Instagram Algoritması Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İşte Instagram algoritması, yeni özellikler ve onu nasıl yeneceğinize dair kullanışlı rehberimiz.

2024'teki Instagram algoritması mevsimler gibidir. Değişir, bu değişimiz seversiniz veya nefret edersiniz ama sonunda ona alışmanız ve onu kucaklamanız gerekir.

 

Instagram algoritması nedir?

 

Instagram algoritması esasen bir kural kitabıdır. Birçok kritere dayanarak, izleyicilerin hoşuna gidecek içerikler sunmak için kişisel verilerinizi kullanır. Tarama geçmişiniz köpekleri sevdiğinizi gösteriyorsa, akışınızda çok sayıda köpek göreceksiniz.

 

Yine de Instagram algoritması hakkında büyük bir yanlış anlama var. Bu “algoritma” değil. Instagram, Feed, Stories, Explore ve Reels'a o tatlı mı tatlı içeriği sunmak için çeşitli algoritmalar, süreçler ve sınıflandırıcılar kullanır. Uygulamanın her bir bölümü kendine özgü bir algoritma kullanır ancak bu makalede tüm bunları bir şemsiye terim olarak “algoritma” altında toplayacağız.

 

Instagram algoritması nasıl çalışır?

 

Algoritmalar üç geniş şeyi sıralar. Bir içerik oluşturucunun takipçileriyle olan ilişkisi, içeriğin alaka düzeyi ve içeriğin ne kadar yeni olduğu.

 

Daha önce de belirtildiği gibi, Instagram platformunun her bir parçası farklı bir algoritma kullanır. Bunun nedeni, Reels’ları kullanan birinin genellikle normal Akışı kullanan birinden farklı bir arama amacına sahip olmasıdır. İşte 2024 yılında Instagram'ın her bölümü için algoritmanın nasıl çalıştığı.

 

Akış ve Hikayeler için Instagram algoritması

 

Reklamlar ve sponsorlu gönderilerin yanı sıra, bir kullanıcının Akışı ve Hikayeleri genellikle en yakın, en sevdikleri ve favori hesaplarından içerikler içerecektir. Bu, kullanıcının halihazırda takip ettiği hesaplara dayanır. Buradan hem içerik oluşturucu hem de izleyici açısından binlerce faktör analiz edilir. Azalan sırayla en önemli dört kategori şunlardır:

 

·      Gönderi hakkında bilgi. Bu, kaç beğeni topladığından ne zaman yayınlandığına, konuma, uzunluğa (eğer bir video ise) ve daha fazlasına kadar her şeyi kapsar.

 

·      Gönderiyi yapan hesap hakkında bilgi. Instagram'ın algoritması, bir hesabın diğer insanlar için ne kadar ilginç olduğu ile belirli bir kişi için ne kadar ilginç olduğunu dengeler. Son birkaç hafta içinde hesapla ve gönderileriyle olan etkileşim burada önemli bir faktördür.

 

·      Kullanıcı etkinliği. Algoritma, kullanıcıları uygun içerikle eşleştirmek için kullanıcıların beğendiği diğer gönderileri dikkate alır.

 

·      Bir kullanıcının etkileşim geçmişi. Kullanıcı sadece beğeniyor mu, yoksa paylaşıyor, yorum yapıyor vb. mi?

 

Bu faktörler dikkate alınır ve Instagram'ın algoritması bunları tahminler yapmak için kullanır.

 

Feed'de algoritma beş kullanıcı eylemini sıralıyor: bir gönderide birkaç saniye geçirme, yorum yapma, beğenme, kaydetme veya profil fotoğrafını tıklama olasılıkları.

 

Feed'den Hikayeler'de paylaşılan gönderiler, yinelenen içerikler oldukları için daha düşük sıralamaya sahipti. Ancak platform, örneğin önemli dünya olayları sırasında Hikayeler'de paylaşımın gücünü takdir ettiği için Instagram'ın algoritması buna uyum sağlayacak şekilde değişti.

 

Bir hesap yanlış bilgi veya “sahte haber” nedeniyle işaretlenirse, algoritma tarafından önceliklendirilmeyecektir. Yani bunu yapmayın. Bu berbat bir şey.

 

Keşfet için Instagram algoritması

 

Keşfet algoritması, kullanıcıların yeni şeyler bulmasına yardımcı olmaya yöneliktir. Bu nedenle, Feed ve Hikayeler'den çok daha fazla öneri tabanlıdır. Instagram, kullanıcıların geçmişte beğendiği, kaydettiği ve yorum yaptığı gönderileri inceler. Ayrıca kullanıcının henüz etkileşime geçmediği hesaplara ve gönderilere de bakıyor.

 

Buradan hareketle algoritma, gönderileri kullanıcının onlarla etkileşime geçme olasılığına göre sıralıyor. Kaydetmeler, beğenmeler ve paylaşımlar burada çok önemli faktörlerdir. Keşfet için 2024 Instagram algoritmasının kategori dağılımları, azalan önem sırasına göre aşağıdadır:

 

·      Gönderi hakkında bilgi. Burada önemli olan nokta, gönderinin ne kadar popüler olduğu ve ne kadar hızlı beğeni, paylaşım, yorum ve kayıt aldığıdır.

 

·      Bir kullanıcının gönderi hesabıyla etkileşim geçmişi. Keşfet'teki çoğu gönderi, kullanıcıların daha önce hiç duymadığı hesaplardan gelir. Ancak, bir kullanıcı daha önce bir hesapla etkileşime girmişse, bu algoritma eşleşmesi şansını artırır.

 

·      Kullanıcı etkinliği. Diğer Keşfet gönderilerindeki beğenileri, paylaşımları ve yorumları, yeni içeriklerle eşleşmelerine yardımcı olur.

 

·      Gönderen hesap hakkında bilgiler. Bu, son birkaç hafta içinde kaç kişinin gönderi hesabıyla etkileşime geçtiğine dayanır.

 

Instagram Keşfet algoritması, saldırgan veya üzücü içeriklere rastlama olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir. Akış ve Hikayeler kimleri takip ettiğinize göre çalışır, ancak Keşfet yepyeni öneriler sunar. Bu nedenle, üzücü ve rahatsız edici şeylerle ilgilenmiyorsanız, bunları Keşfet'te görmemelisiniz.

 

Reels’lar için Instagram algoritması

 

Reels'ın algoritması Keşfet'e benzer şekilde çalışır: beğenmeniz gereken videoları bulur, ardından bunları ilgi düzeylerine göre sıralar. Reels algoritması için en önemli faktör, basitçe eğlenceli olup olmadığına bağlıdır.

 

Instagram Reels algoritması 2024'te odağını daha küçük içerik oluşturuculara kaydırdı, bu da ilk kez viral olmaya çalışan herkes için harika bir haber. Temel tahminler, bir kişinin Reels'ın tamamını izleme, beğenme, ne kadar eğlenceli olduğu hakkında yorum yapma veya ses sayfasına gitme olasılığına göre yapılır. Bu sonuncusu da kullanıcıların kendi Reels'larını yapacaklarını öne sürdüğü için çok dikkat çekicidir.

 

Instagram Reels algoritmasının 2024'teki kategori dağılımları, en önemliden en az önemliye doğru şöyledir:

 

·      Kullanıcı etkinliği. Bu, son zamanlarda hangi Reels’ları beğendikleri, yorum yaptıkları ve etkileşimde bulundukları gibi faktörleri kapsar.

 

·      Bir kullanıcının gönderi hesabıyla etkileşim geçmişi. Keşfet'te olduğu gibi, Reels önerilerinin çoğu bilinmeyen hesaplardan gelir. Ancak, bir Reels patlıyorsa ve hem kullanıcı hem de gönderici daha önce etkileşimde bulunduysa, algoritma tarafından tercih edilme şansı daha yüksektir.

 

·      Reels hakkında bilgiler. Müzik, pikseller ve tüm kareler gibi teknik şeylerin yanı sıra Reels’ların popülerliği de burada dikkate alınır.

 

·      Poster hakkında bilgi. Algoritma sadece popülerlik ve hacme göre değil, 2024'teki Reels’lar konusunda herkese adil bir şans vermeye çalışıyor.

 

Düşük çözünürlüklü, filigranlı ve siyasi Reels’lar Instagram algoritmasında iyi performans göstermez. Tıpkı Keşfet'te olduğu gibi, 2024'te Instagram Reels’ları algoritmasının tamamen tavsiye odaklı doğasına dayanarak, Reels’larda hoş olmayan içerik bulma olasılığınızın Hikayeler veya Akış'ta bulma olasılığınızdan daha düşük olması gerekir.

 

Instagram yeni bir algoritma mı aldı?

 

Instagram'ın algoritması 2021 ve 2024 yılları arasında gözle görülür bir şekilde değişmedi. Ancak iki şey güncellendi.

 

Bunlardan biri, isteğe bağlı kronolojik gezinme özelliği. Instagram'ı ilk günlerde kullandıysanız, bir algoritma olmadan çalıştığını hatırlayacaksınız. Sadece en yeni fotoğraflar önce gelir ve Akışınızı aşağı doğru uzatırdı.

 

Bir diğer değişiklik ise orijinal içeriğe odaklanılması. 2024'teki Instagram algoritması, yeniden paylaşılan içerikten ziyade orijinal içeriğe daha fazla odaklanıyor. Bu, Reels’ları yeniden yayınlamanın, viral memleri paylaşmanın veya gönderilerinizde başka birinin içeriğini kullanmanın aynı erişime sahip olmayacağı ve Instagram tarafından önceliklendirilmeyeceği anlamına gelir.

 

Instagram algoritmasını nasıl sıfırlayabilirim?

 

Duymuş olabileceğiniz gibi “algoritmayı sıfırlayamazsınız”. Ancak Instagram'ı algoritma araya girmeden keşfetmek istiyorsanız, bunu kronolojik olarak gezinerek yapabilirsiniz.

 

Kronolojik olarak göz atın

 

Yalnızca takip ettiğiniz hesaplara kronolojik sırayla bakmak istiyorsanız, geçiş yapabilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı:

 

·      Telefonunuzda Instagram uygulamasını açın.

 

·      Sol üst köşedeki “Instagram” yazı tipine dokunun.

 

·      Açılır menüden “Takip Edilenler”e tıklayın.

 

·      Zamanın başlangıcına kadar (veya gönderileriniz ne zaman biterse) kronolojik olarak kaydırın.

 

Yalnızca sizin tarafınızdan düzenlenmiş bir Akış istiyorsanız kronolojik olarak gezinmek mükemmeldir, ancak şu anda Instagram'ın geri kalanında bu şekilde arama yapamazsınız. Bu sadece takip ettiğiniz hesaplara göz atmak içindir.

 

Instagram algoritmasını nasıl yenebilirim?

 

İnsanlar 2024 yılında Instagram algoritmasını yenmek hakkında sorular soruyor. Maalesef böyle bir şey söz konusu değil. Herhangi bir hile kodu veya bunun etrafında bir yol yok. Bununla birlikte, bir içerik oluşturucu olarak, Instagram'ın çeşitli algoritmalarında artırılma şansınızı artıracak basit şeyler yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Topluluk Kurallarına Bağlı Kalın

 

Instagram'ın kabul edilebilir bulduğu şeylere karşı çıkıyorsanız, algoritmada bir itme almayacaksınız. Topluluk Kurallarını buradan öğrenin.

 

Reels’ları Optimize Edin

 

Reels’lar, Hikayeler, Akış ve Keşfet'ten daha yeni bir özelliktir ve genellikle Instagram'ın algoritması tarafından itilir. 2024 yılında Reels’larınızı şu şekilde optimize edebilirsiniz:

 

·      TikTok'tan filigranlı içeriği geri dönüştürmekten kaçınarak

 

·      İçeriğinizi tercih edilen dikey formatta çekmek

 

·      Çok sayıda farklı efekt kullanma

 

Hashtag kullanın

 

Yine de herhangi bir hashtag değil. İçeriğinizle ve diğer içeriklerle ilgili iyi bir hashtag, algoritmanın bağlamı, amacı ve hedef kitleyi anlamasına yardımcı olur. Araştırmanızı yapın ve hashtag'leri iyi belirleyin. Hashtag'ler ve Instagram SEO'sunda nasıl rol oynadıkları hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

 

Etkileşimli olun

 

Instagram'ın sayısız algoritmasının 2024'te içerik oluşturucu ve izleyici arasındaki etkileşime ne kadar önem verdiğini gördünüz. İnsanlara bağlantı kurma şansı vermek için anketler, çıkartmalar, emoji kaydırıcıları ve daha fazlasını ekleyin. İçeriğiniz sırasında insanlardan aktif olarak yorum yapmalarını isteyin ve onlara yanıt verdiğinizden emin olun.

 

Geliştirilmiş etiketler kullanın

 

Geliştirilmiş etiketleme 2023 yılında kullanıma sunulmuştur. Bu, içeriğinizi yeniden paylaşan kişilerin profilinizi düzgün bir şekilde etiketleyebileceği ve sizi yalnızca kullanıcı adınızla değil rolünüzle de anabileceği anlamına gelir.

 

İçerik kesintilerini en aza indirmek ve diğer içerik oluşturucuların gönderilerinizde görünür olmasını sağlamak için gelişmiş etiketlemeyi kullanabilirsiniz. Örneğin, belirli bir parçayı kullanma izniniz varsa, sanatçıyı etiketleyebilir ve ona söz yazarı, icracı vb. rolleri atayabilirsiniz. Umarım insanlar bu iyiliğe karşılık verir ve Instagram algoritmasında sıralama yaparken daha az sert bir şekilde değerlendirilirsiniz.

 

Sürekli paylaşım yapın

 

Hepimiz meşgulüz ve kimse sizden 7/24 yayın yapmanızı beklemiyor. Ancak, bir takipçi kitlesi oluşturmak istiyorsanız, belirli yayın günlerine sahip olmak heyecan ve güvenilirlik yaratmanıza yardımcı olabilir. İnsanlar yeni içeriklerinizi görmek için Instagram'a ne zaman gireceklerini bilirler, bu da size düzenli bir trafik akışı sağlar ve algoritmanın güvenilir olduğunuzu bilmesini sağlar.

 

Instagram algoritması kesin ve kuru değildir, ancak içeriği nasıl ve neden sıraladığını anlayarak 2024'te daha büyük bir kitleye ulaşma şansınız daha yüksektir.

Sosyal Linkler

Bize Katılın