Facebook 2024 Trendleri

2024'ün Facebook trendleri neler? Gizlilik, yapay zekâ teknolojisi, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik ve daha fazlası için Facebook trendleri nelerdir?

Facebook her zaman cesur hamleler yapıyor peki 2024 yılında hangi trendler bizleri bekliyor? Bu yılın en önemli trendlerini inceleyelim ve bunların hem markalar hem de içerik oluşturucular için ne anlama geldiğini değerlendirelim.

 

2024'teki Yeni Facebook Trendleri Neler?

 

Facebook ve ana şirketi Meta'nın bir sonraki büyük şeyin ne olacağını düşündüğünü incelemeden önce, 2024'te Facebook için daha geniş platform trendlerine bakalım.

 

Gizlilik ve Güvenlik

 

Facebook hesabınızın hacklendiğini düşündünüz mü? Düşünmesi bile üzücü ama çevrimiçi güvenlik hiç bu kadar önemli olmamıştı. İster sıradan bir tarayıcı ister bir işletme olun, birileri her zaman bilgilerinizi ele geçirmeye çalışıyor. Meta bu durumu bildiği için 2022'nin ortalarında yeni ve geliştirilmiş Gizlilik Merkezi'ni başlattı.

 

Dolayısıyla, takipçilerinizden müşteri kazanmak istiyorsanız, teklifinizin gerçek olduğuna ve kullandığınız tüm üçüncü taraf sitelerin güvenli olduğuna inanmaları gerekir. Günlük içeriğinizden pazarlama ve reklamlarınıza kadar her şeyde bunu nasıl ilettiğinizi düşünün. Hedef kitlenizi güvende tutmak için başka neler yapabilirsiniz? Belki biraz sıkıcı ve hatta klişe olacak ama 2024'ün en büyük Facebook trendlerinden biri eski moda güvenlik olabilir.

 

Gruplara ve Topluluklara Daha Fazla Odaklanma

 

Meta'nın Reels ve Hikayeler gibi son yıllardaki en başarılı özelliklerinden bazıları artık gruplarda yayınlanabilecek. Bu, Facebook'un ister kitap okuma, ister egzersiz yapma ya da köpek bakma grupları olsun, topluluklara odaklanmak istediğini gösteren bir hamle.

 

Bu tarz kişisel yaklaşım, markalara bu alanlarda potansiyel müşterilere yaklaşma şansı veriyor ama nasıl? Hedeflemek istediğiniz gruplarda ne tür içerikler yayınlandığını, bunların nasıl çerçevelendiğini ve yanıtların nasıl olduğunu düşünün. Bir grubun kuralları ticari paylaşımlara izin verilmediğini açıkça belirtmiyorsa, araştırmaya değer.

 

Sanal Gerçeklik

 

Meta, şirketin Meta Quest kulaklık serisi nedeniyle bir süredir sanal gerçeklikle yoğun bir şekilde ilgileniyor.

 

Geçtiğimiz yıl Meta, kullanıcılara her ay iki yeni VR oyununa erişim sağlayan bir VR oyun abonelik hizmeti başlattı. Mark Zuckerberg'in sanal gerçekliği çözmeye ve herkes için erişilebilir kılmaya kararlı olmasıyla birlikte, 2024 yılında Facebook'ta sanal gerçeklik odaklı daha fazla yenilik, hizmet ve ince ayar olacağını düşünüyoruz.

 

Meta Doğrulaması

 

Meta Verified geçen yılın başlarında kullanıma sunuldu ve başlangıçta kişisel kullanım için mevcuttu. Ancak, daha sonra 2023'te işletmelere erişim izni verildi.

 

Bu, daha önce dile getirdiğimiz güvenlik konusuna yardımcı oluyor. Sıradan insanlar, bir işletme doğrulanmışsa onunla etkileşime girerken kendilerini daha rahat hissedeceklerdir. Meta Verified rozeti artık kriterleri karşılayan herkes tarafından kullanılabildiğine göre, 2024'te bunun yeni bir Facebook trendine dönüştüğünü görebiliriz.

 

Küçük Ölçekli Influencer Pazarlaması

 

'Influencer' kelimesinin algılanışı son zamanlarda değişti çok az insan hala hepsinin süper ünlü sosyetikler olduğuna inanıyor. Daha ziyade, influencer'lar kendi nişlerine yayıldılar ve bu da beraberinde belli bir ölçeği getiriyor.

 

Bazı ilgi alanları bir yer edinmek için fazla genişken, diğerleri milyonu aşan bir takipçi kitlesi oluşturmak için fazla küçük. Bu iki dünya arasında bir yerde, daha küçük ama özel bir takipçi kitlesine sahip olan mikro ve nano influencerlar yer alır.

 

Bu orta ölçekli influencer'lara yatırım yapmak faydalı olacaktır. İnsanların %82'si bir mikro-influencer'ın tavsiyelerine uyacaklarını söylüyor. Geleneksel olarak, büyük isimlere yönelik influencer pazarlamasının bir fiyat etiketi vardı ancak 2024'te bu durum değişiyor.

 

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik

 

TikTok gibi hareketli ve hızlı sosyal medya platformları sayesinde, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC) bir içerik tarzı olarak kendini kabul ettirdi. Bununla birlikte, 2024 bunun gerçek bir Facebook trendi haline geldiği yıl olabilir. Aslında, bazı insanlar bunun Facebook reklamlarında etkileşimi ve tıklamaları artıracağını düşünüyor.

 

Bu da mantıklı. Sonuçta, UGC bazı durumlarda tıklama oranlarını %300 oranında artırdı ve bunlar hiçbir ölçüte göre küçük rakamlar değil. Ücretli UGC kampanyaları yürütüyorsanız, trend olan hashtag'lerden ve yarışmalardan yararlanmak, başkalarını reklamlarınızla etkileşime geçmeye teşvik ederken neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. 

 

Facebook 2024'te Yeni Trendlerin Ne Olacağını Söylüyor?

 

Daha geniş trendleri incelemeye başladığımıza göre, Facebook ve Meta'dakiler, gündemdeki konuların ne olabileceğini düşünüyor? Meta'nın son Performans Konuşmaları derlemesi ve Kültürde Yükselen Trendler Raporu’na bir göz atalım.

 

Reels’lar Gerçek İş Yaratacak

 

Reels’ların Facebook ve Instagram'da günde ortalama 200 milyon kez görüntülendikleri göz önüne alındığında, Facebook Reels’ları 2024 yılında etkileyici rakamlara ulaşma potansiyeline sahip. Bu neredeyse inanılmaz bir rakam ve bunu akılda tutarak, markalar ve içerik oluşturucular bu yıl mevcut ve yeni müşterilere ulaşmak için Reels’ları kullanabilirler.

 

Yapay Zekanın Öncülük Ettiği Yeni Dijital Deneyimler

 

Yapay zekâ 2023'te abartılmanın ötesindeydi ancak bir moda sözcükten çok daha fazlasıydı. Üretken yapay zekâ, işletmelerin reklamları daha etkili bir şekilde oluşturmasına ve ölçeklendirmesine yardımcı oldu ve ileride zaman ve enerji tasarrufu sağlayacak.

 

Meta'nın, yapay zekanın 2024'ün en büyük Facebook trendlerinden biri olacağına inanması mantıklı ve platformun ileride yapay zekayı nasıl ve ne ölçüde uygulayacağını görmek istiyoruz.

 

İşletmeler DM'lere Cesurca Girecek

 

İnsanlar işletmelerle arkadaşlarıyla ve aileleriyle olduğu gibi iletişim kurmak istiyor. Facebook, 2024'ün işletmelerin bu uygulamaya yöneldiği, müşteri hizmetleri ve etkileşim için daha kişisel, erişilebilir bir yaklaşımla çalıştığı bir yıl olacağını düşünüyor.

 

Keşfedici Kimlikler

 

İnternette herkes herkes olabilir ancak 2024'te Facebook kullanıcıları kendileri olma konusunda kendilerini daha güçlü hissediyor. Bu nedenle vücut modifikasyonu ve koltuk altı kılları gibi trend sohbet konuları platform genelinde yıldan yıla artış gösterdi.

 

Bu nedenle Z Kuşağı Facebook kullanıcılarının dörtte birinden fazlası (%28) bir kişinin sanal avatarının gerçek hayattaki özelliklerini yansıtması gerektiğini düşünüyor ve bunu bir fanteziden ziyade kişinin kendisinin bir uzantısı olarak görüyorlar.

 

İçeriğinizin insanlarla bağlantı kurmasına gelince, bu tamamen farklı kitleler arasında otantik temsil ile ilgilidir. Elbette, bir ürün veya hizmetin tanıtımını yapıyorsanız, bunun bir hedef demografisi vardır ancak biraz kutunun dışında düşünün. Yalnızca bir nişe hitap ederseniz, büyük olasılıkla potansiyel müşterilerin bir kısmını dışarıda bırakırsınız.

 

Rafine İlişkiler

 

İlişkiler sosyal medyayı yönlendiriyor, onlar olmadan sadece hiç kimseye içerik gönderiyor olurduk. Özellikle, görücü usulü randevular ve yakın ilişkiler hakkındaki konuşmalar Facebook'ta trend haline geldi ve sonuncusu bir önceki yıla göre %4,000'den fazla artış gösterdi.

 

Bu yeni bir Facebook trendi değil ancak keşfetmeye açıklık kesinlikle daha yeni. Örneğin, Çin astrolojisi hakkındaki konuşmalar yıldan yıla %631 oranında arttı ve insanlar Facebook'u sadece insanlarla değil, gezegenle, yıldızlarla ve evrenle olan ilişkilerini anlamak için de kullanıyor.

 

Peki bu durum markalar ve tam zamanlı içerik oluşturucular için ne anlama geliyor? Büyük isimlerin çevrelerini genişletmelerinden zarar gelmez; özgün, ilişki kuran içerikler sunmanıza yardımcı olabilecek benzer düşünen influencer'lar, iş ortakları ve markalarla çalışın. Tekerleği yeniden icat etmek zorunda değilsiniz. Sadece gerçek olmalı yeterli.

 

İddialı Hedefler

 

Sosyal medya genellikle ilham vermek, motive etmek için kullanılır. Son birkaç yıldır insanlar hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamda ruh sağlıklarına öncelik vermeye başladılar. Öz bakım ve farkındalık gibi genel konuların yanı sıra dans terapisi ve renk psikolojisi gibi sohbet konuları da yıldan yıla artış gösterdi.

 

Bu durum evin ötesine ve işyerine de uzanıyor. Bir sohbet konusu olarak sanayisizleşme bir önceki yıla göre %600 artış gösterdi ve insanların %41'i anlamlı bir iş yapmanın her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyor.

 

İyi uyku, kendin yap ve finansal beceriler gibi daha olumlu yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra, sağlıklı yaşama odaklanma, içerik oluşturucuların ve markaların gelişmek için kullanabileceği bir Facebook trendi. İnsanlarla bağlantı kurmak için. Ellerinden gelenin en iyisini yapmak ve kitlelerine faydalı, olumlu bir şeyler sunmak için.

 

Yaşanan Değerler

 

Sosyal medyada geçirilen zaman, değerlerin de sarsılmasına neden oldu. İnsanlar gerçekten ne yapmaktan hoşlanıyor? Birçokları için hobiler ve genel aktiviteler bugünlerde aynı kampa giriyor ve kullanıcıların neredeyse yarısı retro trendlerde rahatlık bulduğunu iddia ediyor. Kısaca aktivitenin kendisi değil, hissi onları mutlu ediyor.

 

Daha ciddi alanlarda, müttefiklik ve insan haklarının savunulması gibi güçlü değerler daha popüler Facebook trendleri haline geldi. Bu durum, insanların %73'ünün bu konunun kendileri için kişisel olarak önemli olduğunu belirttiği iklim değişikliği gibi alanlara da uzanıyor.

 

İçerik oluştururken değerlerinizi nasıl ortaya koyuyorsunuz ve hedef kitlenizin değerleriyle nasıl bağlantı kuruyorsunuz? Belirli bir mesajı vurgulamak için birlikte çalışabileceğiniz başka markalar, influencer'lar veya içerik oluşturucular var mı? 2024'te bu değerleri taklit etmek işe yaramayacaktır. Gerçek bir anlaşma yapın ve kitleniz sizi takip etsin.

 

2024'ün Facebook Trendlerini Toparlıyoruz

 

İşte 2024 yılı için hem içerik bazlı hem de platforma özel en son Facebook trendleri bunlardı. Hangi tahminlerin tuttuğunu görmek için yıl sonuna kadar beklememiz gerekecek ancak bu arada Facebook'un bizi diken üstünde tutacağından eminiz.

Sosyal Linkler

Bize Katılın