Instagram Hashtag Araştırması Nasıl Yapılır?

Hashtag'ler hala işe yarıyor mu? Evet, ama nasıl kullanılacakları önemli! Instagram algoritma güncellemeleri ve hashtag'lerin etkisi hakkında bilgi edinin!

Aklınızda "hashtag'ler artık işe yarıyor mu?" sorusu varsa cevabımız "Evet" olacaktır, tabii onlardan nasıl doğru bir şekilde yararlanacağınızı biliyorsanız... Bir hashtag'in viral olmanıza yardımcı olma şansı, birçok insanın Instagram'ın eski güzel günleri olarak kabul ettiği dönemde olduğu kadar garanti olmasa da içeriğinizin erişimini mevcut kitlenizin ötesine genişletmede hala oldukça etkili oldukları kanıtlanmıştır. Hashtag'lerin sonuçları birkaç yıl önceki kadar önemli olmasa bile, bunları kullanmak için çaba göstermeye değer olduğunu düşünüyoruz. 

 

Instagram Algoritma Güncellemeleri ve Hashtag'ler

 

Yıllar içinde Instagram, arama işlevlerini geliştirmek için algoritması üzerinde ciddi çalışmalar yaptı.

 

Bu arama yükseltmeleri nedeniyle, içeriğinizin erişimini optimize etmenin gizli sosu artık alakalı anahtar kelimeler içeren güçlü başlıklar, sektörünüze ve nişinize özgü doğru hashtag kombinasyonu ve kaydırmayı durduran görsel olarak çekici içeriğin sağlıklı bir karışımıdır. Sonuç olarak hashtag'ler artık keşfedilebilirlik için her şey demek değildir ancak kesinlikle bulmacanın önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.

 

‍Kaç tane hashtag kullanmalısınız?

 

Bu sorunun yanıtı, özellikle Instagram CEO'su Adam Mosseri'nin 2022 yılında sosyal medyada hashtag'lerin içeriğin görünürlüğünü artırmaya yardımcı olmadığına dair bir açıklama yapmasından bu yana geniş çapta tartışılıyor. Ayrıca, platformda gönderi başına kullanabileceğiniz maksimum 30 hashtag'i kullanmamanız gerektiğini de belirtti. Ancak birçok sosyal medya uzmanı Mosseri ile aynı fikirde değil ve hashtag'lerin görünürlük için hala etkili olduğunun kanıtı olarak görüşlerinin ekran görüntülerini paylaşıyor.

 

Mosseri mümkün olduğunca az hashtag kullanılmasını önerirken, biz de gönderileriniz için mümkün olduğunca çok sayıda alakalı ve spesifik hashtag kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

 

‍Hashtag'leri nasıl buluyorsunuz?

 

Hashtag'lerin hala önemli ve etkili olduğunu tespit ettik. Peki hangilerinin gerçekten içeriğinizin Instagram'ın çok sevilen Keşfet sayfasına girmesini sağlayacağını nasıl bileceksiniz?

 

‍En iyi rakiplerinizi analiz ederek başlayın ve gönderilerinde hangi hashtag'leri kullanıyorlar? Markanız veya işletmenizle alakalı ortak bir hashtag aradığınızda ne tür içerikler görüyorsunuz? Örneğin bir vegan restoranınız varsa, #veganyemekler araması yaptığınızda hangi hesaplar sonuçlara hakim oluyor? Bu gönderileri inceleyin ve sık kullandıkları diğer hashtag'leri görüntüleyin.

 

‍Yaygın Instagram içerik türleriniz için bir hashtag listesi oluşturun ve her içerik kümesi veya tema için, her gönderide kullanacağınız 10-20 hashtag'den oluşan bir liste oluşturun. Örneğin, sık sık ürününüzün fotoğraflarını paylaşıyorsanız, ürünle ilgili tüm gönderiler için bir dizi hashtag oluşturun. Dengeli bir karışım sağlamak için her bir temel içerik kümesi veya tema türü için bu hashtag türlerine yönelik 4-5 hashtag belirleyin. Akışta sıkça yayınladığınız her içerik kümesi veya tema türü için 10-20 hashtag'den oluşan bir liste belirlemek üzere bu işlemi tekrarlayın.

 

‍Herkesin kullanması gereken evrensel hashtag'ler var mı?

 

Kısa cevap hayır. Uzun cevap ise her sektörün ve kitlenin farklı olduğu bu nedenle belirli kitlenizin ilgi alanlarına uygun hashtag'leri araştırmanız ve kullanmanızın çok önemli olduğudur. Bu sadece ulaşmak istediğiniz kişileri daha iyi hedeflemenize yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda genellikle gölge yasaklı olan ve içeriğinizin görünürlüğünün azalmasına neden olabilecek aşırı kullanılan hashtag'leri kullanmaktan kaçınmanıza yardımcı olur.

 

‍Instagram Hashtag Uygulamaları

 

·      Hedef Kitlenizi Anlayın: İlgili hashtag'leri oluşturmadan önce hedef kitlenizin ne aradığını ve nasıl aradığını anladığınızdan emin olun.

 

·      Her Instagram Gönderisi Türü için 10-20 Hashtag Kullanın: Her içerik kovası için 10-20 hashtag'den oluşan dengeli bir liste geliştirme stratejisini kullanın.

 

·      Karıştırın: Her Instagram gönderisinde markaya özgü, niş, konuma dayalı ve ürüne özgü hashtag'ler kullanın.

 

Hashtag'leri Başlığınıza Koyun: Estetik açıdan en çekici yaklaşım olmasa da Instagram, hashtag'lerin etkili olması için başlıklarda yer alması gerektiğini belirtmiştir.

 

Sık kullanılan, popüler hashtag'leri araştırmak ve bir dizi oluşturmak, her etkili Instagram büyüme stratejisinin bir parçasıdır. Bu ipuçları ve iyi araştırılmış hashtag'lerle doğru hashtag karışımıyla Instagram'da daha fazla etkileşim, takipçi ve satış elde etmeyi dört gözle bekleyin!

Sosyal Linkler

Bize Katılın