Devamlılık Kurgusu Nedir? Bilmeniz Gereken 12 Teknik

Devamlılık kurgusu, içeriğinizi bir araya getirmek için çok önemlidir. Tanıma, tekniklere, sınıfının en iyi örneklerinden bazılarına ve daha fazlasına bakalım!

Devamlılık kurgusu, profesyonel ve inandırıcı içerik üretmenin anahtarıdır. Peki ama nedir, görmezden gelirseniz ne olur ve bazı temel teknikler nelerdir?

 

Devamlılık kurgusu nedir?

 

Devamlılık kurgusu, bir görsel içerik parçasını birbirine yapıştıran video düzenleme tekniklerini kapsayan şemsiye bir tanımdır. Güçlü bir devamlılık kurgusu her şeyin kare kare akmasını sağlayarak bitmiş ürüne gerçekçi bir hava katar.

 

Zaman, mekân ve karakterler tam olarak gerçekleşir ve parçalarının toplamından daha fazlası haline gelir. Devamlılık kurgusu işe yaradığında, izleyiciler yarattığınız dünyada kendilerini kaybederler.

 

Devamlılık kurgusu görünmez midir?

 

İdeal olan, izleyicinin devamlılık kurgusunu fark etmemesidir. İyi yapılırsa, izleyici içeriği A'dan B'ye ve Z'ye kadar takip edecektir, içeriğin kendisi yüksek kaliteli ve iyi kurgulanmışsa, bunun bir bilimkurgu destanı mı yoksa cesur bir gerçekçi drama mı olduğu önemli olmamalıdır.

 

Edgar Wright ya da Guy Ritchie gibi süper stilize, abartılı imzalara sahip film yapımcıları bile tarzlarını güçlendirmek için devamlılık kurgusunu kullanır. Görüntüler süreklilik kurallarını kabul ettiği sürece, seyirci bunu benimseyebilir.

 

Devamlılık kurgusu yapmazsanız ne olur?

 

Gladyatör'de kolezyumda takılan kot pantolonlu adamı ya da Yıldız Savaşları'nda kafasını vuran Stormtrooper'ı görmüşsünüzdür, bunlar devamlılık kurgusunun göz ardı edilmesinden ziyade devamlılık hatalarının örnekleridir.

 

Devamlılık kurgusunun olmaması, çekimlerinizin sindirilebilir bir şekilde düzenlenmeyeceği ve sıralanmayacağı anlamına gelir. Bu da bitmiş projenizin anlatımı konusunda kafa karışıklığına yol açabilir ve genel kaliteyi düşürebilir.

 

Devamlılık kurgusunu bozmalı mısınız?

 

Bazı film yapımcıları stilistik nedenlerle süreklilik kurgusunu bozar. Eşleştirme kesimi gibi bir tekniğe bakarsanız, süreklilik kurgusunun korumaya çalıştığı her şeye aykırı olduğunu görürsünüz.

 

Devamlılık kurgusu Hollywood'un Altın Çağı olan 1920'lerde ortaya çıkmıştır ve genellikle film yapmanın standart yolu olarak kabul edilir. Yine de o dönemi araştırırsanız, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk film yapımcılarının süreksizliği benimsediğini görürsünüz.

 

Dziga Vertov'un 1929'da gösterime giren Man With a Movie Camera (Kameralı Adam) filmi, o zamanki Sovyetler Birliği'nden sessiz, deneysel bir filmdir. Tüm süreklilik kurgusu kavramlarını hiçe sayar ve rutin olarak tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösterilir.

 

Bilmeniz gereken 12 devamlılık kurgusu tekniği

 

Devamlılık kurgusunun ne olduğunu, neden yararlı olduğunu ve görmezden gelirseniz ne olacağını öğrendiğimize göre, şimdi aklınızda bulundurmanız gereken 12 devamlılık kurgusu tekniğini inceleyelim.

 

Eşleşen eylem

 

Eşleşen aksiyon, görünmez devamlılık kurgusunun ana itici gücüdür. Özetle, iki çekim arasında bir eylemin veya hareketin aynı karesini keserek eylemi farklı bir açıdan devam ettirmek anlamına gelir. Bu, çekimlerinizin canlı kalmasını sağlar, perspektif katar ve doğal bir akış yaratır.

 

Bir film, TV programı veya profesyonel olarak üretilmiş başka bir içerik parçası izlerseniz, editörlerin aksiyonu ne kadar düzenli olarak eşleştirdiğini görürsünüz. Bu hiçbir şekilde tüm sorunlarınızın cevabı değildir, ancak devamlılık kurgunuzu yapmakta zorlanıyorsanız, aksiyon eşleştirmesi yaparak bunu geliştirebilirsiniz.

 

Göz çizgisi eşleştirme

 

Tek çekimlik bir itiraf çekimi yapmadığınız sürece, kameralarınız özneleri kadrajın etrafında kovalayacaktır. Bu nedenle göz çizgisi eşleştirme, devamlılık kurgunuzu sıkılaştırabilir ve izleyicileri içeriğinizin can alıcı merkezine doğru yönlendirebilir.

 

Göz çizgisi eşleştirme, izleyiciye bir karakterin ne gördüğünü gösterir. Genellikle bir konuşma sırasında karakterler arasında geçiş yapmak için kullanılır ama aynı zamanda bir karakterin geçiş yapmadan önce nereye baktığını tanımlayarak çekimleri ayarlayabilir. Yeşil ekranla çekim yapıyorsanız ve iki oyuncu çekim için aynı yerde bulunamıyorsa, konuşmayı ayarlamak ve post prodüksiyonda onları ortak bir arka plana yerleştirmek için göz çizgisi eşleştirme ve renk anahtarlama kullanabilirsiniz.

 

Ters çekimler

 

Ters çekim, bir karakterin çekimiyle başlar ve karakterin baktığı şeye, bir nesneye, başka bir karaktere, utanç verici Facebook anılarına kesilir. Ardından, ilk çekimdeki karaktere geri dönerek tepkisini gösterirsiniz.

 

Bu, izleyiciyi yönlendirmek ve her bir karakterin veya konunun nerede olduğunu bilmesini sağlamak için karşıt kamera açılarını kullanarak göz çizgisi eşleştirme gibi tekniklerle oynar. Bu çekimler ekrandaki ve ekran dışındaki bir karakter arasında hızlı bir ilişki kurar, iki çekimi art arda gördüğünüzde, iki karakterin birbirine baktığını rahatlıkla tahmin edebilirsiniz.

 

Göz izleme

 

Göz izleme, devamlılık kurgusunda bir tür hile kodudur ve izleyicinin bakışını belirli bir ayrıntıya çeker. Bir konuya dikkat çekmek istiyorsanız, onu karenin farklı ışıklandırılmış bir alanında engelleyebilir ya da karenin geri kalanıyla ciddi bir zıtlık oluşturacak şekilde renklendirebilirsiniz.

 

Göz izinin anahtarı, izleyicinin bir sonraki adımda nereye bakacağını tahmin etmektir. Bir önceki çekimde zaten bir şeyi vurguladıysanız, dikkatlerini çektiğinizi bilerek onu takip edebilirsiniz.

 

Odağı bir nesneden başka bir yere yönlendirmek için de göz takibi yapabilirsiniz. Bu en çok korku filmlerinde olur; bu filmlerde korku arka plana gömülür ve birkaç çekim sonra ortaya çıkar.

 

180 derece kuralı

 

180 derece kuralı, ekrandaki iki özne arasındaki ilişkiyi izler ve aralarında hayali bir çizgi çizer. Göz çizgisi eşleştirme gibi, diyalog ağırlıklı sahnelerde rutin olarak bulunur ve bir konuşmacıyı konuşmanın doğru tarafında tutar. Kameralar ileri geri hareket ederken, sanki birbirlerine bakıyorlarmış gibi akışı takip edebilirsiniz.

 

Film yapımcıları bazen dramatik etki için 180 derece kuralını çiğnerler. Bunun en ünlü örneklerinden biri Steven Spielberg'in Jaws filminde köpekbalığının Şef Brody'yi şaşırtması ve onu yanlış açıdan yakalamasıdır. Bu kasıtlı bir harekettir ve sahneye huzursuz, stresli bir hava verir.

 

30 derece kuralı

 

Farklı çekimler içeriğinize renk katar, sanatsal bir karar olmadığı sürece, muhtemelen her şeyi aynı açıdan çekmeyeceksiniz. Bunu göz önünde bulundurarak, çekimleri değiştirdiğinizde 30 derece kuralı, bir sonraki çekimin bir öncekinden en az 30 derece uzakta olması gerektiğini öne sürer.

 

Bu mesafe düzeyi, çekimlerinize insanları çekmek ve hikayenizi anlatmak için ihtiyaç duyduğu dinamizmi kazandırır. Bununla birlikte, 30 derece kuralını çiğnemek istiyorsanız, bu duyulmamış bir şey değildir, sıçrama kesmeleri burada devreye girer.

 

Sıçrama kesmeleri

 

Sıçrama kesmeleri, sıralı bir çekimi ikiye böler ve zamanda bir atlama anlamına gelir. Genellikle sahte belgesellerde, buluntu filmlerde ve vlog'larda bulunurlar, çünkü izleyicilerin bu türlerin kasıtlı pürüzlülüğüne inanmalarına yardımcı olurlar. Geleneksel olarak devamlılık kurgunuzu geliştirmek için atlama kesmeleri kullanmasanız da durum gerektirdiğinde işe yarayabilir.

 

Belirleyici çekimler

 

Kuruluş çekimleri, çekimlerinizin gerçekleşeceği bir alan oluşturarak konum, ton, zaman, karakter ve daha fazlası hakkında ipuçları verir. Kurgu zaman çizelgeniz düzensiz veya karmaşık hale gelirse, izleyicileri tanıdık bir yere geri getirmek için kuruluş çekimlerini kullanabilirsiniz.

 

Diegetik ses

 

Diegetik ses, içeriğinizin dünyasından gelen sestir. Örneğin, ormanda geçen bir TV reklamında kuş cıvıltıları, yağmur yağışı ve benzeri sesler yer alır; salınan fanlar veya statik sesler duymamalısınız.

 

Diegetic ses kullanmak, sahip olabileceğiniz garip kesintileri ortadan kaldırabilir. Dünya içi ses sabitse, proje zaman çizelgenizde yer aldığında görsel karşılığını ayarlamak daha kolay olacaktır. Diegetic sesin her şeyi düzelteceğini söylemiyoruz, ancak devamlılık kurgunuzu gerçekçiliğe bir adım daha yaklaştıracaktır.

 

Flashback'ler

 

İlk bakışta, geriye dönüşler süreklilik kurgusuna ters düşer, kelimenin tam anlamıyla sürekliliği bozmak için tasarlanmış sahnelerdir. Bununla birlikte, olay örgüsünün gelişimine katkıda bulunurlarsa, sürekliliğe hizmet edebilir, olayları birbirine bağlayabilir ve olay örgüsündeki boşlukları veya karakter motiflerini açıklayabilirler. Flashback'lerinizi açıkça işaretlemek için, izleyiciyi görsel olarak dürtecek alternatif bir renk derecesi veya film greni kullanmayı düşünün.

 

Elipsler

 

Üç nokta, iki eylem arasındaki boşluktur ve A noktasından B noktasına ulaşmak için gereksiz görüntüleri kesip atar. Bir kafeteryada sıraya giren birini filme alıyorsanız, muhtemelen sıranın sonuna kadar yürüdüğünü, yemeğinin her parçasını seçtiğini, para üstü için cebini karıştırdığını vb. göstermenize gerek yoktur. İyi yerleştirilmiş bir üç nokta, sürekliliği bozmadan asıl konuya ulaşır.

 

Paralel düzenleme

 

Paralel kurgu iki veya daha fazla sahneyi birbirine bağlar ve aynı anda gerçekleşiyormuş gibi gösterir. Birden fazla karakter ve olay örgüsüyle hokkabazlık yapıyorsanız paralel kurgu çok işe yarar; sürekliliği korurken birden fazla hikâyede gerilimi artırabilirsiniz.

 

Ayrıca paralel kurgu ile günlük, daha sakin sahnelere daha profesyonel bir görünüm kazandırabilirsiniz. Telefonda konuşan iki kişi varsa, aralarında geçiş yaparak konuşmanın her iki taraf için de aynı anda gerçekleştiğini gösterebilirsiniz.

 

Süreklilik kurgusunda başarılı olma zamanı

 

Artık temel bilgileri öğrendiğimize göre, süreklilik kurgusunda başarılı olmanın ve harika içerikler oluşturmanın zamanı geldi.

 

Sosyal Linkler

Bize Katılın