Influencer Ekonomisi

Influencer ekonomisi, sosyal medya fenomenleri, blog yazarları ve videograflar, dünya çapında 50 milyondan fazla kişiyle büyüyen bir sektör oluşturuyor!

İçerik üretici ekonomisi terimi, bağımsız sosyal medya içerik oluşturucuları tarafından kurulan işletmeleri ve çevrimiçi topluluklarını büyütmek ve bunlardan para kazanmak için kullandıkları yazılımları tanımlamak için kullanılır. Bu içerik oluşturucular arasında sosyal medya fenomenleri, blog yazarları, videograflar vb. yer alıyor ve dünya çapında 50 milyondan fazla kişiyi oluşturuyor.

 

Goldman Sachs Research'e göre, "içerik üretici ekonomisi" olarak adlandırılan bu alan mantar gibi çoğaldı ve önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi bekleniyor.

 

Kendi markaları ve çevrimiçi kitleleri olan bireysel insanlar, dijital çağın en büyük gelişmelerinden biri olarak ortaya çıktı. ABD İnternet sektörünü kapsayan kıdemli hisse senedi araştırma analisti Eric Sheridan, ekibin raporunda, dijital medya tüketimindeki artış ve içerik yaratmanın önündeki engelleri azaltan teknolojinin ortaya çıkışı da dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı ekosistemin genişlediğini yazıyor. TikTok gibi yeni platformlar ortaya çıkarken, Facebook ve YouTube gibi eski platformlar da kısa biçimli video, canlı yayın kanalları ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin diğer biçimlerini paylaşmak için yeni formatlar sundu.

 

Sheridan, ekosistem büyüdükçe, içerik üreticisi ekonomisinin toplam adreslenebilir pazarının önümüzdeki beş yıl içinde kabaca ikiye katlanarak bugün 250 milyar dolar olan büyüklüğünün 2027'de 480 milyar dolara ulaşabileceğini yazıyor. Bu büyüme, ekibin söz konusu dönemde küresel dijital reklam harcamalarındaki büyüme tahminleriyle aşağı yukarı aynı doğrultuda. Analistler, influencer pazarlama harcamalarının ve kısa video platformlarının reklam yoluyla para kazanmasıyla desteklenen platform ödemelerinin, içerik oluşturucu ekonomisinin başlıca büyüme faktörleri olmasını bekliyor.

 

Influencer pazarlamasının artacağı tahmin ediliyor

 

Goldman Sachs Research, 50 milyon küresel içerik üreticisinin önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık %10-20 bileşik büyüme oranıyla büyümesini bekliyor. İçerik üreticiler gelirlerini öncelikle influencer olarak ürünlerini tanıtmak için doğrudan marka anlaşmaları yaparak; reklam gelirlerinden ev sahibi platforma pay vererek; ve abonelikler, bağışlar ve takipçilerden gelen diğer doğrudan ödeme biçimleriyle kazanıyor. Anket verilerine göre, marka anlaşmaları yaklaşık %70'lik bir oranla ana gelir kaynağıdır.

 

Küresel içerik üreticilerin yalnızca %4'ü profesyonel olarak kabul ediliyor, yani yılda 100.000 dolardan fazla gelir elde ediyorlar. Goldman Sachs Research, genel ekosistem genişlese bile içerik oluşturucu evrenindeki paylarının sabit kalmasını bekliyor.

 

Marka doğrudan anlaşmaları, içerik oluşturucuların en büyük gelir kaynağıdır

 

İçerik üreticisi ekonomisinin devam eden büyümesinden en çok hangi şirketler faydalanacak? Goldman Sachs Research'e göre, hem etkili içerik oluşturucuları hem de toplam harcamadan daha büyük bir payı çekmek için en iyi konumda olan platformlar, birden fazla para kazanma biçimi sunacak olanlardır. Ancak analistler, küçük kazanımların zaman içinde birbiri üzerine eklenerek daha fazla büyüme ivmesi yarattığı bir "çark etkisi" yaratmak için altı temel kolaylaştırıcıdan da bahsediyor:


1.    Ölçek: çeşitlendirilmiş ilgi alanlarına sahip büyük, küresel bir kullanıcı tabanı  

 

2.    Sermaye: çeşitlendirilmiş bir gelir tabanı ve/veya daha büyük bir ana şirketin parçası olarak para kazanmayı finanse etmek için büyük sermaye havuzlarına erişim

 

3.    Güçlü yapay zeka destekli öneri motorları: ilgili içeriği ortaya çıkarmak ve içerik oluşturucuları ilgilenen kullanıcılarla eşleştirmek için

 

4.    Etkili para kazanma araçları: İçerik oluşturucuların gelir akışlarını çeşitlendirmeleri için çeşitli ürün teklifleri/ödeme yapıları

 

5.    Sağlam veri ve analizler: katılım, elde tutma, dönüşüm ve diğer metrikler hakkında şeffaflık sağlamak için

 

6.    E-ticaret seçenekleri: alışveriş yapma olanağı temel kullanıcı deneyimine entegre edilmiştir

 

Rapor, en azından bu noktada, sürücü koltuğunda büyük yerleşik platformların oturduğuna işaret ediyor. Goldman Sachs Research, özellikle makroekonomik belirsizlik marka harcamalarını etkiledikçe ve yükselen faiz oranları gelişmekte olan platformlar için finansman baskısı oluşturdukça, içerik ve kitleleri için rekabet kızıştıkça daha fazla içerik oluşturucunun bu platformlara geçeceğini düşünüyor. Sheridan, "Sonuç olarak, içerik oluşturucuların istikrar, ölçek ve para kazanma potansiyeli olan platformlara öncelik vereceği bir 'kaliteye kaçış' unsuru bekliyoruz" diye yazıyor.

 

Sevdiğiniz İşi Yaparak Nasıl Para Kazanabilirsiniz?

 

İçerik üretici ekonomisinde tek bir tema hakimdir: "Sevdiğin işi yap ve yarattığın işi sev". Bu tema, tutkuyla bağlı oldukları işi yaparak sosyal medya içeriklerinden para kazanmanın yollarını arayan tüm içerik üreticilerinin misyonunu besliyor.

 

Bir içerik üreticisi olarak, en iyi yaptığınız şey yaratmaktır ve becerileriniz içeriğinizle sınırlı değildir. İçerik oluşturucu ekonomisinin başarısının bir kısmı, içerik oluşturucuların para kazanmaya giden kendi yollarını şekillendirmelerine bağlanabilir.

 

İşte içerik üreticisi ekonomisinde başarıya giden kendi yolunuzu oluşturmak için kullanabileceğiniz en iyi araç ve platformlardan bazıları:


·      Youtube

·      Instagram

·      TikTok

·      Pinterest

·      Twitch

·      Telegram

·      Facebook

·      Twitter

·      Linkedln

 

Sosyal Linkler

Bize Katılın