6.Renk anahtarlamanızın ne kadar iyi çalıştığını görmek için çıktı görünümünüzü Alpha’dan Composite’e değiştirin. İstediğiniz arka planı içe aktarın, ardından anahtarlanmış klibinizi projenizin ikinci video katmanına taşıyın. Arka planı anahtarlanmış çekimin altına bırakın ve güzel bir şekilde bir araya gelsin!

 

7.Bazı son ayarlamalar yapmanız gerekiyorsa, Matte Cleanup aracıyla daha fazla budama yapabilirsiniz. Buraya geldiğinizde, öznenizi arka plana sorunsuz bir şekilde karıştırmak için Choke kaydırıcısını ayarlayın. Bunu Soften kaydırıcısıyla devam ettirin ve sinir bozucu yeşil parçalar olmaması gereken yerlerde görünüyorsa Spill Suppression bölümüne gidin.

 

8.Premiere Pro'da renk anahtarlama işleminiz artık tamam!

 

Adobe After Effects'te Renk Anahtarı Oluşturma

 

After Effects, Premiere Pro kadar güçlü bir hareketli grafik yazılımıdır. After Effects'te chroma keying'i nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

 

1.Yeşil ekran projenizi New Composition From Footage seçeneğine tıklayarak açın. Bu yüklendikten sonra, Window sekmesine tıklayın ve Effects & Presets'a gidin.

 

2. Oradan, Animation Presets’ı açın. Presets klasörünü ve ardından Image – Utilities’ı açın. Keylight + Keylight Cleaner + Advanced Spill Suppressor ön ayarına gidin ve bunu çekimlerinizin üzerine sürükleyin. Bu, üç kroma anahtarı efektini bir araya getirir.

 

3. Keylight efekti ile başlayın. Yeşil ekranı Screen Color olarak seçmek için damlalık şeklindeki aracı kullanın. Ardından, View ayarını Screen Matte olarak değiştirin. Bu size Premiere Pro'daki Alpha görünümüne benzer beyaz, siyah ve gri bir arka plan verir.

 

4.Arka plan tamamen siyah ve nesneniz tamamen beyaz olana kadar Clip Black ve Clip White ayarlarını yaparak Screen Matte ayarlarını açın.

 

5.View ayarını Intermediate Result olarak değiştirin, ardından arka plan kaldırma işleminizin ne kadar başarılı olduğunu kontrol etmek için Transparency Grid ile oynayın. Bu aşamada, herhangi bir kusur aramak için çekimlerinizi oynatabilirsiniz. Eğer bir sorun varsa, Screen Matte’ye geri dönün ve seviyeleri gerektiği gibi ayarlayın.

 

6.Şimdi sıra ön ayarın ikinci bölümünde: Keylight Cleaner. Bu araç perde arkasında ön plan ve arka plan arasındaki kenarları temizlemekle meşgul. Bununla birlikte, kenarlarınızdaki görünür kusurları en aza indirmek için Reduce Chatter’ı manuel olarak ayarlayabilirsiniz ve kenarları keskinleştiren Alpha Contrast ile oynayabilirsiniz.

 

7.Advanced Spill Suppresso’e geçin. Bu, insanların saçlarındaki, parmak aralarındaki ve benzeri yerlerdeki sinir bozucu yeşil dökülmeleri düzeltmeye yardımcı olur. Bu araç kapalıdır, bu yüzden çalıştırmak için yanındaki onay kutusuna basın. Tüm yeşili süpürmezse, Method’u Ultra olarak değiştirerek renkleri manuel olarak seçebilirsiniz. Anahtar rengi buradan kendiniz ayarlayabilirsiniz.

 

8.İstediğiniz dosyayı içe aktararak ve proje zaman çizelgenize, renk anahtarlı çekimlerinizin altına sürükleyerek bir arka plan ekleyin.

 

Adobe Photoshop'ta Renk Anahtarı Oluşturma

 

Photoshop grafik editörüdür. İşte Photoshop'ta chroma keying'in nasıl yapılacağının detayları:

 

1.Yeşil ekran ortamınızı Photoshop'ta açın, ardından Select ve Color Range’e tıklayın. Inverted kutusunu işaretleyin ve Selection Preview’i Black Matte olarak değiştirin.

 

2.Yeşili seçmek için damlalık şeklindeki aracı kullanın. Arka planı seçmeye devam etmek için Shift tuşunu basılı tutun, ardından seçiminizden memnun olduğunuzda OK tuşuna basın.

 

3.Konunuza bir Katman Maskesi ekleyin. Bu, seçtiğiniz arka planın şeklini otomatik olarak doldurmalıdır.

 

4.Yeşil ekranı kaldırdınız şimdi arka plan medyanızı ekleyin! Yavru köpeği sürükleyip bırakın ve ön plandaki nesnenizin arkasında birleşmesini izleyin.

 

5.Gerekirse maskenizi düzenleyin. Maske katmanına çift tıklayın, ardından Select ve Mask’a tıklayın. Ön plan ve arka plan arasındaki uyumsuzlukları gidermek için Feather, Contrast ve Shift Edge seçeneklerini deneyin.

 

CapCut'ta Renk Anahtarı Oluşturma

 

CapCut, genellikle TikTok ile ilişkilendirilen ücretsiz bir video düzenleyicidir. Yine de çok işimize yaramaktadır. CapCut'ta ücretsiz olarak chroma keying'in nasıl yapılacağının detayları:

 

1.CapCut'ta arka plan çekiminizi açın. Ardından, Overlay ve ardından Add Overlay’e tıklayın ve yeşil ekran çekiminizi ekleyin.

 

2.Ekranın altındaki menülerde Chroma Key'i bulana kadar arama yapın. Kaldırmak istediğiniz yeşili seçmek için renk seçiciyi kullanın.

 

3.Intensity seçeneğini seçin ve yeşil görüntüden kaldırılana kadar kaydırıcıyı sürükleyin.

 

4.Gölgelerle oynamak ve çekimlerinize daha gerçekçi bir görünüm kazandırmak için Shadow seçeneğine tıklayın.

 

5.İşiniz bittiğinde, chroma keying saçmalıklarınızı onaylamak için onay işaretine tıklayın.

 

iMovie'de Renk Anahtarı Oluşturma

 

iMovie, Apple'ın kullanıcı dostu video düzenleyicisidir. Basit olmasıyla bilinir peki yeşil ekranla başa çıkabilir mi? Evet, iMovie chroma keying özelliğine sahip. İşte nasıl yapacağının detayları

 

1.Yeşil ekran ve arka plan çekimlerinizi iMovie'ye ekleyin, ilkini ikincisinin üzerindeki bir zaman çizelgesine yerleştirin. Yeşil ekran çekimlerinize tıklayın, ardından Video Overlay Settings düğmesine gidin.

 

2. Açılır menüyü Cutaway seçeneğinden Green/Blue Screen seçeneğine getirin. iMovie yeşili otomatik olarak chroma key yaparak size şık görünümlü bir ürün bırakır.

 

3.Çekiminizin düzenlenmesi gerekiyorsa, video ön izlemenizin üzerindeki Softness ve Clean-up araçlarını kullanın. Burada çekimlerinizdeki istenmeyen parçaları kırpabilir ve silebilirsiniz ki bu oldukça güzeldir.

 

Artık chroma keying'in ne olduğunu, insanların bunu neden yaptığını ve kendiniz nasıl yapacağınızı öğrendiğinize göre, deneme zamanı! Acele etmeyin, hatalar yapın ve hangi yazılım ve tekniklerin size en uygun olduğunu öğrenin.

Sosyal Linkler

Bize Katılın