Videolar yüksek etkileşimi, kapsayıcılığı ve TikTok ve Instagram gibi popüler sosyal medya platformları tarafından sağlanan kolay uygulama içi düzenleme özellikleri nedeniyle pazarlamacılar için hızla tercih edilen içerik formatı haline geliyor. Son olarak, TikTok'un aşırı popülaritesi Instagram'ı rakip Reels aracılığıyla içerik oluşturucu görünürlüğünü artırmaya itti. TikTok ve Reels'in her ikisi de kısa biçimli, genellikle trend odaklı içeriğe sahip olsa da, kitleleri söz konusu olduğunda oldukça farklıdırlar. Bu, kullanıcıların gönderiyle nasıl etkileşim kurduğunu ve genel içerik havasını içerir. Her iki platformda da başarılı olmak isteyen pazarlamacıların bu farklılıkları göz önünde bulundurması ve video içeriklerini buna göre uyarlaması gerekiyor.
Instagram Reels Nedir? TikTok nedir?
Instagram Reels, markaların yaratıcı kaslarını esnetmelerine, kültürel trendlere katılmalarına ve topluluklarıyla işbirliği yapmalarına olanak tanıyan kısa, eğlenceli videolardır. TikTok'lar da kısa videolardır ancak esas olarak eğlence amaçlı yayınlanırlar.
1. Reels ve TikTok Video Süresi Nedir?
Her iki platform da videonun kısa biçimli olmasını gerektirir, ancak ne kadar kısa olduğu konusunda farklılık gösterirler. TikTok'lar 3 dakikaya kadar uzun olabilirken, Reels'lar 90 saniye ile sınırlıdır. Reels çok kısa olduğu için, genellikle kısa mesajlar ve basit öğreticiler içerirler.
2. Reels ve TikTok Ses Kütüphanesi Nedir?
TikTok, kullanıcı tarafından oluşturulan seslerin yanı sıra trend müziklerle dolu geniş bir ses kitaplığına sahiptir. TikTok'taki trend seslerin birçoğu Instagram'a taşınıyor. Instagram'ın daha sıkı telif hakkı kısıtlamaları olduğundan ve kullanıcıların orijinal içerik paylaşmasını gerektirdiğinden, Instagram işletme hesapları, ses oluşturmak için mevcut müziği kullanma konusunda biraz sınırlıdır. Ancak, bir Instagram içerik oluşturucu hesabınız varsa, popüler müzikleri paylaşabilirsiniz.
3. Reels's ve TikTok'un Amacı Nedir?
TikTok daha çok bir eğlence biçimi ve içerik oluşturucuların izleyicilerle rahatça bağlantı kurabilecekleri bir yer olarak yaratıldı. Öte yandan Instagram, sanatçıların ve içerik oluşturucuların etkilerini ve markalarını ilerletecek orijinal içerikleri paylaşmaları için bir alan olarak yaratıldı. Reels içerikler daha estetik ve bilgi odaklı olma eğilimindedir. Ancak Instagram Reels güncellemeleri ve genel Instagram video deneyimindeki ilerlemelerle bu durum değişebilir.
4. Reels ve TikTok İzleyici Yaşı Kaçtır?
TikTok'un kitlesi Instagram'ınkinden daha genç ancak TikTok daha büyük yaş grupları arasında kitlesel çekicilik kazanmaya devam ettikçe bunun değişeceğinden şüpheleniyoruz. Z kuşağı ve ötesine pazarlamak isteyen markalar bir TikTok varlığı oluşturmak isteyeceklerdir.
5. Reels ve TikTok Etkileşim Oranları
Social Media Today tarafından yapılan bir araştırma, görüntülemelerin her iki platformda da oldukça benzer olmasına rağmen, TikTok'ta etkileşimin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Şimdiye kadarki genel fikir birliği şudur: TikTok ve Reels'a gönderi yapan yeni hesaplar TikTok'ta önemli ölçüde daha fazla etkileşim elde edecek, ancak yerleşik marka hesapları Instagram Reels'da daha başarılı olabilir.
Profesyonel İpucu: Instagram'da daha fazla Reels içeriği yayınlayarak, içeriğinizi daha fazla kullanıcının görme şansını artırabilirsiniz çünkü Instagram'ın algoritması, kullanıcıların benimsemesini teşvik etmek için Reels gibi yeni özellikleri artırır. Instagram'ın algoritması ayrıca en çok etkileşim alan içeriklere öncelik verir. Kullanıcıların test veya görsel tabanlı bir gönderiye kıyasla video içeriğiyle etkileşime geçmesi daha uzun sürdüğünden, içeriğiniz büyük olasılıkla daha iyi performans gösterecektir.
6. Reels ve TikTok Düzenleme Özellikleri
TikTok ve Instagram Reels, oyunun bu noktasında oldukça benzer düzenleme özelliklerine sahip. Her iki platform da diğer kullanıcıların videolarına canlı tepkileri yan yana bir formatta kaydetmenize olanak tanıyor, bu özelliğe ise Instagram'da Remix, TikTok'ta ise Düet adı veriliyor. TikTok, kullanıcıların kendi videolarının başına başka bir videodan bir kesit eklemelerine olanak tanıyan Stitch adlı ek bir özelliğe sahiptir.
7. Reels ve TikTok Videoların Gösterildiği Yer / Keşfedilebilirlik
Instagram Reels görüntülemeleri çoğunlukla mevcut takipçilerden gelirken, TikToks'un içerik oluşturucuyu takip etmeyen kullanıcıları keşfetme olasılığı daha yüksektir. Veriler, TikToks'un takipçi sayısı başına ortalama %24,86 görüntüleme sağladığını, Reels'ın ise ortalama %144,03 görüntüleme sağladığını gösteriyor. Görüntülemelerin her iki platformda da oldukça benzer olduğu düşünüldüğünde, bu, Reels görüntülemelerinin büyük kısmının içerik oluşturucunun mevcut kitlesinden geldiğini gösterir. Bir kitle büyütmek istiyorsanız, TikTok'ta başlamaktan fayda sağlayacaksınız. Hızlı bir şekilde büyümeye ihtiyaç duymadan mevcut kitleniz için Reels oluşturuyorsanız, Reels işinizi görecektir.
8. Reels'lar Sekmesi Nedir? TikTok Yerleşimleri Nedir?
Instagram Reels'ları her yerde karşımıza çıkıyor. Reels'lar bir kullanıcının profilindeki Reels'lar sekmesinde, bir kullanıcının ızgarasında ve haber kaynağında görünebilirler. TikTok'lar iki yerde görünür: Sizin İçin Sayfası (FYP) ve Takip Edilenler sekmesi. Sizin İçin Sayfası, Instagram'ın Keşfet sayfası gibidir. TikTok algoritmasının kullanıcılara ilgi alanlarına göre uyarlanmış videolar beslediği yerdir. Kullanıcının takip ettiği hesaplardan videolar ve diğer ilgili hesaplardan içerikler burada görünecektir.
9. Reels ve TikTok Algoritması Nasıl Çalışır?
TikTok'un algoritması içeriğe yeni gözleri daha iyi alma eğilimindeyken, Reels algoritması Reels'i mevcut takipçilere itmeyi daha çok başarıyor. Ancak, her iki algoritmanın da sürekli değiştiğini unutmayın. Instagram algoritmasının TikTok filigranlı içeriği gizleyeceğinden ve IG'nin yerel düzenleme araçlarıyla düzenlenen videoların üçüncü taraf bir uygulamada düzenlenenlerden daha iyi performans gösterdiğinden şüpheleniliyor.
10. Reels ve TikTok İstatikstikleri
Instagram Reels istatistiği Oynatmaları, Reels Etkileşimlerini, Erişimleri, Beğenileri, Yorumları ve Kaydetmeleri ölçer. TikTok'ta Profile Genel Bakış Analizleri, İçerik Analizleri ve Takipçi Analizleri elde edersiniz. TikTok'taki İçerik Analizleri, görüntülemeler, paylaşım sayısı, her videoyu izlemek için harcanan süre, trafik kaynağı türü ve daha fazlası gibi metrikler dahil olmak üzere oldukça ayrıntılıdır. Profile genel bakış analitiği, videoların belirli bir dönemde kaç kez görüntülendiğini, profil ziyaretlerini ve takipçi sayısını gösterir.
Çoğu marka, söz konusu olduğunda her iki platformda da benzersiz içerik yayınlamaktan fayda sağlayacaktır. İçerik aynı ana fikre sahiptir ancak her platformun farklı amaçları, ses seçenekleri, kitle demografisi vb. göz önünde bulundurularak biraz farklılık göstermelidir.
Artık TikTok ve Instagram Reels arasındaki en önemli farkları biliyorsunuz. Yalnızca bir platformda yayın yapma kapasiteniz varsa, hangisinin sizin ve kitleniz için en iyi sonucu vereceğini belirlemek için yukarıdaki farklılıklara iyice bakın.