Mükemmel Video Aydınlatması Nasıl Elde Edilir?

Mükemmel bir video için doğru ışıklandırma şart! Aydınlatma, görsel unsurların seçimi ve renk sıcaklığına dikkat edin. Videonuzla göz alıcı olun!

Harika bir videoya katkıda bulunan veya onu bozan pek çok unsur vardır ve ışıklandırma da videoyu oluşturabilecek veya bozabilecek unsurlardan biridir. Kameralar ışığı insan gözüyle aynı şekilde yakalayamadığından, video kaydı için en iyi aydınlatmanın nasıl elde edileceğini öğrenmek çok önemlidir.

 

Ekrandaki görüntünün doğal görünmesini sağlamak için setinizin çok fazla aydınlatmaya ihtiyacı olacaktır. Ancak herhangi bir aydınlatma yeterli değildir ve en iyi sonuçları elde etmek için ışığı manipüle etmenin belirli yolları vardır ve kötü aydınlatma çok dikkat dağıtıcı olabilir. Aslında o kadar dikkat dağıtıcıdır ki mesajınızın kaybolmasına ya da daha da kötüsü insanların izlemeyi tamamen bırakmasına neden olabilir.

 

Amacınız ister bir sonraki Zoom görüşmenizde harika görünmek olsun veya yeni bir video çekmek olsun, bu kılavuzda paylaşacağımız ipuçları ve püf noktaları size video aydınlatmanızı iyileştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi verecektir.

 

1.     Bir video çekimi için odadaki aydınlatmayı optimize edin

 

En iyi çekim ortamı, aydınlatma üzerinde mümkün olduğunca fazla kontrole sahip olduğunuz ortamdır.

 

Dağınıklıktan kurtulun

 

Net, dikkat dağıtmayan bir alan çekim için idealdir. Ofis veya ev gibi kapalı bir alanda çekim yaparken, kamerada görülecek alanın kapsamlı bir şekilde temizlendiğinden emin olun.

 

Videonuzun mesajından uzaklaşan her şey kaldırılmalıdır. Amaç, izleyicilerinizin odaklanmasına ve ilgisini çekmesine yardımcı olacak net ve temiz bir tuval oluşturmaktır. Çerçevede fotoğraflar ve dekoratif nesneler olması izleyicilerinizin dikkatini kolayca dağıtabilir ve videonuzun etkinliğini azaltabilir, bu nedenle bunları kaldırmak videonuzu doğru ayağa oturtmanın kolay bir yoludur.

 

Profesyonel ipucu: Eşyaları taşımaya başlamadan önce bir fotoğraf çekin, böylece çekim tamamlandığında onları düzgün bir şekilde geri koymak için bir referans noktanız olur.

 

Alanı temizleyin

 

Çekim alanınızda kalması için seçilen her şey kapsamlı bir temizlikten geçirilmelidir. Çerçeveler veya mobilyalar üzerindeki toz ve lekeler dikkat dağıtıcı olabilir. Kamerada görünecekse zemin bile kapsamlı bir temizlikten geçirilmelidir.

 

Sahne malzemeleri ekleyin

 

Dağınıklığı giderme adımından sonra bu garip gelebilir ama bizi dinleyin. Kullanılan aksesuarlar bir işlevi yerine getirmeli ve videonuzun mesajından uzaklaşmamalıdır. İşte sahne malzemeleri için birkaç fikir ve setinizin bir parçası olarak nasıl ve neden kullanılmaları gerektiği.

 

·      Battaniyeler ve yastıklar, düz renkli bir kanepe veya sandalyeye biraz doku veya renk katmak için bir oturma odası veya dinlenme odası ortamında kullanılabilir

 

·      Taze çiçekler bir sette çok popüler bir sahne malzemesidir. Güzelce düzenlenip bir vazoya yerleştirildiklerinde nötr bir alana renk ve perspektif katabilirler.

 

·      Raflar ve masalar, kitaplar, bitkiler, lambalar ve diğer jenerik eşyalarla minimal ve otantik bir şekilde tasarlanmalıdır. Setinizde kolayca tanınabilen kitaplar veya lisanslı karakterlerin temsillerini kullanmamaya her zaman dikkat edin.

 

·      Sahnenin bir parçası olarak kullanılan tüm sanat eserleri dikkatle seçilmelidir. Yalnızca filme çekme ve dağıtma hakkına sahip olduğunuz sanat eserlerini ve fotoğrafları kullanın. Çerçevenizdeki herhangi bir parçadan emin değilseniz, kullanım haklarını kontrol edin, diğer fon seçeneklerini değerlendirin veya kullanım haklarını sormak için doğrudan sanatçıyla iletişime geçin.

 

Aynalara karşı saygılı olun

 

Aynalı mekanlarda çekim yapmak sadece aydınlatma açısından değil, aynı zamanda ekipman veya ekip üyelerinin yansımalarının yakalanmamasını sağlamak zor olabileceği için de zor olabilir.

 

2.     Video aydınlatma türünüzü seçin

 

Bir video için en iyi aydınlatmayı ararken aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler vardır. Birkaç farklı kurulum denemek ve hangisinin sizin için en uygun olduğunu öğrenmek iyi bir fikirdir. Bazıları yüz aydınlatması için, bazıları ise yaratıcı veya dramatik efektler için daha etkili bir şekilde çalışacaktır. Videolar için nasıl iyi ışıklandırma yapılacağını öğrenmenin en iyi yolu pratik yapmaktır!

 

·      Anahtar ışık – Key Light

 

Açıklama: Anahtar ışık, çekiminiz için en parlak ve en güçlü ışıktır. Ana ışık kaynağınızdır.

 

Artıları: Videonuzun konusunu aydınlatır

 

Eksileri: LED seçenekleri pahalı olabilir ve bir dolgu veya arka ışıkla birlikte kullanılmalıdır

 

Kimler kullanmalı: Canlı Yayıncılar ve üç noktalı ışık, iki ışık veya dört ışıklı aydınlatma şemaları kullanan kişiler

 

·      Dolgu ışığı – Fill Light

 

Açıklama: Dolgu ışıkları, ana ışığın neden olduğu gölgeleri ortadan kaldırmak için kullanılır.

 

Artıları: Gölgeleri ortadan kaldırır

 

Eksileri: Bir anahtar ışığı ve/veya arka ışık ile birlikte kullanılmalıdır

 

Kimler kullanmalı: Üç noktalı ışık, dört ışık veya döngü aydınlatma şeması kullanan bireyler

 

·      Arka ışık - Backlight

 

Açıklama: Bir arka ışık konuya arkadan parlar. Yukarıdan asılabilir veya doğrudan video konusunun arkasına veya yanına yerleştirilebilir.

 

Artıları: Özne ile arka plan arasında ayrım yaratır

 

Eksileri: Diğer ışık kaynakları ile birlikte kullanılmalıdır

 

Kimler kullanmalı: Halka ışık olmadan çekim yapan herkes

 

·      Halka ışık – Ring Light

 

Açıklama: Genellikle bir tripod ve telefonunuzu veya kameranızı merkezinde tutmak için bir mekanizma ile donatılmış olarak gelen, genellikle LED'lerden oluşan bir ışık halkası.

 

Artıları: Tek başına kullanılabilir

 

Eksileri: Doğrudan içine bakmak sert olabilir

 

Kimler kullanmalı: Yeni başlayanlar veya makyaj eğitimi verenler

 

3.     Bir video aydınlatma şeması seçin

 

Videonuz için stüdyo aydınlatması kurmanın birçok yolu vardır. Üç noktalı aydınlatma video için popüler bir aydınlatma seçeneğidir, ancak iki ışık, dört ışık ve döngü aydınlatma kurulumları da video aydınlatması için etkili bir şekilde kullanılabilir.

 

Bu seçeneklerin her biri biraz farklı bir sonuç yaratır, bu nedenle videolarınız için en iyi aydınlatmayı elde etmek üzere hangi düzeni kullanmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.  Elbette dışarıda video kaydı için harika bir aydınlatma bulabilseniz de biz iç mekanlarda çekilen videolar için aydınlatma şemalarına odaklanacağız. 

 

·      Üç noktalı aydınlatma - Three-point lighting

 

Açıklama: Üç noktalı aydınlatma üç ışık kullanır; bir anahtar ışık, bir dolgu ışığı ve bir arka ışık. Bu video aydınlatma kurulumunda, anahtar ışık ve dolgu ışığı kameranın her iki yanında, konuya doğru bakacak şekilde konumlandırılır. Arka ışık ise konunun ya üstüne ya da yanına konumlandırılır.

 

Artıları: Özneyi arka plandan ayırır ve öznenin etrafında güzel vurgular oluşturur

 

Eksileri: Birçok ekipman parçası gerekli.

 

Kimler kullanmalı: Youtuber'lar ve Yayıncılar veya kameraya konuşan bir kişinin olduğu tüm videolar bu video aydınlatma şemasından faydalanacaktır.

 

·      İki ışık – Two lights

 

Açıklama: Video aydınlatması için iki ışık şemasında bir anahtar ışık ve bir dolgu ışığı kullanılır. Bir sıçrama kartının eklenmesiyle bu şema güçlendirilebilir. İster doğal bir ışık kaynağının yanında ister ana ışığınız ona dönük olarak kullanılsın, videonun yüz aydınlatmasını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. En iyi aydınlatma sonuçları için ışıklar öznenizin boyunun üzerinde konumlandırılmalıdır.

 

Artıları: Çekim mekanında esneklik

 

Eksileri: Doğal ışığa bağımlılık çekim süresini kısıtlayabilir

 

Kimler kullanmalı: Bu tür video aydınlatması, ayağa kalkıp hareket etmek isteyebilecek öznelerle kullanım için iyidir.

 

·      Dört ışık – Four lights

 

Açıklama: Bu, video için üç noktalı aydınlatma sisteminin bir uzantısıdır ve bir arka plan ışığı ekler. Arka plan ışığı öznenin arkasında bel hizasında konumlandırılır ve önünde bulundukları duvarı veya arka fonu işaret eder.

 

Artıları: Konunun arkasındaki duvarı aydınlatır, videoda ışık kullanımının daha yaratıcı bir şekilde keşfedilmesini sağlar

 

Eksileri: Daha uzun kurulum ve söküm, daha fazla ekipman gerekli

 

Kimler kullanmalı: Daha fazla yaratıcılık fırsatı arayan video yaratıcıları

 

·      Döngü aydınlatma – Loop lighting

 

Açıklama: Video kaydı için aydınlatmada bir başka mükemmel seçenek olan döngü aydınlatma, iki ışık kaynağı kullanır; kameranın yanına yerleştirilmiş bir anahtar ışık ve kameranın diğer tarafında konunun arkasında bir arka ışık.

 

Artıları: Minimum ekipman gerekir

 

Eksileri: Bu aydınlatma düzeni ile hareket kısıtlanır

 

Kimler kullanmalı: Profesyonel videolar oluşturanlar

 

·      Bir ışık – One Light

 

Açıklama: Yalnızca bir ışık gerektiren bir video aydınlatma sistemi. Halka ışık, tek ışıklı bir stüdyo aydınlatma kurulumu için en iyi seçimdir.

 

Artıları: Minimum ekipman gerekir

 

Eksileri: Bu şema ile çoklu ışık seçeneklerine göre daha az derinlik yaratılır

 

Kimler kullanmalı: Çekim için cep telefonlarını kullanan video yaratıcıları

 

4.     Video çekimleri için ışık renk sıcaklığınızı seçin

 

Tüm ışıklar eşit yaratılmamıştır. Ampul türüne bağlı olarak ışıklar kamerada "daha soğuk" veya "daha sıcak" görünebilir. İnsan gözü de bu farkı algılar.

 

Rahat bir oturma odası ortamına kıyasla bir doktor muayenehanesinin nasıl göründüğünü (soğuk floresan ışığı) düşünün. Daha sıcak ışık tipik olarak daha sarı bir renge sahipken, daha soğuk ışık daha beyaz veya açık mavi tonlara sahiptir.

 

Bu kavram renk sıcaklığı olarak adlandırılır ve Kelvin ölçeğinde ölçülebilir.

 

Daha önce de belirttiğimiz gibi, en iyisi farklı renk sıcaklıklarındaki ışıkları karıştırmamaktır. Yaklaşık 5000K olan gün ışığı renginde ampuller bulmanızı öneririm.

 

LED için, eşit renklenmeyi sağlamak için rengi sıcaklığa göre ayarlayabilmek yararlıdır. Karışık sıcaklıklar yanlış renk dengesine yol açabilir ve bu da doğal görünmeyen çekimlere neden olabilir.

 

5.     Video aydınlatmasının düşmanı olan parlamayı düzeltin

 

Camlardaki parlama, özellikle daha sert ve doğrudan ışık alan armatürlerde büyük bir sorun olabilir.

 

Bunu genellikle ışıklarınızı sehpalarında daha yükseğe kaldırarak düzeltebilirsiniz. Yardımcı olabilecek biri varsa, siz kamera vizöründen bakarken, ışık gözlük camında artık görünmeyene kadar ışıkları yükseltmesini sağlayın.

 

Işıkları yükseltmek işe yaramazsa, anahtarınızı hareket ettirmeyi ve ışıkları nispeten birbirine eşit tutarak daha uzağa doldurmayı deneyin.

 

Yukarıdaki üç noktalı aydınlatma görüntüsünde, anahtar ışığınız 3:15'e daha yakın, dolgu ışığınız ise 8:45 olacaktır.

 

Öznenin gözlüklerini çıkarma konusunda rahat olması her zaman iyi bir çözüm olabilir; ancak bu her zaman mümkün olmayabilir, özellikle de bir teleprompter'dan okuyorlarsa.

 

En iyisi, teknik bir nedenle görünüşlerini ayarlamalarını istemeden önce çekim öznenize elinizden geldiğince uyum sağlamaktır.

 

Video aydınlatma Sık Sorulan Sorular

 

Video aydınlatmanın maliyeti nedir?

 

Video aydınlatmasının maliyeti büyük ölçüde değişebilir. Bir pencere kullanma seçeneğiniz varsa ücretsiz olabilir veya yaklaşık 200 USD'ye tam bir stüdyo aydınlatma kurulumu içeren paketler bulabilirsiniz.

 

Video aydınlatması için hangi renk ampulü seçmeliyim?

 

Ampulün rengi size ve çektiğiniz şeyin aydınlatma ihtiyaçlarına en iyi neyin hizmet edeceğine bağlıdır. Unutulmaması gereken önemli ayrıntı, düşük kaliteli bir video oluşturacağı için farklı ışık renklerini karıştırmamaktır.

 

Video aydınlatmasında parlamayı nasıl önleyebilirim?

 

Işıklarınızı yeniden konumlandırmak, videolarınızda parlamayı önlemenin anahtarıdır. Bir parlama fark ederseniz, parlama kaybolana kadar ışıkları yükseltebilir veya anahtar ışığınızı ve dolgu ışığınızı daha uzağa taşımayı deneyebilirsiniz.

 

Video çekerken çok fazla ışığa sahip olabilir misiniz?

 

Evet, olabilir! Yanlış yerlerde çok fazla ışık olması istenmeyen gölgelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

Sosyal Linkler

Bize Katılın