Instagram SEO Nasıl Yapılır?

Instagram'da SEO kullanarak içeriğinizi daha görünür hale getirin! Instagram'ın sıralama faktörlerini ve içeriği optimize etmenin ipuçlarını keşfedin!

Sosyal medya her geçen hafta daha rekabetçi hale gelirken, potansiyel müşterilerin içeriğinizi kolayca bulabilmesini sağlamak çok önemlidir. Daha çok SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu, içeriğinizin organik erişimini artırmaya yönelik teknikler ve en iyi uygulamalar bütünüdür.

 

Instagram uzun süredir var ve bununla birlikte birçok platform değişikliğinden sonra etkileşimde iniş ve çıkışlar yaşanıyor. Bu nedenle, gönderilerinizi ve videolarınızı SEO aracılığıyla organik olarak tanıtarak içeriğinizin keşfedilme şansını artırmanın bir yolu olduğunu bilmeniz çok önemlidir.

 

SEO'yu Instagram içerik stratejinize nasıl uygulayabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için takip edin. Yalnızca Instagram'ın sıralama faktörlerini keşfetmekle kalmayacak, aynı zamanda Instagram gönderilerinizi nasıl optimize edeceğinize dair bir temel edineceksiniz.

 

Instagram Sıralama Faktörleri

 

Instagram, birleşik bir algoritmaya sahip olmaktan ziyade, bir algoritmalar koleksiyonudur. Instagram'a göre, IG Akış, Keşfet sayfası, Reels içeriği olsun, Instagram'ın her bir bölümünün, insanların bu özellikleri nasıl kullandığına bağlı olan belirli gereksinimleri olan bir algoritması vardır.

 

Her biri için özel optimizasyon önerilerini incelemeden önce, sıralama faktörlerini kontrol edelim. Bazı nüanslar olsa da her özelliğin algoritması bazı benzerlikleri paylaşır.

 

Instagram Algoritmasını Tanıyalım

 

1.    Gönderi Detayları

 

Bu sıralama faktörleri, gönderinin kendisi hakkındaki bilgilerle ilgilidir. Bunlar arasında gönderiyi ilk yüklediğiniz zaman, konum, ne kadar uzun olduğu (eğer bir video ise) ve kullanılan ses yer alır. Algoritma ayrıca gönderinin ne kadar etkileşim aldığına da bakar. Yorumlar, beğeniler, paylaşımlar ve kaydetmeler gibi etkileşimler gönderinin etkileşimine katkıda bulunur. Etkileşim, içeriğinizin keşfet sayfasında yer alma şansını nasıl artıracağınızı gösterir.

 

2.    Etkileşim Geçmişi

 

Instagram ayrıca diğer kullanıcıların gönderiyle etkileşime geçme sıklığına da bakar. Dolayısıyla, örneğin kitlenizle etkileşimi ve etkileşimi teşvik ederseniz, algoritmanın içeriğinizi alma ve daha fazla kullanıcıya gösterme olasılığı daha yüksek olacaktır.

 

3.    Kullanıcı Etkinliği ve Kullanıcı Bilgileri

 

Algoritma ayrıca etkileşimde bulunduğunuz içerik türlerini de dikkate alır. Algoritma, en çok hangi içeriklerle etkileşim kurduğunuzu anlayarak ilgi alanlarınızı öğrenmeye çalışır. Dolayısıyla, gönderileri beğenir, yorum yapar veya paylaşırsanız, algoritma size bu tür içeriklerden daha fazla göstermek için adımlar atacaktır.

 

Instagram İçeriği Nasıl Optimize Edilir?

 

1.    ‍Akış/Hikayeler İçeriği

 

Instagram'ın algoritması sinyallerden oluşan bir öneri sistemi kullanır. Bu sinyalleri, benzersiz ve eğlenceli kullanıcı deneyimleri oluşturmak amacıyla akış veya hikaye içeriğini sıralamak için kullanır. Reklamlar haricinde, bir kullanıcının akışında gördüklerinin çoğu zaten takip ettiği kişilerden gelir. Instagram daha sonra içeriğinizi sıralamaya karar verirken aşağıdaki gibi ek sinyalleri dikkate alır:

 

‍Gönderi ayrıntıları: Gönderi zamanı, gönderinizin içeriği, ne kadar etkileşim aldığı, konum vb. gibi gönderinin kendisine ekli bilgiler. Instagram tüm bu ayrıntılara bakar, bu nedenle gönderi yaparken bu bilgiler üzerinde çok düşünmeniz önemlidir.

 

‍Poster veya hesap ile etkileşim: Bir posterle veya hesapla sık sık etkileşimde bulunan kullanıcıların bu posterin içeriğini görme olasılığı daha yüksektir. Bir poster popülerse ve çok fazla etkileşim almışsa, algoritmanın daha az etkileşime sahip bir hesaba kıyasla içeriklerini tercih etme olasılığı daha yüksektir.

 

‍Kullanıcının etkinliği: Posterle etkileşime benzer şekilde, bir kullanıcı posterin içeriğiyle sık sık etkileşime giriyorsa, algoritma o posterin içeriğini daha fazla önerecektir.

 

2.    ‍Reels İçeriği

 

Reels'lara baktığınızda, bu içeriklerin çoğunun takip etmediğiniz kullanıcılara ait olduğunu görürsünüz. Instagram'ın algoritması, bir videoyu sonuna kadar izleyip izlemediğinize veya o gönderinin ses sayfasına gidip gitmediğinize bakarak ne tür içeriklerden hoşlanacağınıza dair bazı tahminlerde bulunmaya çalışıyor (algoritma bu eylemi, Reels'in sesinin size o Reels'ın kendi versiyonunuzu yapmak için ilham verdiği anlamına geldiğini düşünüyor). Instagram'a göre asıl amaç, kullanıcılara onları eğlendirecek Reels'ları daha küçük içerik oluşturucuları göz önünde bulundurarak sunmak. Reels'lar için diğer sıralama sinyalleri şunlardır:

 

‍Gönderi ayrıntıları: Ses, video kalitesi, popülerlik ve etkileşim. Tüm bu faktörler, algoritmanın Reels'ınızı sıralayıp sıralamayacağına nasıl karar verdiğini belirler. 

 

Poster ile etkileşim: Popülerlik yine çok önemlidir. Kullanıcılar bu posterle sık sık etkileşime geçtiyse veya içerikleri kitleleri arasında son derece popülerse, içeriklerinin Instagram algoritması tarafından gösterilme olasılığı daha yüksektir.

 

‍Kullanıcının etkinliği: Instagram algoritması, bir kullanıcının etkileşim kurduğu Reels türlerine bakar ve bu bilgileri, onlara başka hangi Reels'ların sunulacağına karar vermek için kullanır.

 

‍Sayfa Optimizasyonunu Keşfedin

 

Akış ve hikayeler içeriğinden farklı olarak keşfet sayfasında takip etmediğiniz hesapların içerikleri yer alır. Bu durumda, Instagram algoritması sık etkileşimde bulunduğunuz gönderilere veya kullanıcılara bakacak ve benzer içerikleri veya Instagram hesaplarını Instagram keşfet sayfanızda görüntüleyecektir. Instagram keşfet sayfasının amacı, kullanıcıların içerik keşfetmelerine yardımcı olmaktır. Instagram, keşfet akışınızda size hangi içeriğin sunulacağını tahmin etmek için kaydetme, beğenme ve paylaşma gibi etkinliklerinizi kullanır. Dikkate alınan diğer sinyaller şunlardır:

 

‍Gönderi ayrıntıları: Instagram'a göre, buradaki gönderi ayrıntıları etkileşim metrikleri anlamına gelir. Bir içeriğin kaç beğeni, yorum, kaydetme ve paylaşım aldığını ölçer ve keşfet sayfasında sıralanıp sıralanmayacağını belirlemek için kullanır.

 

‍Poster ile etkileşim: Birçok kişi bir kişiyle veya içeriğiyle etkileşime girerse, bu popülerlik sinyali gönderilerinin keşfet akışınızda görünme olasılığını artıracaktır.

 

‍Kullanıcının etkinliği: Instagram, keşfet sayfasındaki hangi gönderilerle etkileşim kurduğunuzu ölçer ve takip etmediğiniz kullanıcılardan gelen bu tür içerikleri size daha fazla gösterir.

 

Instagram Keşfet Sayfasına Nasıl Girilir?

 

Instagram'ın tüm özelliklerinde en önemli faktör etkileşimdir. Instagram, sunulacak içerik türlerine karar verirken büyük ölçüde bir kullanıcının kendi etkinliğine güvenir. Benzer şekilde, büyük miktarda etkileşime sahip gönderiler ve kullanıcılar Instagram'ın algoritması ile daha fazla kazanma eğilimindedir. Bu nedenle, Instagram'da organik olarak büyümek istiyorsanız, nişinizle sık sık etkileşim kurmanız ve kendi gönderilerinizde etkileşimi teşvik etmeniz zorunludur.

 

Gönderileri oluştururken ve optimize ederken akılda tutulması gereken son şey Instagram öneriler yönergeleridir. Instagram, bu yönergelere aykırı olan içerikleri çok düşük sıralayabilir veya sıralamayabilir. Kaçınılması gereken en önemli içerik türleri tıklama tuzağı türü gönderiler, abartılı sağlık iddiaları, orijinal olmayan içerikler ve yanıltıcı içeriklerdir.

 

Instagram'ın algoritmasına ve hedef kitlenize aşina oldukça bu optimizasyon yönergelerinde gezinmek daha yönetilebilir hale gelecektir. Farklı içerik türlerini denemeye ve kitlenizle etkileşim kurmaya devam ettiğinizde Instagram'da başarıya ulaşacaksınız.

Sosyal Linkler

Bize Katılın