Instagram SEO: 2024 Rehberiniz

Instagram SEO, 2024'te platformdaki trafiği artırmanın anahtarıdır. Peki nasıl çalışıyor, anahtar kelimeleri nasıl buluyorsunuz ve en iyi ipuçları nelerdir?

Instagram'da görünürlük kazanmak istiyorsanız SEO bunu yapmanın bir yoludur. Instagram için SEO hakkında her şeyi, hangi araçların en iyi olduğunu, anahtar kelimeleri avantajınıza nasıl kullanabileceğinizi ve daha fazlasını öğrenin.

 

Instagram SEO Nedir?

 

Instagram SEO veya arama motoru optimizasyonu, içeriğinizin ve profilinizin performansını artırmak için kullanılan bir tekniktir. İçeriğinizle ilgilenebilecek kullanıcıları hedeflemek için anahtar kelimeler gibi belirli kriterleri kullanarak arama sonuçlarını ve Instagram algoritmasını besler.

 

Instagram için SEO konusunda profesyonel, tam bir usta olursanız, o zaman hesabınız veya içeriğiniz, insanlar Instagram arama kutusunda veya Keşfet sayfasında belirli anahtar kelimeleri aradıklarında görünecektir.

 

SEO oyununuz ne kadar iyi olursa, algoritmanın kullanıcıların sorgularını içeriğinizle eşleştirme olasılığı da ve keşfedilme şansı da artar. Kullanıcı adları, hashtag'ler ve konumlar gibi değişkenlerin tümü Instagram arama sonuçlarında görünür, bu da bunların optimize edilmeye ve Instagram SEO'ya atlamaya hazır oldukları anlamına gelir.

 

SEO Instagram İçin Neden Önemlidir?

 

Instagram SEO'su 2024'te her zamankinden daha önemli. Eskiden insanlar yeni Instagram içeriğini hashtag'ler veya Keşfet sayfası aracılığıyla buluyordu; bu cılız, bazen rastgele bir olaydı ama işe yaradı.

 

Günümüzde arama sonuçları daha odaklı ve daha hassastır. İnsanlar sosyal medya platformlarına, özellikle de TikTok gibi heyecan ve trend odaklı platformlara daha çok arama motoru gibi davranıyor. İnsanların hashtag'lerden ziyade belirli anahtar kelimeleri arama olasılıkları daha yüksektir, bu da Instagram anahtar kelimelerine ve genel SEO sağlığına odaklanmanın çok önemli olduğu anlamına gelir.

 
Hashtag'ler Instagram SEO'ya Yardımcı Olur mu?

 

Evet, hashtag'ler Instagram için SEO'nuzu geliştirmenize yardımcı olabilir. Tek odak noktası olmasalar da eğer konunuza bağlanırlarsa ve anahtar kelimelerinizle alakalılarsa, platformun içeriğinizi nasıl sıralayacağını ve yerleştireceğini anlamasına yardımcı olabilirler.

 

Instagram'da SEO Olarak Neler Sayılır?


Görünüşte SEO tamamen doğru anahtar kelimeleri bulmak ve bunları bir hedef kitleyle eşleştirmekle ilgilidir. Elbette bu işin bir parçası ama kaputun altında çok daha fazlası oluyor.

 

Instagram SEO için dikkate almanız gereken farklı sıralama faktörlerine bir göz atalım:

 

Arama metni: Kullanıcıların Instagram arama çubuğuna yazdığı her şey olarak ifade edilebilir. Daha önce de değindiğimiz gibi buna kullanıcı adları, etiketler ve konumların yanı sıra altyazılar ve hatta biyografiler de dahildir.

 

Kullanıcı etkinliği ve tercihleri: Bir kullanıcının beğenileri, beğenmedikleri ve önceki etkinliklerinin tümü Instagram algoritmasını ve bunun SEO'yu nasıl etkilediğini etkiler. Doğal olarak, bir kullanıcının daha önce etkileşimde bulunduğu hesaplar ve hashtag'ler, etkileşime girmedikleri hesaplardan daha üst sıralarda yer alacaktır. Karşılıklı bağlantılarla takip edilen hesaplar ve hashtag'ler, kullanıcıyla önceden bağlantısı olmayanlara göre daha avantajlı bir sıralamaya sahip olacaktır.

 

Popülerlik: Sevimli domuz videolarıyla ilgileniyorsanız, en ateşli domuzcuk çay partisi videosunun arama sonuçlarınızda veya akışınızda çıkacağından emin olabilirsiniz. Bu açıdan SEO'nun Google'daki işleyişine benzer: ‌Popüler, güvenilir içerik en üst sıralara çıkar. Tıklamalar, beğeniler, paylaşımlar ve takiplerin hepsi burada rol oynuyor.

 

Instagram İçin Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

 

Instagram'da bir konuyu araştırarak hangi anahtar kelimelerin ortaya çıktığını anlayabilirsiniz. Belirli bir anahtar kelimeyi ararsanız en popüler sonuçları en üstte görürsünüz. Bu size söz konusu anahtar kelime için ne tür içeriğin en iyi şekilde çalıştığına dair bir fikir verecektir.

 

Ancak bu teknik yalnızca yüzeyi çizer. En yeni anahtar kelimeleri elde etmek için, Instagram anahtar kelime araştırmasına yönelik özel bir araç kullanmanız en iyisi olacaktır. Bunlardan bazıları ücretli, bazıları ise ücretsizdir, ancak hepsi yalnızca Instagram'ı kullanarak elde edemeyeceğiniz ekstra bir bilgi katmanı sağlayacaktır.

 

En iyi Instagram SEO Araçları Nelerdir?

 

Instagram SEO’nuzu bir adım daha ileri taşımak istiyorsunuz. Instagram anahtar kelime araçlarının dünyasına bir göz atalım; işte dikkate alabileceğiniz birkaç tanesi:

 

Keyword Tool: Bu, Instagram SEO'sundan daha fazlası için çalışan, profesyonel düzeyde bir araçtır. Aslında Keyword Tool, Google'dan eBay'e, Pinterest'ten Amazon'a kadar her şey için en iyi anahtar kelimeleri, ilgili aramaları ve daha fazlasını bulmanıza yardımcı olur. Planların fiyatı, ekibinizin büyüklüğüne ve hangi özelliklere erişmek istediğinize bağlı olarak aylık 69 ila 159 ABD doları arasındadır.

 

Semrush: Semrush'un belirli bir Instagram SEO aracı olmasa da modaya uygun anahtar kelimeleri keşfetmek ve sosyal medya hesaplarınızı yönetmek için harikadır. Ücretsiz denemeye başlayabilirsiniz, ancak ücretli planlar aylık 129,95 ila 499,95 ABD doları arasında değişmektedir.

 

Infact: Bu daha geniş bir Instagram pazarlama aracıdır ve anahtar kelimeler oluşturmasa da hashtagler oluşturur. Bunlar Instagram anahtar kelime araştırmanıza bilgi verebilir ve akıllı seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. Infact'ı bir hafta boyunca sadece 3 € karşılığında deneyebilirsiniz; aylık planlar ise 49 € ile 79 € arasında mevcuttur (döviz kurları bu aracın sizin için ne kadar uygun maliyetli olduğunu etkileyebilir).

 

Google Analytics: Güvenilir eski arama motoru, Google Marketing Platform'da saklanan ücretsiz bir SEO aracına sahiptir. Hangi anahtar kelimelerin web sitenize trafik çektiğini görmek için Google Analytics'i kullanabilir, ardından bu bilgiyi Instagram SEO'ya uygulayabilirsiniz.

 

2024 İçin Instagram SEO İpuçları

 

Artık Instagram SEO'nun ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve daha popüler anahtar kelime araçlarından bazılarının neye benzediğini bildiğinize göre, 2024 için Instagram SEO ipuçlarının bir listesini tamamlayalım.

 

Tutarlı Bir Anahtar Kelime Varlığı Oluşturun

 

Piyasadaki en iyi kedi videolarını sağlama işindeyseniz, kullandığınız anahtar kelimeler bunu tüm temas noktalarında yansıtmalıdır. 'Kedi' anahtar kelimesiyle ilgili bir şey kullanıcı adınızda, profil adınızda ve biyografinizde görünmelidir. Bu, her şeyi birincil anahtar kelimelerinizle birbirine bağlayan birleşik bir dijital ayak izi oluşturur.

 

Anahtar Kelimelerinizle Aşırıya Kaçmayın

 

Oturun, biraz anahtar kelime planlaması yapın ve temel Instagram anahtar kelimelerinizin ve eşanlamlılarınızın ne olduğunu veya bunların ne olmasını istediğinizi öğrenin. Yüzeysel olarak bağlantılı anahtar kelimelerin ve konuların peşine düşmeyin; en azından başlangıçta ilk teklifinize sadık kalın. Temel konulara odaklanarak, Instagram algoritmasının birkaç seçkin, uzman anahtar kelimeye odaklandığınızı bilmesini sağlarsınız; kimseye spam göndermezsiniz veya sistemi aldatmaya çalışmazsınız.

 

Güncel Otorite Oluşturun

 

En popüler markalar ve etkileyiciler, belirli bir konuda uzman oldukları için keşfedilir. İster sabahın erken saatlerinde egzersiz ipuçları veren bir fitness eğitmeni, ister smoothie makinelerinde uzmanlaşmış bir işletme olsun, gönderilerinin tümü bu tek konu etrafında şekillenecektir.

 

Gerekçe iki yönlüdür. Bunlardan biri potansiyel takipçiler içindir: Kullanıcılar sürekli olarak aynı konu hakkında paylaşım yapan bir hesap görürlerse, bir hafta içinde yaklaşık dokuz farklı konu paylaşımı yapan birine göre bu hesaba güvenme olasılıkları daha yüksektir.

 

İkinci neden ise güncel otorite kazanmaktır. Bu, amacın belirli bir konuda uzman olmak veya otoritenin sesi olmak olduğu bir SEO konseptidir. Arama motorlarında çalışır ve Instagram için çalışır. Konunuzun meraklısı olursanız, onun hakkında paylaşım yapmaya devam ederseniz ve etkileşimi sürdürürseniz Instagram sizi bir uzman olarak görmeye başlayacaktır. Sonuç olarak güncel otorite kazanacak ve sıralamada yükseleceksiniz.

 

Instagram Reels'larınızda Filigranlı İçerik Kullanmayın

 

Diğer platformlardan paylaşılan içeriğin Reels'ta sıklıkla açıldığını göreceksiniz; paylaşılabilirliği göz önüne alındığında, TikTok içeriği genellikle ana suçludur. Reels'ta paylaşılan bu videoları daha önce gördüyseniz, sonuna eklenen TikTok filigranını fark etmişsinizdir.

 

CapCut, TikTok veya başka bir yerden gelen filigranlı içerikler Instagram arama sonuçlarında daha alt sıralarda yer alacaktır. Orijinal içeriğe öncelik verilir. Yine de üçüncü taraf bir video düzenleme yazılımında veya uygulamasında düzenleme yapabilir, dışa aktarabilir ve ardından Instagram'a yükleyebilirsiniz; yalnızca videonun filigran içermediğinden emin olun.

 

Hashtag'leri Kullanın… Ancak Çok Fazla Değil

 

Hashtag'ler Instagram SEO'su için iyidir çünkü platformun içeriğinizi bağlamsallaştırmasına yardımcı olurlar - #kedi, Instagram'a içeriğinizin ne olduğunu ve nasıl dizine eklenmesi gerektiğini söyleyen açık, tanımlanmış bir hashtag'dir.

 

Çok fazla hashtag suları bulandıracak, algoritmayı karıştıracak ve gönderilerinizin biraz spam içerikli görünmesine neden olacaktır. Gönderi başına üç ila beş hashtag kullanmayı hedefleyin. Birkaç genel örnek, ardından birkaç spesifik, niş örnek ekleyebilirsiniz.

 

Ayrıca yorumlarda hashtag'leri 'gizlemenin' artık işe yaramadığını da belirtmekte fayda var. Bunları başlıklarınıza, ideal olarak ilk açıklamanızdan sonra yerleştirmeyi unutmayın.

 

Sizinkine Benzer Hesaplarla Etkileşime Geçin

 

Kedi tabanlı içerik üretiyorsanız diğer Insta Cat'lerin yeminli düşmanlarınız olacağını düşünürsünüz, değil mi? Yanlış.

 

Kendinize benzer hesaplarla etkileşime geçmek, Instagram'ın bulmacanın içinde nasıl yer aldığınızı anlamasına yardımcı olur. Sizinkine benzer içerikleri takip ediyor, yorum yapıyor, beğeniyor ve paylaşıyorsanız ve bu hesapların bu iyiliğin karşılığını vereceğini umarız, o zaman platform sizi daha nazik bir şekilde sıralayacaktır.

 

Diğer Hesaplarla Ortak Çalışma


İlgili hesaplarla Instagram Collab gönderileri oluşturarak daha da ileri gidebilirsiniz. Daha büyük bir Instagram kullanıcısı ile iş birliği yaparsanız daha da iyi olur; gönderi hem sizin hem de onun yayınlarında görünecektir.

 

Yalnızca hedef kitlenizden gelen potansiyel görüntülemeler, takipçiler ve diğer etkileşimlerden etkilenmekle kalmıyor, aynı zamanda Instagram SEO ilkesini daha popüler = güvenilir, alakalı içerikle besliyorsunuz.

 

Alternatif Metin Yazmayı Unutmayın

 

Alternatif metin, Instagram'a ekran okuyucuyla erişen kişilere görselleri veya videoları tanımlamak için kullanılır. Bunları kullanmak içeriğinizi iki kat zenginleştirir.

 

Her şeyden önce, hesabınızın erişilebilirliğini artırır, içeriğinizi ekran okuyucu olmadan göremeyecek milyonlarca kişiye açar. İkincisi, platforma içeriğinizi bağlamsallaştırması ve sıralaması için daha fazla bilgi verir. Alternatif metninizi, anahtar kelimeleri aklınızda tutarak ayrıntılı bir açıklama olarak yazarsanız, bu iki işarete de ulaşabilirsiniz.

 

Belirli bir gönderiyi açıp 'Gelişmiş Ayarlar'a giderek alternatif metne erişebilirsiniz. 'Erişilebilirlik' bölümüne gidin ve ardından 'Alternatif metin yaz' seçeneğine gidin. Alternatif metnin daha görünür olmasını istiyorsanız aynı şeyi Fotoğraflı Kimlik ile de yapabilirsiniz. Tek fark, alternatif metnin kolayca görüntülenememesi ve Fotoğraflı Kimlik açıklamalarının ilk Instagram başlığınızın altında görünmesidir.

 

Alternatif metin yazarken, içeriğinizden herhangi bir metni alıntılamayı ve anahtar kelimeleri açıklamanıza zorlamak yerine harmanlamayı unutmayın.

 

Altyazıları ve Açıklamalı Başlıklar Kullanın

 

Erişilebilirlikten bahsederken alt yazılar ve başlıklar içeriğinizi daha fazla kullanıcıya açmanın kolay yoludur. Instagram'ın otomatik altyazı aracı bile var! Bunu kullanırsanız, platforma daha fazla bağlam, anahtar kelime ve sizi arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkarmak için nedenler verecektir.

 

Günün Doğru Zamanında Paylaşın

 

İnsanlar instagram en iyi paylaşım saatini hep merak etmektedir. Günün 'doğru' saati çok değişken görünüyor, özellikle de küresel izleyiciler arasındaki farklılıklar göz önüne alındığında; bir kullanıcının uyku vakti diğerinin kaydırma maratonudur. Temel demografinizin nereye dayandığını ve ileriye dönük olarak nereye hedeflemek istediğinizi incelemeye değer .

 

Araştırmalar, gönderi paylaşmanın daha popüler olduğu belirli zamanlar, saatler ve günler olduğunu gösteriyor. İşte buradalar:

 

·      Instagram'da paylaşım yapmak için en iyi zamanlar: 09:00, 09:01, 19:59 ve 20:00

 

·      Instagram'da paylaşım yapmak için en iyi saatler: sabah 8, sabah 9, sabah 10, öğlen ve öğleden sonra 3

 

·      Instagram'da paylaşım yapmak için en iyi günler: Salı, Çarşamba ve Cuma

 

Bu dönemlerde paylaşım yapmak Instagram'ınızın SEO performansında bir artış garanti etmez. Bununla birlikte, bunlar en popüler saatler ve günlerdir; bu da içeriğinizin dikkat çekme potansiyelinin daha fazla olduğu anlamına gelir ve bu da sıralamaları kendi istediğiniz gibi değiştirmenize yardımcı olur.

 

Gönderilerinize ve Biyografinize Konum Ekleyin

 

Konumlar, Instagram'ın insanlara yerel bölgelerine göre veya belirli bir kasaba, şehir veya ülkede bir şey aramaları durumunda içerik sunmasına yardımcı olur. Gönderilerinize konum eklerseniz bu, Instagram'a içeriğinizi farklı konumlarda sıralama şansı verecektir.

 

Bir Instagram Business hesabı çalıştırıyorsanız biyografinize bir konum eklemeniz istenecektir. Bu, konum paylaşmaya benzer şekilde çalışır ve Instagram'a, profilinizi aynı bölgedeki diğer hesaplar, gönderiler ve içerik parçaları arasında sıralama olanağı verir. Ayrıca hesabınızı etiketlenebilir hale getirerek Instagram'ın aranabilir haritasına yerleştirebilirsiniz.

 

Instagram Öneri Yönergelerini Takip Edin

 

Instagram Öneri Yönergeleri'nden haberiniz yoksa okumaya değer. Topluluk Kuralları kadar katı değildirler; bu, herhangi bir ihlalin içeriğinizin kaldırılmasıyla sonuçlanmayacağı anlamına gelir.

 

Ancak Öneri Yönergelerini ihlal etmek, içeriğinizin genel Instagram SEO tablosunda sıralamasını düşürerek kullanıcıların içeriği bulmasını zorlaştıracaktır.

 

Başlıca ihlallerden bazıları arasında tıklama tuzağı, asılsız veya abartılı sağlık iddiaları, orijinal olmayan içerik ve beğeni satın alma yer alıyor. 

 

Kuralların doğru tarafında olup olmadığınızı tekrar kontrol etmek için Instagram profil sayfanıza gitmeniz yeterli. Ardından menü simgesini, 'Ayarlar'ı, ardından 'Tercihler'i veya 'Hesap'ı tıklayın; bu ikisinden hangisi size sunulursa. Daha sonra 'Hesap Durumu'na basın. Herhangi bir yönergeyi ihlal edip etmediğinizi ve ihlal ederseniz bunu çözmek için neler yapabileceğinizi görebileceksiniz.

 

Artık 2024'te Instagram SEO'nun temellerini öğrendiğinize göre yolculuğunuza başlama zamanı. Hangi anahtar kelime araçlarının sizin için uygun olduğunu, kategorinizdeki ve dışındaki hesapların SEO'ya nasıl yaklaştığını öğrenin ve kendinize bunların en iyileri arasında yer alan bir çevrimiçi varlık oluşturun.

Sosyal Linkler

Bize Katılın