Bu makalede, SEO'nun ne olduğunu ve çevrimiçi varlığınızı geliştirmek için nasıl kullanabileceğinizi tartışacağız. Ayrıca içerik oluşturucular, işletmeler ve meraklı kişiler tarafından sıkça sorulan bazı soruları da yanıtlayacağız.
SEO nedir?
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Özetle, bir bireyin veya işletmenin Google veya Bing gibi arama motorları aracılığıyla daha fazla organik trafik elde etmek için kullandığı uygulamalar bütünüdür.
Anlayacağınız üzere bu tanım oldukça muğlak. Bu, SEO'nun çeşitli şekillerde yapılabileceğinin ve son birkaç on yılda önemli ölçüde değiştiğinin bir kanıtıdır. Bu geniş tanıma rağmen, SEO'nun tüm dalları ortak bir hedefi paylaşır: bir kitleyle etkileşim kurmanıza yardımcı olmak.
Bugün itibariyle SEO içinde üç makro alan tanımlayabiliriz. Bunlar
· Sayfa İçi SEO (On-Page SEO)
· Teknik SEO (Technical SEO)
· Sayfa Dışı SEO (Off-Page SEO) (veya 'bağlantılar')
Bu makale esas olarak içerik SEO'su ve bağlantılar etrafında dönse de size yetenekli bir teknik SEO uygulayıcısı olarak gelişmeniz için kaynaklar sunacağız!
SEO'nun Temelleri Nelerdir?
Az önce de bahsettiğimiz gibi SEO çok geniş bir kavramdır ve birçok anlama gelebilir. Bu nedenle, belirli bazı 'temelleri' vurgulamak zordur. Kişisel deneyimlerime dayanarak, anahtar kelime araştırması ile işe başlamanızı tavsiye ederim. Aşağıda, temel unsurlardan oluşan bir kontrol listesiyle birlikte bu konuyu inceleyelim.
Anahtar Kelime Araştırması!
Anahtar kelimeler SEO'nun yapı taşlarından biridir ve dijital pazarlamanın bu dalı hakkında konuşurken insanların sık sık “anahtar kelime araştırması” ifadesini kullandığını duyarsınız. Anahtar kelimeler, hakkında yazdığınız konuyla ilgili, arama hacmine ve trendlere göre sıralanan kelimeler veya kelime öbekleridir.
Bir konu trend haline gelmişse veya trend haline geleceğini tahmin ediyorsanız ilgili anahtar kelimeleri içeriğinize dahil edebilirsiniz. İyi bir anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağını bilmek, web sitenizdeki içeriğin kilidini açmanıza ve içeriğinizle hedefleyebileceğiniz yeni dikey alanlar bulmanıza yardımcı olabilir.
Hangi Ücretsiz SEO Araçlarını Kullanabilirim?
AnswerThePublic ve WordStream gibi araçlar anahtar kelime araştırması için harika bir başlangıçtır ve hepsinden önemlisi tamamen ücretsizdir!
Sayfa İçi Sadelik Fark Yaratabilir
Anahtar kelime araştırması hakkında her şeyi öğrendikten sonra, bulduğunuz anahtar kelimelerle nasıl makale yazacağınızı araştırmanızı öneririm. Açıkçası, yaratıcı yazımdan bahsetmiyorum, eminim bu konuda benden çok daha iyisinizdir. Aksine, bu, sayfa içi SEO için minimum kriterlere uymakla ilgilidir. Kısa bir açıklama ile hızlı bir kontrol listesi yapacağım:
· Sayfalarınızın *benzersiz* bir meta başlığa ve meta açıklamaya sahip olduğundan emin olun! Bu iki özellik, arama motoru sonuçlarında görünen özelliklerdir. Genellikle bunları doğrudan WordPress gibi CMS'nize (içerik yönetim sistemi) yazabilirsiniz. Bu etiketlerin benzersiz olduğunu ve hedeflemek istediğiniz ana anahtar kelimeyi içerdiğini iki kez kontrol edin.
· Sayfanızda yalnızca bir H1 başlığı olduğundan emin olun! Başlıklarınızı nasıl yapılandırdığınız fark yaratır ve iki H1 başlığına sahip olmak Google'a veya diğer arama motorlarına zıt sinyaller gönderebilir.
· Görsel kullanıyorsanız sıkıştırılmış olduklarından emin olun! Büyük görseller sayfanızı yavaşlatır ve Google'ın gözünde daha az çekici hale getirir. İdeal olarak, görselleriniz için WebP gibi yeni nesil formatlar kullanmalısınız.
Sayfalarınızın minimum gereksinimleri karşıladığını garanti etmek için SEOquake adlı bir ücretsiz Google Chrome uzantısını kullanabilirsiniz.
Temel Link Stratejisi
Bağlantı yani link verme söz konusu olduğunda, Google'ın bağlantıları önemli bir sıralama faktörü olarak kullandığını unutmayın. Genel bir kural olarak, web sitenizin kendisine bağlantı veren çok sayıda web sitesi varsa, arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alma ihtimali yüksektir.
Öte yandan, dahili bağlantılar (alan adınızın bir sayfasından diğerine bağlantılar) arama motorunun web sitenizdeki hangi sayfaların en önemli olduğuna karar vermesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda bu, arama motorlarının yeni sayfaları bulmasını kolaylaştırır. Temel bağlantı stratejinizi geliştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
· Yeni bir sayfa veya blog makalesi yayınlar yayınlamaz, eski sayfalarınızdan bazılarına bağlantı verdiğinizden emin olun. Bu, arama motorlarının onu bulmasına, dizine eklemesine ve sıralamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, muhtemelen kullanıcı deneyiminizi de iyileştirecektir.
· Web sitenizdeki diğer makalelere bağlantı verirken, 'Daha fazla bilgi edinin' veya 'Daha fazlasını okuyun' gibi genel bir ifade yerine açıklayıcı bağlantı metni kullandığınızdan emin olun. Örneğin, ses efektleriyle ilgili bir makaleye bağlantı veriyorsanız, bağlantı metni olarak 'ses efektleri' anahtar kelimelerini kullanın.
· Yazdığınız konuya benzer bir konu hakkında yazan yazarlar veya gazeteciler tanıyorsanız, onlardan web sitelerinden bazı makalelerinize bağlantı vermelerini isteyin! Bu, makalelerinizin yasal olduğunu söylemenin bir yolu olacaktır, bu da Google'a ve diğer arama motorlarına web sitenizin güvenilir olduğunu söyler.
Teknik SEO Nedir?
Yukarıdaki paragraflarda içerik SEO'su ve bağlantılar hakkında konuştuk. Peki ya en başta bahsettiğimiz teknik SEO nedir?
Teknik SEO gerçekten de temel bir beceri olarak kabul edebileceğim bir şey değil. Tam olarak keşfedilmesi için biraz web geliştirme bilgisi gerektiren inanılmaz derecede ilginç ve karmaşık bir konudur.
Teknik SEO, web sitenizin geneline odaklanır. Genel olarak web sitesinde hata kodu olmadığından, web sitesinin hızlı olduğundan (unutmayın: web sitesi ne kadar hızlıysa Google onu o kadar çok sever) ve alan adının kolayca taranabilir olduğundan emin olmayı içerir.
Bu konularla ilgileniyorsanız, biraz özerk araştırma yapmanızı öneririz. Bir başlangıç noktası istiyorsanız, Google Search Central 'ın YouTube kanalı visual öğrenenler için harikadır. Ancak yeni başlayanlar veya daha az deneyime sahip olup yalnızca teknik SEO hakkında fikir edinmek isteyenler için birkaç ipucu:
· Web sitenizin işleyen bir site haritasına sahip olduğundan emin olun!
· WordPress gibi bir CMS kullanıyorsanız, bunları oluşturmak için yerleşik özelliklere erişiminiz olacaktır. Site haritası, Google'ın dizine eklemesini istediğiniz tüm URL'lerin bir listesinden başka bir şey değildir!
· Site haritasına bağlantı verdiğiniz bir robots.txt dosyası oluşturun! Robots.txt dosyası Google tarayıcılarına hangi sayfalara bakacaklarını ve hangi sayfaları görmezden geleceklerini söyler.
Bu adımlar ortalama bir blog yazarı için biraz teknik olabilir, bu nedenle bir web geliştiricisinden yardım istemenizi öneririz!
SEO Herkes Tarafından Yapılabilir mi?
SEO bazen zor olabilir, ancak pes etmeyin! Zaman kaybı gibi görünse bile bunun bir koşu değil maraton olduğunu unutmayın. Tüm başarılı web siteleri SEO'yu kendi avantajları için kullanır, bu da zamanla sitenizin daha fazla görünür olmasına yardımcı olacaktır.
Yukarıda yazdığım bazı ipuçları üzerinde çalışmaya başladığınızdan emin olun ve sürece güvenin. Şimdi, bazı genel sorulan soruları ele alalım:
SEO 2024'te Hala Geçerli mi?
SEO gelecekte de geçerliliğini koruyacak ve hatta 2024'te benim başladığım 7-8 yıl öncesine kıyasla daha da geçerli olacağını iddia edebilirim! Bunun nedeni, insanların ve işletmelerin pazarlama stratejileri için harcayacak çok paralarının olmaması ve bunun sonucunda çoğunlukla ücretsiz olduğu için SEO'ya yönelmeleridir.
SEO'nun 10-15 yıl öncesine göre çok ama çok farklı göründüğü konusunda hemfikiriz. Bu yüzden insanların 'SEO öldü' gibi şeyler söylediğini duyacaksınız, çünkü bahsettikleri SEO türü kesinlikle öldü. İnsanlar temel HTML hileleriyle Google'ın algoritmasını kandırmak için harika zaman geçirdiler ancak tüm bu şeyler artık işe yaramıyor. Google eskisinden çok daha akıllı hale geldi ve algoritmayı öğrenmeye ve geliştirmeye devam etmediğiniz sürece, zaman geçtikçe muhtemelen daha az etkili olacaksınız.
SEO Kodlama Bilgisi Gerektirir mi?
SEO'da etkili olmak için kodlama bilmenize gerek yoktur. Açıkçası, kodlama hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, SEO üzerinde çalışırken o kadar çok şeyi etkileyebilirsiniz. Bilgi güçtür ve bu açık bir örnektir!
Bir Haftada SEO Öğrenebilir miyim?
Bu duruma göre değişir. Bir haftalık SEO bilginizle ne elde etmek istiyorsunuz? Bir hafta içinde çok rekabetçi bir anahtar kelime için 1. sıraya ulaşmak mı istiyorsunuz? Eğer öyleyse, bu bir haftadan daha uzun sürecektir.
Bunun yerine, daha sonra içeriğiniz için kullanabileceğiniz bazı uygulanabilir ilkeleri mi öğrenmek istiyorsunuz? O zaman kesinlikle evet! Bir hafta içinde SEO'nuzu geliştirecek bazı yararlı ipuçları, püf noktaları ve süreçleri kesinlikle öğrenebilirsiniz.
Kendi Başıma SEO Yapabilir miyim?
Yapabilirsiniz! Tanıdığım SEO'cuların çoğu Moz SEO Rehberi veya YouTube gibi kaynakları kullanarak kendi başlarına çok şey öğrendi.
SEO Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek için Kullanabileceğim İlgili Kaynaklar Nelerdir?
Moz SEO Rehberi ve Google Search Central'ın YouTube kanalı (özellikle teknik SEO için) gibi bazılarını yukarıda listeledim. Bunlara şunları da ekleyebilirim:
· Ahrefs YouTube kanalı: SEO'nun temellerini çok kolay bir şekilde öğretir.
· Backlinko: Temel bilgilerden daha ileri düzey konulara kadar SEO ile ilgili her şeyden bahseden ünlü blog.
· Search Engine Land: SEO'cular tarafından SEO'cular için hazırlanmış SEO blogu. Yeni başlayan biriyseniz buna çok fazla bakmamanızı öneririm!
Bu araçlar SEO öğrenmek için harikadır ve SEO mükemmelliğine doğru ilerlerken size çok yardımcı olacaktır.
Umarım bu makaleyi faydalı bulmuşsunuzdur! İçerik oluşturma ve dijital pazarlama dünyası hakkında benzer kaynaklar ve rehberler için blogumuzu takip etmeye devam edin!