Instagram Algoritmasını Anlamak

Instagram algoritmasını çözmek için evrensel bir formül yok, ancak içerik stratejinizi optimize etmek için bazı ipuçları var! Reels, Karuseller, Hikayeler...

Yıl 2023 ve biz hala Instagram algoritmasını çözmeye çalışıyoruz. Gizemli, belirsiz ve sürekli değişiyor. Her özelliğin farklı bir algoritması olduğundan bahsetmiyorum bile.  Artık endişelenmeniz gereken tek bir evrensel algoritma değil. Çok daha karmaşık ve hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştığınız içerik türüne bağlı. Örneğin, Reels'lara karşı Karuseller, Karusellere karşı Hikayeler. Daha basit bir ifadeyle, tüm bu tekil algoritmaları üç faktör veya "sinyal" ile tanımlayabilirsiniz.

 

Algoritma yazımıza geçmeden önce, algoritmayı yenmek için kesin bir "hile" olmadığını unutmayın. Bununla birlikte, içerik stratejinizin algoritmanın nasıl çalıştığına dikkat etmesini ve hedef kitlenizin akışının en üstüne ulaşmak için uygun donanıma sahip olmasını sağlamanın birkaç sağlam yolu vardır. Hadi tartışalım.

 

En son Instagram algoritması kılavuzumuzda, içeriğinizin neden bu şekilde performans gösterdiğine, takipçi sayınıza ve içeriğinizin erişimini artırmaya yönelik ipuçlarına ilişkin yeni bilgiler sunacağız.

 

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

 

Instagram'ın akışınızı kronolojik olarak sıraladığı günleri hatırlıyorsanız, muhtemelen bir göz kremi kullanmaya başlamanın zamanı gelmiştir. Instagram'ın algoritması üç yıl önce kullanıcı deneyimini iyileştirmek için büyük bir revizyondan geçti. Zihinlerimiz doğrusal düşünme eğilimindedir, bu nedenle içeriği görünüşte rastgele bir sırayla görüntülemek rahatsız edici görünebilir. Ancak, aslında bu sizin yararınıza çalışır ve uygulamadaki genel deneyiminizi artırır.

 

Instagram'da takip ettiğiniz tüm hesapları ve üniversitedeki oda arkadaşınızın veya kuzeninizin seyrek şaka hesabı arasında muhtemelen var olan içerik kalitesindeki farkları düşünün. Muhtemelen sizi güldüren içerikleri, uzaktaki bir yabancının rastgele tek seferlik paylaşımlarına kıyasla daha fazla görmek istersiniz. Algoritma bu bilgileri takip ettiğiniz hesaplara, beğendiğiniz ve etkileşimde bulunduğunuz gönderilere ve hatta tıkladığınız reklamlara göre toplayarak size özel bir içerik akışı oluşturuyor.

 

Instagram tek bir ana hedef etrafında toplanır, insanları uygulamada daha fazla tutmak. İçerik oluştururken bunu aklınızdan sakın çıkarmayın. Algoritmayı "kandırmak" için yapmanız gereken tüm farklı küçük şeyleri düşünerek sıkılmak kolaydır. Ancak şu kapsayıcı kontrol noktasını aklınızda tutarsanız altın değerinde bir şey elde edersiniz: Bu içerik, bir insanı (bir botu değil!) uygulamada biraz daha uzun süre tutmaya yetecek kadar GERÇEK (Alakalı, İlgi çekici, Otantik, Beğenilebilir) mi? Cevabınız evet ise, içeriğiniz muhtemelen hedef kitlenizin akışlarında üst sıralarda yer alacaktır.

 

Algoritma Dostu Bir Strateji Oluşturma

 

Şimdi, tüm bu hususları dikkate alan bir strateji geliştirmeye geçelim. İçerik oluştururken ve hesabınızı yönetirken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç kolay ve basit şey var.

 

Reels'lar gizli silahınızdır: Instagram'ın TikTok'un yerini almak istemesi ve yeni özelliği büyütmek için çok fazla enerji harcaması şaşırtıcı değil. Sürekli olarak sık Reels yayınlamak, uygulamada keşfedilmeyi artırmanın kolay bir yoludur.

 

Her zaman nicelikten çok nitelik: Sadece kutuyu işaretlemek için vasat bir şey yayınlamayın. Takipçilerinizin akın edeceği daha değerli bir şey yaratmak için zaman ayırın ve algoritma sizi ödüllendirecektir.

 

Gönderilerinizi hedef kitlenizin davranışlarına göre planlayın: Bunun önemli bir parçası, hedef kitlenizi ve Instagram'da en çok ne zaman aktif olduklarını anlamaktır. Unutmayın, gönderi yaptıktan sonraki ilk 30 dakikalık etkileşim en kritik olanıdır ve algoritmaya içeriğinizin artırılmaya değer olup olmadığını bildirir.

 

Takipçi ve etkileşim satın alma cazibesine karşı koyun: Yoğun bir girişimciyseniz veya yeni başlayan bir markaysanız, tanınmış bir kullanıcının hesabını satın almanın veya bir ton rastgele takipçi satın almanın ne kadar cazip olabileceğini biliyoruz ancak sonuçta işinizi çok daha zorlaştırır. Instagram, botlar tarafından oluşturulan yorumları ve beğenileri gerçek kişiler tarafından bırakılanlara karşı tespit edebilir ve ne yazık ki sahte insanlar gerçek ürünlerinizi satın alamaz veya içeriğinizi özümseyemez.

 

Instagram Algoritma Güncellemeleri

 

Son olarak, Instagram ve Instagram Başkanı Adam Mosseri, Instagram'ın Algoritmasına ilişkin bazı yeni bilgiler paylaştı. Instagram, kronolojik içerik akışının bir kullanıcının gezinmesi için çok fazla olduğunu ve yakın bağlantılardan gelen gönderilerin% 70'ini kaçırdıklarını fark ettikten sonra, kullanıcıların en çok önemsediği şeylere göre gönderileri sıralayan bir algoritma geliştirdi.

 

Instagram'ın Algoritması "sinyaller" kullanır. Anahtar sinyaller şunları içerir:

 

Gönderi hakkında bilgi: Bu daha çok içeriğin kendisiyle ilgili, örneğin gönderiyi kaç kişinin beğendiği, video uzunluğu, konum vb.

 

Gönderiyi yapan kişi hakkında bilgiler: Bu, bu hesabın ilginizi çekip çekmeyeceğini sınıflandırmaya yardımcı olur. Kaç gönderisini beğendiğiniz gibi geçmiş verilere bakarlar.

 

Etkinliğiniz: Sizi nelerin ilgilendirdiğini ve genel olarak hangi gönderileri beğenme eğiliminde olduğunuzu anlamaya yardımcı olur.

 

Biriyle etkileşim geçmişiniz: Belirli bir kişi veya hesabın gönderilerini görmekle ne kadar ilgilendiğinizi belirler. Birbirinizin gönderilerine yorum yapıp yapmadığınız gibi etkileşim düzeyiniz buna örnek olarak verilebilir.

 

Akış ve Hikayeler, arkadaşlarınızı veya en çok etkileşimde bulunduğunuz hesapları temel alırken, Keşfet ve Reels'lar trendlere, ilgi alanlarına vb. dayalı alakalı konuları bulmak içindir.

 

Keşfet Sayfası, genel olarak ne tür içeriklerden hoşlandığınıza bağlı olarak içerik paylaşır. Zaten takip ettiğiniz ve etkileşimde bulunduğunuz bir hesapla benzer içeriğe sahip hesapların içeriklerini sergileyecektir.

 

Videoya eğilmek iyidir, ancak sadece Reels'lar erişiminizi arttırmayabilir. Tüm içerik türlerini kullanarak keşfedilme şansınızı artırırsınız.

 

Erişiminizi artırmak istiyorsanız, kimlerle ve hangi hesaplarla etkileşim kurduğunuza dikkat edin ve uygulamada keşfedilme şansınızı artırmak için tüm uygulama özelliklerini kullanın. Mosseri'nin en iyi uygulamaları arasında haftada iki Akış gönderisi, günde 2 Hikaye ve hashtag kullanımı yer alıyor.

 

Instagram'ın algoritması hakkındaki bilgiler bu kadar ve bu stratejilerin ve en iyi uygulamaların yükselen içerikler oluşturmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. 

Sosyal Linkler

Bize Katılın