Foley Sesleri Nedir ve Neden Kullanmalısınız?

Foley sesleri bir filmin, TV şovunun veya diğer video içeriğinin sesini iyileştirmek için kullanılır. Nasıl çalıştıklarını öğrenmenin tüm püf noktaları!

Foley sesleri içerik oluşturma ve ses tasarımının önemli bir bileşenidir. Peki foley sesleri nedir, bunları nerede bulabilir ve kendinizinkini yapabilir misiniz?

 

Foley Sesleri Nedir?

 

Diyelim ki bir film izliyorsunuz. Çift sonunda bir araya geliyor ve öpüşüyor, kahraman araba patlarken dışarı atlıyor, uzay gemisi warp hızına yaklaşıyor; bu ses efektleri yerinde yakalanmıyor. Daha ziyade, post prodüksiyonda gereğinden fazla dublaj yapılıyor.

 

Foley seslerini filmlerden video oyunlarına, TV şovlarından trend TikTok içeriğine kadar her yerde bulabilirsiniz. Bir masaya çarpan bir kâğıt destesinin veya çıtırdayan sulu bir elmanın sesi; çoğu zaman bu özel ses, milisaniyeye göre görevlendirildi, kaydedildi, karıştırıldı, ustalaştırıldı ve senkronize edildi.

 

İnsanlar Ne Zaman Foley Seslerini Kullanmaya Başladı?

 

'Foley sesleri' terimi 1920'lerde icat edildi ve adını geliştiricileri Jack Foley'den aldı. Adını bilmiyorsanız bile çalışmalarını görmüşsünüzdür; Tod Browning'in 1931 tarihli klasik Dracula uyarlaması ve Stanley Kubrick'in 1960 tarihli başyapıtı Spartacus için ses efektleri kaydetmiştir.

 

Foley'in çalışması, film endüstrisinin düşük kaliteli veya gerçekçi olmayan ses efektlerine güvenmek zorunda olmadığı anlamına geliyordu. Aslında bazı etkileri gerçek hayata göre gelişti. Kubrick, Spartaküs'te yürüyen Roma ordusunun sesinden etkilenmediğinde, Foley kendi yürüyüşünü kaydetti. Zırhını kuşanıp tepeden aşağı koşmadı; mikrofonun önünde anahtarlarını şıngırdattı. Bu basit, yaratıcı geçici çözüm, Kubrick ve ekibini günlerce süren yeniden çekimlerden kurtardı.

 

Hangi Sesler Foley Olarak Kabul Edilir?

 

Geleneksel olarak, foley sesleri yalnızca belirli bir an için kaydedilen özel, öyküsel tarzdaki ses efektlerine atıfta bulunur. Bugün bile büyük yapımların özel foley departmanları olmaktadır. Ancak günümüzde ses efektlerinin yüksek kalitesi ve erişilebilirliği göz önüne alındığında, 'foley' terimi genellikle bir katalogdan alınan, düzenlenen ve içeriğe karıştırılan sesleri tanımlamak için kullanılır .

 

Foley Sesleri Nasıl Yapılır?

 

Foley sesleri genellikle kontrollü bir ortamda (genellikle profesyonel bir stüdyoda, ancak bazen sahada) kaydedilir ve nihai projede zaman çizelgesine yerleştirilir.

 

Foley seslerinin çoğu, profesyonel foley sanatçılarından oluşan ekipler tarafından yürütülen deneme yanılma deneylerinden türeyen benzer kopyalar değildir. Yağan yağmurun sesi genellikle cızırdayan domuz pastırmasıyla ve kerevizle kırılan kemiklerin çıtırtısıyla taklit edilir.

 

Geçmişte foley sanatçılarının tek seferde kayıt yapması gerekiyordu. Bu çok büyük bir girişimdi, bırakın bir filmin üzerine hata yapmadan dublaj yapmayı, TikTok'ta dudak senkronizasyonu yapmaya çalışırken bile yeterince strese giriyoruz . Ancak bugün foley sanatçıları içeriği önceden izleyecek, notlar alacak, ihtiyaç duydukları malzemeleri toplayacak ve ardından kayıt yapmak için stüdyoya geri dönecek.

 

İnsanlar Neden Foley Sesleri Kullanıyor?

 

Geçmişte mikrofonlar şimdiki gibi değildi ve bir filmin sesinin bazı yönlerinin çeviri sırasında kaybolma ihtimali vardı. Saha kayıtları olarak bilinen, doğrudan setten alınan seslerin mikslenmesi güvenilmez ve zor olabilir.

 

Peki günümüz film yapımcılığında bu süreçler nasıl ilerliyor? Cebinizde duran küçük cihaza HD kalitesinde video kaydedebiliyorken neden birileri foley seslerini kullansın ki?

 

Açıkça söylemek gerekirse, foley sesleri prodüksiyonunuza doğrudan mikrofona yapılan kayıtların kaçırabileceği bir parlaklık ve gerçekçilik kazandırabilir. En başarılı foley işleri, efektleri işinizi kusursuz bir şekilde harmanlar, işitsel kusurları örter, ölü havayı yumuşatır, ekrandaki aksiyonu geliştirmek için arka plan sesleri ekler.

 

Foley Sesinin Üç Ana Kategorisi Nedir?

 

Ayrıntılara inmek istiyorsanız foley ses efektlerinin üç ana kategorisi vardır: yürüyüş, sahne donanımı ve kumaş. Aşağıda her birine bir göz atalım.

 

Yürüme

 

Yürüyen foley efektleri kutunun üzerinde söyleneni yapar, bunlar ayak sesleridir. İnsanların yer aldığı sahnelerin çoğu bir tür ayak sesleri içerecektir ve eğer foley yapacaksanız, bunların tam olarak doğru olması gerekir. Foley sanatçıları, ayak seslerini tam ayakkabı modeline, ayakkabı numarasına ve yüzeye kadar yeniden yaratacak ve yorumlayacak; eğer nesneniz asfaltta yürüyorsa ama ses zıplayan bir ev gibiyse, bir şeyler ters gitti demektir.

 

Sahne Donanımı

 

Bir şeyle etkileşime giren her nesnenin karşılık gelen bir sesi olacaktır. Seramik bir fincan bile onunla ne yaptığınıza bağlı olarak çınlama gibi bir ses çıkarır, ahşap bir bardak altlığı üzerine oturduğunda yaptığı şey, onu metal bir tezgah üzerine koymaktan farklı olacaktır.

 

Bu alandaki ses efektlerinin miktarı çok büyüktür ve foley sanatçıları genellikle sahne donanım sesleri için alışılmadık geçici çözümler bulacaktır; bu tamamen farklı şeyler denemek ve yeni sesleri sıkıştırmakla ilgilidir.

 

Kumaş

 

Kumaş foley ses efektleri, içerik içindeki kumaşların salınımını ve hareketini ifade eder. Süper inceliklidir ve biri bunun önemli olmadığını düşünse de iyi bir kumaş foley sesi, gerçekçi veya inandırıcı olmayan bir son kesim arasındaki farkı yaratabilir. Bir elbisenin hışırtısı ya da gömleğin kollarının teninize sürtünmesi ses dünyanıza katkıda bulunan ve onu parçaların toplamından daha fazlası gibi gösteren bu küçük ayrıntılardır.

Sosyal Linkler

Bize Katılın