Paralel Kurgu Nedir? ve İçeriğinizde Kullanmalı mısınız?

Paralel kurgu; zaman, mekân ve atmosfer oluşturmak için kullanılan bir video düzenleme tekniğidir. Paralel kurgu tanımlarına ve örneklerine göz atalım!

İçeriğinizde paralel düzenleme kullanmak ister misiniz? Ne olduğunu, nasıl kullanılacağını, sınıfının en iyi örneklerini ve daha fazlasını keşfedin.

 

Paralel kurgunun tanımı nedir?

 

Paralel kurgu, iki veya daha fazla farklı sahnenin aynı anda gerçekleşiyormuş izlenimi verecek şekilde kesildiği bir post prodüksiyon tekniğidir. Yaygın bir örnek, iki kişinin telefonda konuşması ve kameranın ikisi arasında geçiş yapmasıdır.

 

Birden fazla öznesi olan büyük ölçekli bir set üzerinde çalışıyorsanız (savaş veya kovalamaca sahnesi gibi) paralel kurgu o sahnede gerçekleşen iki farklı şey arasında gidip gelebilir.

 

Paralel kurgunun faydaları nelerdir?

 

Paralel kurgu sahnelerinize hayat verir ve onları canlandırır. Karşılaştırmalar yapabilir, gerilim yaratabilir ve içeriğinize normal devamlılık kurgusuyla elde edemeyeceğiniz bir anlatım yeteneği kazandırabilir. Paralel kurguyu neden kullanmanız gerektiğine bir göz atalım.

 

Bir anlatı ortaya koymak için

 

Paralel kurgu hikayeleri birbirine bağlar. İzleyici doğası gereği, aksi söylenmediği sürece bir sahneyi hemen öncesi veya sonrasıyla ilişkilendirecektir. Anlatınızı paralel kurguyla birbirine bağlamak, izleyicinize bir şeyler anlatmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir ve parçaları kendilerinin bir araya getirmesine izin verir.

 

Gerilim oluşturmak için

 

Farklı bakış açılarına girip çıkmak gerilimi artırabilir ve izleyicilere daha kapsamlı bir resim sunabilir. Paralel kurgu aynı zamanda dramatik ironi yaratarak izleyicinin bazı öznelerinizin bilmediği önemli ayrıntıları öğrenmesini sağlayabilir.

 

Ölçek oluşturmak için

 

Bir olayın büyük bir etkisi olduğunu anlatmaya çalışıyorsanız, paralel düzenleme ölçeği gösterebilir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar bir şeyi deneyimliyor veya görüyorsa, tek bir yere odaklanmaktan daha sağlam bir şekilde meramınızı anlatabilirsiniz.

 

Çekiminizi hızlandırmak için

 

Paralel kurguyu işleri yavaşlatmak için kullanabilirsiniz ama aynı zamanda nabzı hızlandırmak için de mükemmeldir. Sahneler arasında atlama yapmak çılgınca ve hızlı tempolu hissettirebilir, eğer hedeflediğiniz hava buysa, paralel kurgu izleyicinin dikkatini daha fazla çekmenizi sağlayabilir. Enerjik, heyecan verici, şimdi.

 

Karşılaştırma ve zıtlık için

 

Paralel kurgu iki sahneyi ve içerdiği temaları yan yana getirebilir. İyi ve kötü, hızlı ve yavaş, şehirler ve kasabalar, iyi yapılmış bir paralel video kurgusu birden fazla sahne arasındaki uçurumu ortaya çıkarabilir.

 

Paralel kurgu ile çapraz kesim arasındaki fark nedir?

 

Çapraz kesme ve paralel kurgu genellikle aynı şeyi tanımlamak için kullanılır ancak aralarında ince bir fark vardır. Daha önce de belirttiğimiz gibi paralel kurgu, farklı yerlerde olsalar bile aynı anda gerçekleşen sahneleri tasvir eder.

 

Ancak çapraz kesme daha geniş bir şemsiye terimdir ve aynı anda olup olmadıklarına bakılmaksızın sahneleri keser. Montajlar, geri dönüşler, rüya sekansları ve paralel kurguların hepsi çapraz kesme olarak sınıflandırılabilir. Bu, tüm paralel kurguların bir çapraz kesme biçimi olduğu, ancak tüm çapraz kesmelerin paralel kurgu olmadığı anlamına gelir.

 

Paralel kurgu ile bölünmüş ekran arasındaki fark nedir?

 

Paralel kurgu iki sahne arasında atlama yaparken, bölünmüş ekran ekranı tam anlamıyla böler. Bölünmüş ekran içeriğindeki görüntüler aynı anda gerçekleşebilir veya farklı dönemleri bir araya getirebilir.

 

Paralel düzenleme yaparken nelerden kaçınmalısınız?

 

Paralel kurgu popülerdir ama bu, her yerden, oradan ve buradan kesmek için ücretsiz bir geçiş değildir. Bir kılavuz olarak, iki sekansınızı bağımsız olarak bir araya getirin ve çalışıp çalışmadıklarına bakın. Kendi başlarına bir anlam ifade etmiyorlarsa, izleyiciler onları bir araya getirdiğinizde anlamakta zorlanabilir.

 

Devamlılık kurgusu kural kitabınızı da hatırlamakta fayda var. Atlama kesmeleri, görüş hatları, 180 derece kuralı ve daha fazlası gibi şeyler paralel kurgu sırasında sayılır, post prodüksiyon sürecinde işleri karıştırsanız bile yine de iyi görünmesi gerekir.

 

Paralel kurgunun en iyi örnekleri nelerdir?

 

Paralel kurgunun tanımını, faydalarını ve benzer tekniklerden farkını öğrendiğinize göre şimdi en sevdiğimiz paralel kurgu örneklerinden bazılarıyla devam edelim.

 

Le cheval emballé – 1908


Louis J. Gasnier'in ilk dönem slapstick kısa filmi, paralel kurgunun olay örgüsünü nasıl güçlendirebileceğini gösteriyor. Çamaşırhane işçisi atını yol kenarına park eder ve bir eve girer - bu arada söz konusu yaramaz at bir torba yulaf yer. Paralel kurgu bu senaryolar arasında gidip gelir ve adam evden çıktığında atı yulafla beslenen bir öfke nöbetine tutulur.



 

Strangers On a Train – 1951

 

Alfred Hitchcock'un kara film klasiği, sinemadaki en kurnaz paralel kurgulardan biriyle açılır. Açılış sahnesi boyunca, bir karakterin ayaklarının trenin koridorunda yürüdüğünü ve sonra oturduğunu görürüz.

 

Bir sonraki çekimde başka bir karakterin ayakları ters yönden gelir ve karşı koltuğa doğru ilerler. Üçüncü çekimde her iki karakter de karşılıklı otururken gösterilir ve böylece trene binen yabancılar oldukları anlaşılır.



 

The Dark Knight – 2008

 

Christopher Nolan bir paralel kurgu ustasıdır, bazıları onun en iyi örneklerinin Oppenheimer ya da Inception'da bulunabileceğini iddia edebilir ancak Kara Şövalye'deki bu sekans değeri bilinmemiş bir mücevherdir.

 

Batman iki kişiyi kurtarmak arasında seçim yapmak zorundadır ve çılgınca paralel kurguya dayanarak, seyirci bir kişinin diğerine göre kurtarılacağına inandırılır.



 

Temel bilgileri gözden geçirdik, şimdi sıra paralel kurguda ustalaşmaya ve harika içerikler yaratmaya geldi.

 

Sosyal Linkler

Bize Katılın