Reklam, sosyal medyanın önemli bir parçasıdır ve Instagram da bundan farklı değildir. İster serbest çalışan olun ister kurumsal ya da ikisinin arasında bir yerde olun, Instagram reklamları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ne olduklarını, nasıl kullanmanız gerektiğini, neden kullanmanız gerektiğini, ne kadara mal olduklarını ve daha fazlasını gözden geçirelim.
Instagram Reklamları Nedir ve Ne İşe Yarar?
Instagram reklamları, platformdaki kullanıcılara bir ürün veya hizmetin reklamını yapan gönderiler için ödenir. Instagram görsel tabanlı bir platform olduğu için metin reklamlar kullanılmaz, görseller ve videolarla reklam verebilirsiniz. Bu reklamlar, daha sonra tartışacağımız farklı şekil ve boyutlarda verilir. Her zaman bir reklam olduğunu açıkça gösteren bir 'Sponsorlu' etiketi içerirler.
Instagram Reklamları 2024'te Buna Değer mi?
Evet! Ana şirketi Meta'dan çok daha genç olmasına rağmen Instagram çok popüler. Bugün Instagramda iki milyardan fazla aktif hesap var. Bu, reklamlarınızın sunulmasını bekleyen dünya nüfusunun dörtte biri anlamına geliyor.
Yeni potansiyel müşteriler arayan bir işletmeyseniz veya hevesli bir içerik oluşturucusuysanız, Instagram reklamları size iyi hizmet edecektir, orada reklam yayınlarsanız ve doğru kişileri hedeflerseniz görüleceksiniz.
Bunun da ötesinde, Instagram, insanların %60'ının platform aracılığıyla yeni ürünler keşfettiğini ve %87'sinin söz konusu ürünü gördükten sonra harekete geçtiğini ortaya koydu. Instagram'da gezinen demografik grup da daha genç olma eğilimindedir; kullanıcıların %55'i 18-29 yaş aralığındadır ve reklam oluştururken bunu kesinlikle göz önünde bulundurmak gerekir.
Instagram Reklamları Takipçi Kazanmak için İşe Yarar mı?
Instagram reklamları takipçi kazanmanıza yardımcı olabilir. Genellikle diğer reklam türlerine göre daha az müdahalecidirler ve diğer sosyal medya platformlarındaki reklamlardan daha yüksek bir etkileşim oranına sahiptirler, bu da tarayıcıdan takipçiye giden yolculuğu çok daha sorunsuz hale getirir.
Genel bir kural olarak, Instagram reklamlarınız mobil uyumlu olmalıdır ve reklamlarınız yanlış boyutlandırılmışsa ve hatalı görünüyorsa takipçi kazanmakta zorlanırsınız. Çoğu kişi Instagram'a mobil bir cihaz üzerinden erişir, bu nedenle reklamlarınızın mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olun. Bu, dikey çekim yapmak, ekrandaki metin miktarını en aza indirmek, videoları kısa tutmak ve büyük yazı tipi boyutları kullanmak anlamına gelir.
Instagram Reklamlarını Nasıl Yapabilirim?
Instagram'ın Meta'ya ait olduğu göz önüne alındığında, reklamcılık işlevi Facebook'unkine benzer. Ancak kendi reklam yöneticisi bulunmuyor. Her şey Facebook'un Reklam Yöneticisi aracılığıyla yapılır. Bu araç, işletmelerin reklamın aldığı her tıklama veya bin gösterim için bir reklam bütçesi belirlediği diğer çevrimiçi reklamcılık platformlarına benzer.
Bu blog yazısında, Facebook'un Reklam Yöneticisi'ni ya da tam adıyla Meta Reklam Yöneticisi’ni kullanmanın temellerini öğreneceğiz.
Farklı Instagram Reklam Biçimleri Nelerdir?
Bir Instagram reklam kampanyası yürütürken seçebileceğiniz çeşitli reklam biçimleri vardır. Ana akışta bulabileceğiniz farklı reklam biçimlerine göz atalım, bu biçimlerden bazıları Instagram'ın diğer bölümlerinde de bulunabilir ancak endişelenmeyin. Bunu birazdan ele alacağız!
Görsel Reklamlar
Bunlar, Instagram'ın tek bir fotoğraf içeren en basit ve en ucuz reklamlarıdır. Bir fotoğrafı öne çıkarabilirsiniz fotoğraf makinesi konusunda veya tasarım koşununda profesyonelseniz ve doğru fotoğrafı seçerseniz, görseliniz gerçekten öne çıkabilir.
Video Reklamlar
Instagram bir fotoğraf paylaşım platformu olarak başladı ancak zaman içinde video, ekmek ve tereyağının bir parçası haline geldi. Bu nedenle, video reklamlar artık oldukça popüler. Video reklamlar 60 saniyeye kadar yayınlanabiliyor ancak Meta 15 saniye civarında tutulmasını öneriyor. Video reklamlar maliyetlerinizi de oldukça hızlı bir şekilde artırabilir, bu nedenle bir video reklamın kampanyanıza ne kadar değer katacağını iyi düşünün.
Karusel Reklamlar
Karusel reklamlar, resim ve video reklamların bir uzantısıdır ve on ayrı resim veya videonun kullanılmasına olanak tanır. Her birinin kendi başlığı, açıklaması ve açılış sayfası olabilir. Kullanıcılar karuselde kendi hızlarına göre gezinebilir. Karuseller, ayakkabı serisi, tatil paketleri veya eğitim kursları gibi bir dizi ürün veya hizmetin gösterilmesine yardımcı olur.
Koleksiyon Reklamları
Koleksiyon reklamlarını atlıkarınca reklamları gibi düşünün ancak tam ekran ve daha özelleştirilebilir. Bunlar temelde, kullanıcıların seçtiğiniz ürün serisine göz atmasına ve doğrudan reklam üzerinden satın almasına olanak tanıyan çevrimiçi alışveriş pencereleridir. Karuseller gibi koleksiyon reklamları da hem görsel hem de video karışımı içerebilir.
Alışveriş Reklamları
Bunlar kulağa süslü gelebilir ancak aslında alışveriş etiketleri eklenmiş resim veya video reklamlardır. Etiketler, reklamdaki belirli öğelerde gösterilerek müşterilerin koleksiyon reklamına benzer şekilde doğrudan alışveriş yapmasına olanak tanır.
Temel reklam biçimlerini incelediğimize göre, bölüm tabanlı olanları da incelemeye değer.
Hikâye Reklamları
Bu reklamlar, kullanıcılar Hikayeler bölümüne göz attıklarında görünür. Video veya görsel tabanlı olabilen bu reklamları emojiler, çıkartmalar, filtreler, GIF'ler ve daha fazlasıyla özelleştirebilirsiniz. Her gün 500 milyondan fazla kişi Hikayeler'e göz attığından, bu reklamlar görünürlük açısından harika olabilir.
Keşfet Reklamları
Keşfet reklamları video veya resim tabanlı olabilir ve yalnızca kullanıcıların Keşfet akışlarında gösterilir. Keşfet reklamlarını etkinleştirmek, kampanyanızın benzer ilgi alanlarına sahip ve zaten hedef kitlenizin bir parçası olan kişilere ulaşacağı anlamına gelir.
Reels Reklamları
Bu reklamlar kullanıcıların Reels akışlarında görünür ve en fazla 30 saniye süreyle yayınlanabilir. Ayrıca bazı ses veya müzik içermeleri gerekir.
Meta Ads Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Artık tüm farklı Instagram reklam türlerini bildiğinize göre, bir Meta Ads hesabı oluşturmanın zamanı geldi.
1.Bir Facebook İşletme Sayfanız olduğundan emin olun. Zaten bir tane varsa veya bir tane oluşturduğunuzda, size otomatik olarak bir Meta Ads hesabı verilecektir. Bu kadar basit!
2. Tüm ayrıntıların doğru olduğundan emin olmak için reklam hesabı ayarlarınızı kontrol edin. Instagram hesabınızın Facebook hesabınıza bağlı olduğunu da iki kez kontrol edin.
3. Ödeme yönteminizi ayarlayın. İki kez kontrol edin, kaç kez yanlışlıkla son kullanma tarihi geçmiş bir kredi kartı gönderdiğimizin sayısını unuttuk.
İşte bu kadar. Bu adımları tamamladıktan sonra artık hazırsınız.
Instagram'a Reklam Vermenin Maliyeti Nedir?
Bir ip parçası ne kadar uzun? Bu kaygan bir soru ve ne yazık ki kesin bir cevabı yok.
İnsanlar rakamları hesapladı ve kesin olmamakla birlikte, bir Instagram reklamının ortalama tıklama başına maliyeti (TBM) 0,70 ila 1 ABD doları arasında.
Bununla birlikte, Instagram reklamcılığının maliyeti aşağıdakilere kadar her şeye bağlıdır:
· Hedef kitlenizin yaşı, cinsiyeti veya konumu
· Seçtiğiniz sektördeki rekabet
· Yılın zamanı, tatil sezonları genellikle fiyatları yükseltir
· Günün saati
· Yerleştirme, maliyet hangi Meta platformlarını kullandığınıza bağlı olarak değişebilir
Taslak bir kampanya oluşturup Kitle Tanımı ve Tahmini Günlük Sonuçlar bölümlerini kontrol etmek, bu değişkenleri daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Reklam Yöneticisi'nde Instagram Reklamları Nasıl Oluşturulur?
Artık farklı reklam türlerinin neler olduğunu ve bunların ne kadara mal olabileceğini biliyorsunuz. Şimdi sıra kendiniz için bir tane oluşturmaya geldi.
1. Hedefinizi Seçin
Meta Reklam Yöneticisi'nde oturum açtıktan sonra Reklamlar sekmesine gidin ve Oluştur düğmesine basın. Burada 11 pazarlama hedefi arasından seçim yapabilirsiniz. Çok fazla şey var ancak zaman ayırmanızda fayda var - TBM ölçütleri kampanya hedefleri arasında değişiklik gösterdiğinden, Instagram reklamlarınızın maliyeti ne tür bir kampanya yürüttüğünüze bağlı olacaktır.
İşte Instagram reklamcılığına yönelik pazarlama hedeflerinin bir dökümü:
· Marka bilinirliği: Bu, işletmenizi yeni bir kitleye tanıtmanıza yardımcı olur
· Erişim: Reklamınızı mümkün olduğunca çok kişinin önüne çıkarır
· Trafik: Belirli bir bağlantıya, uygulamaya veya Messenger görüşmesine trafik çekmeyi amaçlar
· Etkileşim: Reklamınızı tıklama, beğenme, paylaşma veya başka bir şekilde reklamınızla etkileşime geçme olasılığı daha yüksek olan geniş bir kitleye ulaşır
· Uygulama yüklemeleri: Kullanıcıları uygulamanızı indirmeye ve yüklemeye teşvik eder
· Potansiyel müşteri yaratma: Satış huninize yeni potansiyel müşteriler çeker
· Katalog satışları: Belirli ürünlerin satışını artırmak için ürün kataloğunuzu Instagram reklamlarınıza bağlar
· Video görüntülemeleri: Video görüntülemelerinizi artırmayı amaçlar
· Mesajlar: Kullanıcıları Instagram Direct Messenger üzerinden işletmenizle iletişime geçmeye ikna edin
· Dönüşümler: İnsanları bir abone bağlantısı, satın alma düğmesi vb. aracılığıyla belirli bir eylemi tamamlamaya teşvik edin
· Mağaza trafiği: Müşterileri fiziksel mağazanıza yönlendirir
Hedefinizi seçtikten sonra, belirli bir metrik seçmeniz gerekecektir. Örneğin, uygulama yüklemeleri bir uygulamaya yönlendirme gerektirirken, etkileşim için etkileşimi ölçecek bir şey gerekir (beğeniler, yorumlar, paylaşımlar vb.).
2. Reklam Kampanyanıza Bir Ad Verin
Kampanyanıza bir isim verin ve özel bir reklam kategorisine girip girmediğini belirtmeyi unutmayın. Buna konut, sosyal konular, seçimler ve daha fazlası için reklamlar dahildir. Bu noktada, reklamlarınız için bir A/B testi oluşturabilirsiniz. Ancak, sadece süreç boyunca yürüdüğümüz için şimdilik bunu atlayacağız..
3. Bütçe ve Zamanlama
Reklam setinizi adlandırın ve reklamınızla neyi tanıtmak istediğinizi seçin. Şimdi işin zor kısmı geliyor: Reklamınız için ne kadar para harcayacağınıza karar vermek. İlk kez Instagram reklamı yayınlıyorsanız maliyeti düşük tutabilirsiniz. Gösterim tabanlı reklamların ideal olarak günde en az 1 ABD doları ile beslenmesi gerekirken beğeniler, tıklamalar, video görüntülemeleri veya diğer etkileşim türleri için ücretlendirilen reklamlar günlük 5 ABD doları veya daha fazla bir bütçeyle yaşamalıdır.
Günlük veya ömür boyu yani kampanyanın ömrü' boyunca bütçe seçebilirsiniz. Yalnızca kendinizi rahat hissettiğiniz kadarını taahhüt edin. Eğer 400 dolarınız varsa ve ödeyebileceğiniz en yüksek miktar buysa, daha yükseğe çıkmayın.
Ömür boyu bütçe seçtiyseniz başlangıç ve bitiş tarihlerini seçebilirsiniz. Reklamları bu şekilde zamanlamak, belirli demografik özellikleri hedeflemek için harika olabilir. Örneğin, İtalya'daki üniversite öğrencilerini hedefliyorsanız, reklamınız muhtemelen bir Perşembe günü TSİ 03:00'te yayında olmamalıdır, tüm hedef kitleniz uykuda olacaktır.
4. Bir Kitleyi Hedefleyin
Bir Instagram reklamı, kimin görüntülediğini dikkate almadan yalnızca çevrimiçi olarak yayınlanırsa etkili olmaz. Yaş, cinsiyet, dil, konum ve daha fazlasına göre bir hedef kitle seçebilirsiniz. Hatta daha fazla ayrıntıya girebilir ve işletmenize daha önce ilgi göstermiş kişileri hedefleyebilirsiniz.
5. Instagram Reklam Yerleşimlerinizi Seçin
Önceki bölümden aşağı kaydırın ve Otomatik Yerleştirmeler seçeneğine tıklayın. Bu, reklamlarınızı Meta'nın ağının en uygun bölümlerine otomatik olarak yerleştirir. Daha fazla kontrol istiyorsanız, Manuel Yerleştirme'yi tıklayabilir ve bunu kendiniz yapabilirsiniz. Örneğin, reklamlarınızı yalnızca Instagram Hikayelerinde yayınlamak istiyorsanız bunu seçersiniz.
6. Marka Güvenliği Sağlayın
Reklamınızla ilişkilendirilmesini istemediğiniz içerikleri filtrelemek için Marka Güvenliği bölümüne gidin. Örneğin, ürününüz kesinlikle yetişkinler içinse, gençlere yönelik içerikte görünmemelidir. Ekstra dikkatli olmak istiyorsanız belirli yayıncıları ve siteleri bile engelleyebilirsiniz.
7. Instagram Reklamınızı Oluşturun
Son olarak, Instagram reklamınızı oluşturabilirsiniz. İlgili Facebook ve Instagram hesaplarınızı seçin, istediğiniz reklam biçimini seçin ve ardından Reklam Yaratıcılığı altında kalan ince ayrıntıları doldurun. Buna şunlar dahildir:
· Resimler veya videolar
· Reklam metni
· Ödeme detayları
· Reklam incelemesi
Her şeyi onayladıktan ve reklam kampanyanızdan memnun kaldıktan sonra Yayınla düğmesine basın!
Instagram'da Bir Gönderiyi Nasıl Tanıtabilirim?
İçeriğinizin arkasına biraz para koymak istiyorsanız ancak özel olarak hazırlanmış Instagram reklamları yayınlamak için zamanınız yoksa, her zaman mevcut bir Instagram gönderisini tanıtabilirsiniz. Bunu yapmak için Insta'da bir İçerik Oluşturucu veya İşletme hesabına ihtiyacınız var. Daha önce bahsettiğimiz gibi Facebook İşletme Sayfanızı da bağlamanız gerekecek.
Ardından, tanıtmak istediğiniz gönderinin üzerine gelin ve altındaki 'Tanıt' düğmesine tıklayın. Reklamınızın yerleşimini, hedef kitlesini, bütçesini ve yayın süresini seçmeniz istenecek ve ardından 'Tanıtım Oluştur'a tıklayacaksınız. İşte bu kadar!
2024'te Instagram'da nasıl reklam verilir. Rekabetçi, hızlı tempolu bir alan, ancak işletmenizi doğru kişilerin önüne çıkarmak istiyorsanız Meta Reklam Yöneticisi size yardımcı olabilir.