2024'te herkesin bir mikrofonu var ve dahili bir mikrofon çoğu zaman yeterli olmuyor. Harika içerikler için yüksek kaliteli ses şart ve insanlar artık iyi ve kötü seslerin nasıl olduğunu biliyor. Yayın, YouTube ve podcast ihtiyaçlarınız için mükemmel mikrofonu nasıl bulacağız?
Nasıl mikrofon seçerim?
Mikrofon seçmek araba veya ev seçmek gibi ürkütücü olabilir. Etrafta göz önünde bulundurulması gereken bir sürü değişken var. Bütçeniz ne kadar? Ne sıklıkla kullanacaksınız? Çalıştırmak için gerekli eklentileriniz (ses arayüzü, pop filtresi, boom standı) var mı? Hangi ortamda kullanacaksınız?
Acele etmeyin, araştırma yapın ve etrafınıza sorun. Belirli bir mikrofonu araştırmak için normalden daha uzun zaman harcamanın hiçbir zararı yoktur. Sonuçta, içeriğinizde hayati bir rol oynayacak ve onunla mutlu olmalısınız!
Üç mikrofon türü nedir?
İnsanların sıklıkla tartıştığı üç ana mikrofon türü vardır. Bunlara ne dendiğini ve nasıl çalıştıklarını bilmek, içeriğiniz için en iyi mikrofonu seçmenizi kolaylaştıracaktır.
Dynamic mikrofonlar
Dynamic mikrofonlar ses dalgalarını gerilime dönüştürmek için mıknatıslar kullanır. Bu mikrofonlar genellikle canlı konser gibi ses kaynağının oldukça yüksek olduğu ve kaynağın yakınına yerleştirilmesi gereken durumlarda kullanılır.
Bozulmaya ve aşırı yüklenmeye daha az eğilimlidirler ve minimum kullanım gürültüsü üretirler. Bu nedenlerden dolayı, podcast kayıtlarından radyo istasyonlarına, konser salonlarından canlı yayın oturumlarına kadar her yerde dinamik mikrofonların kullanıldığını görürsünüz.
Dynamic mikrofonlar genellikle daha ucuzdur ve her zaman harici güce ihtiyaç duymazlar, bu da bütçeyi bozmadan uygun fiyatlı bir USB modeli alabileceğiniz anlamına gelir. Yine de bu kötü oldukları anlamına gelmez ve onlarla hala harika kayıtlar elde edebilirsiniz.
Condenser mikrofonlar
Condenser mikrofonlar esasen bir pil gibi çalışır. Ses dalgalarından gelen titreşimleri elektrik akımına dönüştürürler, yani çalışmak için genellikle ses arabirimi gibi bir fantom güç kaynağına ihtiyaç duyarlar.
Bu mikrofonlar seslendirme çalışmaları ve daha yüksek bütçeli prodüksiyonlar için mükemmeldir, çünkü ton ve genliği ayırt ederken daha iyi iş çıkarırlar. Bununla birlikte, çok daha hassastırlar, yani herhangi bir çarpma veya vuruş kesinlikle duyulacaktır. Bu sorunu, mikrofonun etrafındaki alanı güzel ve sıkı tutmak için elastik bantlar kullanan bir şok montajı ile aşabilirsiniz.
Ribon mikrofonlar
Ribon mikrofonlar, mikrofonun içine yerleştirilmiş ince, hassas bir metal levha ile ses dalgalarını yakalar. Çok kırılgandırlar ve arka plan gürültüsüne karşı hassastırlar, bu nedenle kontrollü, ideal olarak stüdyo ortamında kullanılmalıdırlar.
Ribon mikrofonlar günlük hayatta duyduğumuz sesleri en iyi şekilde taklit eder. Rahat, klasik bir tona sahiptirler ve pirinç veya trampet gibi yüksek kaliteli, daha sert sesleri bozulmadan veya kapalı ses çıkarmadan yakalayabilirler.
Hangi mikrofon daha iyidir: dinamik mi kondansatör mü?
Hem dinamik hem de kondansatörlü mikrofonların artıları ve eksileri vardır. Aşağıda bunların üzerinden geçelim:
· Kırılganlık: Dinamik mikrofonlar genellikle kondansatörlere göre daha sağlamdır. Daha sağlam kondansatörlü mikrofonlar satın alabilirsiniz ancak bunlar genellikle daha yüksek bir fiyat etiketiyle gelir.
· Güç kaynağı: USB üzerinden çalışan bir dizi tak ve çalıştır dinamik mikrofon alabilirsiniz. Kondansatör mikrofonlar genellikle bir güç kaynağına ihtiyaç duyar ancak aktif dinamik mikrofonlar da öyle aktif, dahili elektroniklerinin çalışması için fantom gücüne ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.
· Detay: Genel olarak, kondansatörlü mikrofonlar dinamik muadillerine göre daha fazla nüans yakalar.
· Kullanım kolaylığı: Dinamik mikrofonların kurulumu genellikle daha kolaydır. Yeni başlayan biriyseniz ve kondansatörlü bir mikrofonu çalıştırmaya çalışıyorsanız, ondan en iyi şekilde yararlanmak için mücadele edersiniz. Örneğin, yeni başlıyorsanız, dinamik bir mikrofonla distorsiyon olmadan daha yüksek seslere çıkabilirsiniz, kondansatör ise daha fazla özelleştirme gerektirecektir.
Ne ürettiğinize bağlı olarak ucuz, iyi bir dinamik mikrofonla idare edebilirsiniz. Ancak söylediklerinize büyük önem verdiğiniz içerikler hazırlıyorsanız bunu yeniden düşünmek isteyebilirsiniz.
Mikrofon polar deseni nedir?
İnsanlar mikrofon polar deseninden bahsederken, mikrofonun etrafındaki sesi alan alanı kastederler. Farklı mikrofonların farklı kutup desenleri vardır, yani sesi farklı şekillerde alırlar. İşte üç kutup deseni:
· Kardioid: Bu, sesi mikrofonun ön tarafında kalp şeklinde bir düzende alır. Mikrofonun arkasında bir şeyler oluyorsa, bunlar gerçekten fark edilmeyecektir.
· Çok yönlü: Bunlar sesi 360 derecelik bir düzende alır. Bu, tüm açılardan gelen seslerin eşit olarak kaydedileceği anlamına gelir.
· Çift yönlü: Bu, mikrofonun önündeki ve arkasındaki sesi yakalayan bir sekiz rakamı alanı oluşturur. Yanlardan gelen ses filtrelenir.
Bir mikrofon satın almadan önce ne tür bir kutupsal desene sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir. Örneğin, kendi başınıza bir sesli kitap kaydediyorsanız, yalnızca tek bir yönden konuşulan sesi yakalamakla ilgilendiğiniz için muhtemelen kardioid bir mikrofon tercih edersiniz.
İyi bir mikrofon ne kadardır?
Bu sorunun doğru ya da yanlış bir cevabı yoktur ve bu makale boyunca ihtiyaçlarınız için doğru mikrofonu önermeye çalışacağız.
Genel bir kural olarak, çoğu teknolojide olduğu gibi bütçeniz neye izin veriyorsa onu satın alın. Hayalinizdeki mikrofonu alana kadar para biriktirmeniz gerekiyorsa, bunu yapın. Daha ucuz bir model satın alıp denemeler yapmaktan memnunsanız bunu yapın.
Genel olarak, mikrofonunuz profesyonel podcast yayıncıları, YouTuber'lar ve yayıncılardan duyacağınız kaliteyi zorlamaya başlamadan önce birkaç yüz dolar harcamanız gerekir.
YouTuber'lar hangi mikrofonları kullanıyor?
YouTube artık bir oyun alanı değil, insanlar orada para ve hayatlarını kazanıyor. Sağlam bir mikrofon edinmek ve içeriğinizin iyi ses vermesini sağlamak çok önemlidir. İşte başlamanız için iki tane.
Düşük bütçeyle: Audio-Technica AT2005USB
Kardioid, dinamik ve 80 doların altında mı? AT2005USB gerçekten satın almaya değer, uygun fiyatlı mikrofonlardan biri. USB ya da ses arabirimi ile uyumludur, ikincisi ortaya çıkabilecek arka plan gürültülerini gidermeye yardımcı olabilir.
Biraz para harcayın: HyperX QuadCast S
159,99$'dan satılan Quadcast S, YouTube'da her yerde karşınıza çıkabilecek mikrofonlardan biri. Neden mi? Her şeyden önce havalı görünüyor. Bu çok paternli, kardioid mikrofon göz alıcı LED aydınlatmaya sahip, kurulumu sadece tak ve çalıştır şeklinde ve fiyatına göre şaşırtıcı düzeyde netlik sunuyor.
Çoğu yayıncı hangi mikrofonu kullanıyor?
Mikrofon kalitesi genellikle yayınlar sırasında affedilebilir, sonuçta eğlencenin bir parçası da bunun manşet dışı, canlı ve öngörülemez olmasıdır. Ancak izleyicileriniz yine de ne söylediğinizi duyabilmelidir ve makul fiyatlara sahip oldukça iyi mikrofonlar vardır. Şimdi bunlardan birkaçına göz atalım.
Bütçenize göre: Blue Yeti USB
USB'den güç alan 90 dolarlık bir kondansatör mikrofon için kalite fark edilir derecede iyi. En önemli özelliği ise polar paterni. Aradığınız titreşime bağlı olarak kardioid, çift yönlü ve çok yönlü arasında geçiş yapabiliyor. Yüz doların altında bir fiyata hiç fena değil! Blue Yeti USB'ye buradan göz atın.
Sıçramak: Shure MV7
Shure'dan daha sonra tekrar bahsedeceğiz ancak şimdilik MV7'yi sunuyoruz. Bu dinamik, kardioid mikrofon yaklaşık 249$'dan satılıyor ve hiç de ucuz değil. USB veya bir ses arayüzü ile çalıştırılabilir, kayıt sırasında ayarlayabileceğiniz dokunmatik kontroller vardır ve hatta kendi özelleştirilebilir uygulamasına sahiptir.
Podcast yayıncıları hangi mikrofonları kullanıyor?
Podcasting günümüzde büyük bir iş. Eğer bir adım öne geçmek istiyorsanız, içeriğinizin hakkını verecek bir mikrofon alarak işe başlayabilirsiniz. İşte bizim seçtiklerimizden birkaçı.
Düşük bütçeyle: Rode PodMic
Bu mikrofonu 99,99$'a alabilirsiniz. Dinamik, kardioid bir mikrofon ve bir ses arayüzü gerektiriyor ancak bunun sizi caydırmasına izin vermeyin. PodMic kullanıcı dostudur ve kayıt sırasında tuşlarına tıklayan podcast yayıncıları için idealdir, arka plan gürültüsünü temizlemede harika bir iş çıkarır.
Biraz para harcayın: Shure SM7B
Thriller albümünü duymuşsunuzdur. Birkaç kopya sattı. Michael Jackson'ın o albümdeki vokalleri kaydetmek için bir Shure SM7 kullandığı ortaya çıktı. Yeni, geliştirilmiş versiyonu son derece makul bir fiyata 399 dolara satılıyor ve podcast yayıncılarının her zaman bu mikrofonu kullandığını göreceksiniz.
MV7 gibi bu da dinamik, kardioid bir mikrofon ancak yalnızca bir ses arayüzü ile çalıştırılabiliyor. Kalite açısından kusursuz. Oyunun en iyisi. Shure SM7B ile kayıt yapmak dinleyicilere yanlarında oturduğunuzu düşündürecektir.