2024'te Nasıl Influencer Olunur?

Bir influencer olmak ister misiniz? 2024'te bu, geçmişte olduğundan daha farklı bir olasılık. En iyi ipuçlarımızla nasıl influencer olunacağını öğrenin!

2024'te nasıl influencer olunacağını bilmek ister misiniz? Tam size göre bir şeyimiz yazımı var ve en iyi 13 ipucumuz için okumaya devam edin.

 

Influencer nedir?

 

Influencer, insanların izleme, satın alma ve yaşam tarzı alışkanlıklarını bilgilendirmek için sosyal medya platformlarını kullanan kişidir. Influencer'ın tanımı yıllar içinde değişmiştir, bu nedenle ne olduklarını hızlıca açıklayalım:

 

Influencer'lar her türlü içeriği sunabilir: Belki TikTok makyaj hileleri, kendin yap ipuçları veya film aydınlatması gibi uzmanlık konularında uzmandırlar. Eğitici olabilir, açık sözlü olabilir veya düpedüz aptalca olabilir. Burada katı ve hızlı kurallar yoktur.

 

Influencer'lar ünlü olmak zorunda değil: Geleneksel olarak, bir influencer'ın Kardashian olduğunu düşünürsünüz, değil mi? Sadece ismi bile bir ürün ya da hizmete ağırlık kazandıran biri. Makro influencerlar 500.000'den fazla takipçisi olan ve genellikle tanınmış kişilerdir, mikro influencerlar 10.000 ila 50.000 arasında takipçiye sahiptir, nano influencerlar ise 10.000'den az takipçiye sahiptir.

 

Influencer'lar markaların pazarlama stratejisinin ve bütçesinin önemli bir parçasıdır: İnsanlar influencer'ları “gerçek bir iş değil” diye görmezden gelmeyi seviyor ancak 2024'te durum böyle değil. Aslında, dünya genelinde her 4 markadan 1'i pazarlama bütçelerinin %10 ila %20'sini influencer'lara harcıyor.

 

İçerik oluşturucu ile influencer arasındaki fark nedir?

 

“İçerik oluşturucu” terimi genellikle “influencer” ile birbirinin yerine kullanılır ancak bunlar oldukça farklıdır. Bu tıpkı bir bardak Coca-Cola ve Pepsi'yi karşılaştırmaya benzer. ikisi de uzaktan benzer görünür ancak bir yudum aldıktan sonra hangisinin hangisi olduğunu sorgulayamazsınız.

 

İçerik oluşturucular, YouTube aboneleri, TikTok takipçileri, Patreon kayıtları veya başka bir şey yoluyla olsun, çoğunlukla yeteneklerini kendi yararlarına kullanırlar.

 

Öte yandan, influencer'lar ortaklarına veya tercih ettikleri markalara trafik ve dönüşüm sağlamaya odaklanırlar ancak bu kendi ürünlerini tanıtamayacakları anlamına gelmez. Farklılıkları ne olursa olsun hem içerik oluşturucular hem de influencer'lar orijinal, yüksek kaliteli içerik işiyle uğraşırlar.

 

Influencer'lar nasıl para kazanıyor?

 

Influencer'lar bir dizi farklı yolla para kazanır. Eğer bir nano veya mikro influencer iseniz, muhtemelen satış ortaklığı bağlantıları ve YouTube gibi platformlardaki reklam gelirleri aracılığıyla pasif gelir elde edersiniz. Bunlar para kazanmanın daha küçük, lokmalık yollarıdır ancak zamanlar birikirler.

 

Uygun bir marka bulursanız veya zaten tanınmış bir influencer iseniz, bir ortaklık yoluyla ödeme alabilirsiniz. Sponsorlu gönderileri, marka elçisi kampanyalarını ve site dışı reklamları düşünün, bunların hepsi marka ortaklıklarında paketlenmiştir. Bu anlaşmalar, çalıştığınız sosyal medya platformlarının duvarlarının dışında gerçekleşir, bu nedenle ne kadar kazanabileceğinize dair belirli bir miktar yoktur.

 

Tüm bunları anlattığımıza göre, şimdi işin özüne geçme zamanı. Yani. 2024'te TikTok, YouTube ve daha fazlası gibi sosyal medyada nasıl influencer olunur? Hadi başlayalım!

 

1. Uzmanlık alanınızı belirleyin

 

“Her işin ustası, hiçbirinin ustası değildir” sözünü hiç duydunuz mu? Küçümseyici bir öğretmen tarafından kafanıza kazınmış olsa bile hatırlamaya değer. En sevdiğiniz influencer'lara bir göz atın ve hangi konuda uzmanlaştıklarına bakın, genellikle isimlerini duyurdukları bir konu vardır.

 

Sizin hüneriniz nedir? Sizi öne çıkaran nedir? Kendinizi tek bir ilgi alanı ya da konuyla sınırlı hissetmeyin, dışarıdan bir bakış açısıyla yaklaşmayı deneyin. İçeriğinize tıklamanızı ne sağlar ve başkaları neden aynısını yapmalı? Binlerce kez ele alınmış geniş bir konuyu ele alıyor ve sohbete yeni bir şey sunmuyorsanız, muhtemelen istediğiniz ilgiyi çekemeyeceksiniz.

 

2. Markanızı yaratın

 

Peki, markanız nedir? Her türlü temas noktasını kapsayabilir: yazı tipleri, içerik biçimi, ses tonunuz, müzik, ses efektleri gibi her şey. İşini ciddiye alan influencer'lar bunu çok iyi bilir onların çalışmalarını birinci sınıf bir film yönetmeni gibi kolayca tanıyabilirsiniz.

 

3. Hedef kitlenizi tanıyın

 

Yani, nişinizi belirlediniz ve kişisel markanızın nasıl göründüğünü anladınız. Peki ya hedef kitleniz, onlar kim ve onları nasıl kendinize çekmeyi planlıyorsunuz?

 

Her şeyden önce, herkese hitap etmeyeceğinizi kabul etmek sağlıklı olacaktır. Ve bu iyi bir şey. Başarılı bir influencer olmak için kimi ve neden hedeflediğinizi belirlemek isteyeceksiniz. Bunu yapmanın iyi bir yolu, çekmek istediğiniz kitleye benzer kitlelere sahip influencer'ları takip etmek ve ardından onları neyin harekete geçirdiğini bulmaktır.

 

TikTok ve Instagram gibi çoğu sosyal medya platformu yerleşik analiz araçlarına sahiptir. Mütevazı bir takipçiniz olsa bile, bu ücretsiz kaynakları kullanarak kitlenizin nasıl davrandığını, nelerden hoşlandığını ve aynı derecede önemli olarak neleri önemsemediğini anlayabilirsiniz. Bu temel bilgi cebinizdeyken, içeriğinizin konusundan günün hangi saatinde yayınlayacağınıza kadar her konuda bilinçli ve iyi planlanmış kararlar verebilirsiniz.

 

4. İş konusunda bilgili olun

 

Bu kulağa biraz kurumsal geliyor olabilir ama influencer'lar günümüzde büyük bir iş kolunu temsil ediyor. Bunu tam zamanlı bir kariyer haline getirmeyi planlıyorsanız, buna normal bir işle aynı düzeyde özen, disiplin ve ciddiyetle yaklaşmalısınız.

 

Takipçilerinizi oluştururken nasıl gelir elde edeceğinizi düşünün. YouTube'dan para kazanmak mı yoksa satış ortaklığı bağlantıları gibi pasif gelirlere daha fazla güvenmeyi mi düşünüyorsunuz? Ve eğer ilerlemeye devam eder ve markaların sizi aradığı noktaya gelirseniz, hizmetleriniz için hangi fiyatları talep etmeye isteklisiniz?

 

Tüm bunlar, influencer yolculuğunuza başlamadan önce yanıtlamanız gereken sorulardır ve her şeyi mevcut kişisel ve profesyonel sorumluluklarınızla nasıl dengeleyeceğinize karar vermeniz gerekir.

 

5. Bir içerik stratejisi belirleyin

 

Artık araştırmanızla ilgili ayak işlerini yaptığınıza göre, içeriğiniz hakkında stratejik düşünmenin zamanı geldi. Hedef kitlenizi incelediğinizi varsayarsak, içeriği nasıl ve ne zaman almak istediklerini bilirsiniz. Peki, bunu onlara en iyi şekilde nasıl sunabilirsiniz?

 

Bir içerik takvimi oluşturmayı düşünün. Bu, belirli bir hafta, ay, çeyrek veya hangi dönemi tercih ederseniz edin, o dönemdeki paylaşımların sıklığını ve türünü kapsayan bir rutin oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Yeni başlıyorsanız, üç veya dört hafta öncesinden planlama yaparak bunu haftalık tutmanızı öneririz. Bu size istikrarlı bir içerik hattı oluşturma şansı verecek, spontane paylaşımlara olanak tanıyacak ve çok bunaltıcı olmadan gelecek haftalara ilişkin daha geniş bir genel bakış sağlayacaktır.

 

Bazı influencer'lar 5-3-2 ilkesi üzerine yemin eder. Bu içerik stratejisi kolu, her on gönderiden beşinin hedef kitlenizle doğrudan ilgili bir kaynaktan seçilmiş içerik olacağı anlamına gelir. Bu yapıldıktan sonra, diğer konular için size üç ve iki gönderi daha kalır.

 

Günün sonunda, içerik stratejiniz iki ana faktöre bağlı olacaktır. Siz ve hedef kitleniz. Konu içeriğinizi daha kişisel fikirlerle karıştırmak için boş alanınız varsa, devam edin. Ancak, nişiniz daha düz bir çizgideyse ve kitleniz yalnızca ürünler/hizmetler hakkındaki görüşlerinizi istiyorsa, kişisel AMA'ları ana akıştan uzak tutmak en iyisi olabilir.

 

6. Kitleniz için yayın yapın, herkes için değil

 

Doğal olarak, bir influencer oluyorsunuz çünkü etkilemek istiyorsunuz. İdeal olarak, bunu yaparken para da kazanacaksınız. Bunlar en asil amaçlar olmasa da hedef kitlenize sevildiklerini hissettirirken bunları başarabilirsiniz. Ne de olsa kariyerinizi ellerinde tutanlar onlar eğer ortaya koyduklarınızı almazlarsa, yeniden değerlendirme zamanı gelmiş demektir.

 

Bunu akılda tutarak, kitle katılımını aklınızın bir köşesinde tutmanızda fayda var. İnsanlar influencer'ları takip eder çünkü onların tanıttığı tüm harika ürünleri ve yaşam tarzı seçimlerini görmekten hoşlanırlar ancak aynı zamanda para sosyal ilişkiler de kurarlar. Yani, bir influencer'ın hayatına gerçek bir katılım hissederler ve influencer gerçek dünyada bir bağlantı olmasa da onlara doğrudan hitap eder.

 

Bu yüzden onlarla etkileşime geçin. Onları sömürmeyin, ancak yorumları beğenmek, onlara yanıt vermek, sorular sormak ve anketler başlatmak için yolunuzdan çekilin. Hatta neden daha da ileri gidip en çok etkileşim kurduğunuz takipçilerinizden bazılarına DM göndererek görüşlerini veya fikirlerini sormuyorsunuz? Aktif bir çevrimiçi varlık sürdürmek sadece kibarlık değildir, aynı zamanda kişisel markanızı güvenilir, ileriye dönük bir influencer olarak güçlendirir.

 

7. Çevrimiçi varlığınızı parlatın

 

Gerçek bir influencer, birleşik bir çevrimiçi varlığa sahip olacaktır: tüm sosyal medyada aynı tanıtıcı, Meta ve diğer platformlarda işletme veya doğrulanmış hesaplar ve hepsini birbirine bağlayan tutarlı bir görsel kimlik.

 

Çevrimiçi ayak izinizi temizlemek için zaman ayırın. Bu şu anlama gelir:

 

·      Artık alakalı olmayan ve yeni girişiminizi engelleyebilecek eski hesapları silmek

 

·      Güncelliğini yitirmiş profil resimlerini temizlemek

 

·      Markanızı tüm kanallarda güncelleme

 

·      Ve daha bir sürü şey!

 

Tüm sosyal kanallarınızda birleşik bir cepheye sahip olduğunuzda hem düzenli izleyiciler hem de potansiyel ortaklar için çok daha güvenilir görüneceksiniz. Bir web sitesi de size daha resmi bir hava vererek ve SEO'nuzu geliştirerek bu konuda yardımcı olabilir.

 

8. Kanallarınızı dikkatlice seçin

 

Bu, önceki ipucu ile benzer bir madde. Bazı insanlar TikTok'ta harika değildir veya içerikleri YouTube Shorts'a tam olarak çevrilemez. Bunlar olabilir ve günümüzde sosyal medyanın genişliği göz önüne alındığında, bir veya iki platforma odaklanmak sorun değildir. 100 başarılı olmadığınız her şeyden kurtulun demiyoruz ancak siz ve kitleniz için anlamlıysa, belirli platformlarda daha az paylaşım yapmakta bir sakınca yoktur.

 

Örneğin, nasıl yapılır influencer'ları YouTube'da başarılı olma eğilimindedir. Bu tür içerikler son birkaç yılda TikTok'ta patlama yaptı ancak herkes kısa formun bu tür videolar için doğru ortam olduğunu düşünmüyor. Bu kampa girerseniz, kimse sizi TikTok için içeriğinizden ödün vermeye zorlamaz. İşe yaramıyorsa ve doğru gelmiyorsa, zorlamanın bir faydası yok, zevk aldığınız ve daha başarılı bulduğunuz kanallara odaklanmanız daha iyi olur.

 

9. Marka iş birliklerini düşünün

 

Markalara ortak çalışmalara açık olduğunuzu bildirin ve bunu biyografinize ekleyin, bu konuda paylaşım yapın, onları etiketleyin. Takipçi tabanınızı oluşturdukça ve birlikte çalışmak istediğiniz markalara ulaşmaya başladıkça, onlara özel teklifler göndermeyi deneyebilirsiniz. Neleri kaçırdıklarını bilmelerini sağlayın!

 

Ayrıca, alanınızdaki markalar ve diğer influencer'larla ağ kurmaya da değer. Bu muhtemelen hemen sonuç vermeyecektir ancak istediğiniz bir markayla yüz yüze zaman geçirmek kalabalığın arasından sıyrılmanıza ve kişisel markanızı IRL'de satmanıza yardımcı olabilir.

 

10. Bir medya kiti oluşturun

 

Bir önceki noktayla bağlantılı olarak, daha da ileri gidebilir ve potansiyel ortaklara göndermek için bir medya kiti oluşturabilirsiniz. Bu aslında yeteneklerinizi, istatistiklerinizi ve tekliflerinizi sergileyen özgeçmişinizdir. Aşağıdaki gibi bilgileri içeren normal bir CV gibi yaklaşın:

 

·      Vesikalık fotoğrafınız

 

·      Kısa bir biyografi

 

·      Her biri için takipçi sayınızla birlikte sosyal medya kanallarınızın bir listesi

 

·      Etkileşim oranları ve göze çarpan tüm istatistikler

 

·      Kitle demografisi

 

·      Web sitenize, mağazanıza vb. bağlantılar

 

·      Geçmişte üzerinde çalıştığınız kayda değer projeler veya ilgili alanlardaki deneyiminiz

 

Canva gibi yazılımlarla ücretsiz olarak medya kitleri oluşturabilirsiniz. Ya da biraz süslü olmak isterseniz Adobe Photoshop'ta bir tane hazırlamayı deneyebilirsiniz. Profesyonel göründüğü ve sizi olumlu bir ışık altında gösterdiği sürece, her şey yolunda!

 

11. İlerlemenizi takip edin ve stratejinizi değiştirin

 

Bazen işler planlandığı gibi gitmez. Bu dünyanın bir kuralıdır ve influencer olma misyonunuzdan vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez sadece stratejinizde bir değişiklik yapmanız veya içeriğinizi nasıl sunduğunuzu yeniden düşünmeniz gerekebilir.

 

Analiz araçlarını kullanın, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını kontrol edin ve gerekirse çizim tahtasına geri dönün. Pek çok popüler kanal bir gecede devasa hale gelmedi, bugün bulundukları noktaya ulaşmak için yıllarca sıkı çalışma, ince ayar ve risk alma gerekti.

 

12. Yeni platformlara ve özelliklere açık olun

 

Birkaç yıl önce kimse TikTok'un ne olduğunu bilmiyordu. Zaman ilerledikçe Lemon8 ve BeReal gibi uygulamalar için de aynı şey söylenebilir. Elon Musk'ın küçük mavi kuşu satın alıp adını değiştirmesinden bu yana ortaya çıkan Twitter benzeri platformlar sürüsü bile tahmin edilemezdi.

 

Yeni platformlar her zaman tutmaz. Başlangıçta biraz ses getirebilir ve ilk aşamalarda ilgi çekebilirsiniz ancak heyecan azaldığında, daha fazla takip etmeye değmeyebilir. Ancak, şehir merkezindeki aylık bingo gecesi hakkında duyduğumuz gibi, kazanmak için içinde olmalısınız. Gözünüzü yeni sosyal medya platformlarından ayırmayın, onları deneyin ve içeriğinize yeni izleyiciler kazandırmak için bu parlak, kutudan yeni çıkmış heyecandan yararlanıp yararlanamayacağınızı görün.

 

13. Numara yapmayın

 

Eğer kendinize karşı gerçekçi değilseniz, izleyicileriniz bunu hemen anlayacaktır. Ve kendiniz olmamanız için hiçbir neden yok, büyük ihtimalle harikasınız, değil mi? Zaten çok fazla nüfuza sahip büyük isimli bir influencer gibi davranmanıza gerek yok. Aslında, TikTok kullanıcılarının %72'si normal içerik oluşturucuları ünlülerden daha ilginç buluyor.

 

Çoğu zaman, dürüst influencelar ilgi alanlarını onur rozetleri gibi takanlar zirveye çıkıyor. Çünkü onlar farklıdır. Çünkü gerçektirler. Çünkü insanlar onları izlediğinde, kaşıkla besleniyormuş gibi hissetmezler. Gerçek hissederler.

 

Artık influencer'ın tanımını, nasıl para kazandıklarını ve yolculuğunuza başlamak için bazı önemli ipuçlarını öğrendiğinize göre, sıçrama yapma zamanı geldi. Hedef kitlenizi aklınızda tutun ve yaratıcı olun!

Sosyal Linkler

Bize Katılın