25 Ses Tasarım İpucu ve Püf Noktası

Ses tasarımı, izleyicileri içeriğinize çekmenize yardımcı olur. Ses tasarımınızı geliştirecek 25 ipucu, püf noktası ve tekniği öğrenin!

Ses tasarımı, filmleri ve TV şovlarını, video oyunlarını, müziği ve daha fazlasını bir sonraki seviyeye taşır insanlara tamamen gerçekleştirilmiş ve inandırıcı bir dünya yaratır.

 

Peki bilmeniz gereken temel ses tasarımı ipuçları, püf noktaları ve kesin teknikler nelerdir? Bu yazıda ses tasarımı için 25 temel yapılması ve yapılmaması gerekenleri inceliyoruz.

 

En iyi 25 ses tasarımı ipucumuz ve püf noktamız

 

İster serbest çalışan ister yaratıcı bir stüdyoda tam zamanlı çalışan olun, ses tasarımı konusunda bilginizi tazelemekten zarar gelmez. Dijital ses iş istasyonunuzu çalıştırın, kulaklıklarınızı takın ve en iyi 25 ses tasarımı ipucu ve püf noktamızı okumakla meşgul olun.

 

1. Ekipmanınızı Tanıyın

 

En bariz noktadan başlıyoruz ve umarım bu dediklerimizi size ilginç gelmiyordur. Kullanım kılavuzunu okuyun, tekrar okuyun ve üçüncü kez okuyun. Ekipmanınızı araştırın. Görevlendirilmiş bir proje için kullanmadan önce test edin. Yazılım ve donanımınızı kullanmadan önce hazırlanmak için elinizden gelen her şeyi yapın. Ekipmanınız hakkındaki tüm kuralları bir kez öğrendiğinizde, onları özgürce kullanabilirsiniz.

 

2. Eklentilerinizi Düzenleyin

 

Eklentileri ağaçtan elma toplar gibi sürükleyip bırakmak cazip gelebilir ancak yerleştirildikleri sıra bir sonraki etkiyi etkiler. Örneğin, bir sıkıştırma eklentisi, öncesinde ve sonrasında gelenlere bağlı olarak farklı ses çıkaracaktır.

 

Eklentilerinizin sırasını planlayın veya ayıracak vaktiniz varsa, onları proje zaman çizelgesine atın ve oynamaya başlayın. Her eklentinin etrafındaki diğer eklentileri nasıl etkilediğini anladığınız sürece sorun yaşamazsınız.

 

3. Her Şeyi Kaydedin, Hiçbir Şeyi Silmeyin

 

Kendi seslerinizi bir katalogdaki önceden ayarlanmış efektlerle harmanlayın. Bir seslendirme kaydedin ve aklınıza gelebilecek en çılgın filtreleri ekleyin. Gönlünüzce karıştırın ve hata yapmaktan endişe etmeyin.

 

Bir şey üzerinde on dakika veya on saat çalışmış olsanız da orada kurtarılabilir bir şeyler olacaktır. Her şeyi doğru şekilde etiketleyin, uygun bir yere kaydedin ve kötü günler için saklayın. Hatalar değerlidir ve hatta bazı eski, daha önce işe yaramayan parçaları ileride yeniden kullanabilirsiniz.

 

4. Efektleri Kaldırmaktan Korkmayın

 

Bazen daha azı daha çoktur. Ses tasarımı dağınık olabilir ve bir efektin çok fazla olması diye bir şey vardır. Sesleriniz ve dokularınız sonik bir çorbaya benzeyen bir şeye dönüştüyse, bir şeyleri kaldırmanın hiçbir zararı yoktur. Her şeyi geri almak, nerede yanlış yaptığınızı ve nasıl düzelteceğinizi görmenize yardımcı olabilir.

 

5. Efekt zincirlerini kaydedin

 

Bir sesi yakaladığınızda, oraya ulaşmak için oluşturduğunuz efekt zincirini kaydetmeyi unutmayın. Söz konusu sesi nadiren kullanıyor olsanız bile, bir düğmeye tıkladığınızda kullanılabilir olması kullanışlıdır. Bu sadece büyük bir zaman tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi özel ses tasarımı hileleri kataloğunuzu oluşturmanıza da yardımcı olur.

 

6. EQ'nuzla Yaratıcı Olun

 

Düzenleme yazılımınızın EQ ayarları denenmek için vardır ve bu durumdan utanmanıza gerek yok! Farklı frekanslar nihai ürünü değiştirecektir, bu yüzden oraya takılın ve bazı düğmeleri çevirmeye başlayın.

 

7. Gürültü Kullanın

 

Gürültüyü yüksek geçişli filtrelerle eşleştirerek sıra dışı vızıltılar, gıcırtılar ve diğer efektleri yaratın.

 

8. Ön Ayarlar Sizin Dostunuz

 

Bazen ses tasarımınızı manuel olarak mükemmelleştiremezsiniz. Bunda utanılacak bir şey yok ve sorunlarınızı iyi bir ön ayarla çözebilirsiniz. Ardından bir kez başladıktan sonra, söz konusu ön ayarı ses tasarımınızın geri kalanıyla uyum sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

 

9. Haas Efektini Deneyin

 

Haas Efekti, iki özdeş mono parçayı bir stereo parçanın en soluna ve en sağına kaydırarak birini diğerinin arkasında 10 ms ile 30 ms arasında küçük bir gecikmeyle çalar. Bu, izleyicilerin kulaklarını iki parçayı tek bir parça olarak duymaları için 'kandırır' ve daha kalın bir ses elde edilmesini sağlar. Haas Efekti, ses tasarım paletinizi bulandırmadan ek unsurları karıştırmak için mükemmeldir.

 

10. Distorsiyon Kullanın

 

Doygunluğu veya overdrive'ı artırmaktan korkmayın, farklı seviyeleri deneyin ve belirli sesleri sertleştirdiğinizde ne olduğunu görün. Sonuna kadar gitmek istiyorsanız, normal EQ ile elde edemeyeceğiniz bazı yüksek frekanslı kaoslar yaratarak bitcrushing segmentlerini bile deneyebilirsiniz.

 

11. Katmanlar Oluşturun

 

Benzersiz bir ses oluşturmak istiyorsanız, her zaman birkaç efekti birbirinin üzerine katmanlayabilirsiniz. Örneğin, dünya dışı yaratıklar için 'gerçek' bir ses yoktur ve sadece domuz örneği gibi bir şey kullanırsanız kulağa garip gelecektir. Mutlu olduğunuz bir şey elde edene kadar yeniden örnekleyin, yeniden kaydedin, durulayın ve tekrarlayın.

 

12. Geçici Sesler Ekleyin

 

Bazı seslerinizin biraz daha ısırılmaya ihtiyacı varsa, daha sert bir sesin (masaya vurulan bir gümbürtü, bir kick davulu, bir kum torbasına vurulan bir darbe) geçişini bir örnekleyiciye yerleştirmeyi deneyin, ardından bunu sertleştirmek istediğiniz sesin üzerinde çalın.

 

13. Zaman Uzatmayı Deneyin

 

Muhtemelen bir sesi ekrandaki aksiyonla eşleştirmek için zaman uzatmayı kullandınız, peki ya bunu daha da ileri götürmeyi denediniz mi? Ya geçici bir sesi tamamen farklı bir şeye dönüşecek kadar uzatırsanız, bir gök gürültüsü gibi inleyen bir ejderhaya dönüşürse?

 

14. Bası Aşırı Kullanmayın

 

Bas bağımlılık yapar ve ses tasarımınıza başlangıçta elde edemeyeceğiniz dolgun, zengin bir ağırlık katar. Yine de dikkatli olun. Çok fazla bas, miksinizin tekrarlayıcı ve zorlayıcı görünmesine neden olabilir.

 

15. Vokal Olmayan Seslerde Vocoder Kullanın

 

Elbette, vocoderler vokaller için tasarlanmıştır ancak bunları farklı seslere uygulayamayacağınızı kim söyleyebilir. Bir rüzgar, bir arabanın süspansiyonunun tıkırtısı veya tamamen başka bir şey? Kutunun dışında düşünün ve neyin işe yaradığını görün.

 

16. Çalışmanızı Tersine Çevirin

 

Sesleri tersine çevirmek sadece eski heavy metal kayıtlarındaki bilinçaltı mesajlar için değildir. Aksine, sesinizi tam anlamıyla tersine çevirebilecek basit bir tekniktir. Yeni ritimler ortaya çıkarın ve tersine çevrilmiş bir parçanın yeni bir şey yaratıp yaratamayacağını görün.

 

Davul vuruşlarını tersine çevirmek bir trampet vuruşuna yeni bir amaç kazandırırken, tersine çevrilmiş yankı başka bir sese geçiş yapmak veya 'öncülük etmek' için kullanılabilir.

 

17. Konvolüsyonu Deneyin

 

Konvolüsyon, bir parçanın sonik özelliklerini bir diğerine uygulayan bir tekniktir. Bazı benzersiz, düşündürücü sonuçlar doğurabilir. Genellikle reverb ile eşleştirilir ancak diğer efektlere ve parçalara da uygulayabilirsiniz.

 

18. Yan Zincirleme Kullanın

 

Sidechains, tonlarca bileşen içeren herhangi bir ses tasarımı projesinde şefin öpücüğüdür. Özetle, bir efekte odaklanır ve belirli bir ses seviyesine ulaşıldığında başka bir efekti tetiklemek için bir 'kural' olarak ayarlar. Muhtemelen radyo DJ'leri ve hemen hemen her EDM sanatçısı tarafından kullanıldığını duymuşsunuzdur.

 

Yan zincirleme genellikle kick ve snare vuruşlarında sıkıştırma ile ilişkilendirilse de iyi olduğu tek şey bu değildir.

 

19. Sessizliğin Tadını Çıkarın

 

Michael Bay filmleri bile bazen sessizdir. Her ne kadar çok sık olmasa da önemli olan şu: miksinizin her saniyesi efekt ve gürültüyle dolu olmak zorunda değil. Sessizliği gerilim yaratmak ya da belirli bir efekti, müziği veya diyalog satırını vurgulamak için nasıl kullanacağınızı düşünün.

 

Her parçanın girip çıkması gerekmez, iğne ucu kadar bir ses seviyesine düşebilir, başka bir şeye dönüşebilir, titreyebilir ve belirli bir notada asılı kalabilir, miksinizde birkaç dakikada bir nabız atabilir. Sessizlik de en az kontrpuanı kadar güçlü olabilir!

 

20. İlhamdan Korkmayın

 

Binlerce hazır ayar ve eklentiyi karıştırmak için saatler harcayabilir ve yine de yetersiz kalabilirsiniz. Tam olarak ne istediğinizi bulmakta zorlanıyorsanız, ilham almak için kuyuya geri dönmekten korkmayın. TV, film ve diğer ortamlarda benzer sesleri arayın. Game Of Thrones'u 97. kez yeniden izlediğinizde kaç tane ampul anının ortaya çıktığını görünce şaşıracaksınız.

 

21. Kaydırmayı Deneyin

 

Kaydırma işlemi dayanılmazdır. Yıllar sürer. Çoğu zaman sıkıcı bir iş olabilir ama yapmaya değer mi? Kesinlikle değer. Değeri olan her yüksek bütçeli prodüksiyon kaydırma kullanacaktır ve profesyonelleri diğerlerinden ayıran şey budur.

 

Ses kaydırma, izleyiciyi içeriğinizin dünyasına dahil ederek gerçekmiş gibi hissettirir. Evet, düzenlemesi zahmetlidir ama miksi bir kez tutturduğunuzda kaydırma, ses tasarımınıza o kusursuz, profesyonel parlaklığı kazandıracaktır.

 

22. Yama Klonlama Kullanın

 

Yeni bir eklenti hakkında fikir edinmek istiyorsanız, yama klonlamayı deneyin. Eklentiyi iki örnekte açın, birini başlatırken diğerine tercih edilen bir ön ayarı yükleyin. Buradan, ilk eklentinin tüm parametrelerini yavaşça yamalanmış ikinci eklentiyle eşleştirin.

 

Bunu yaparken, her değişikliğin yamayı nasıl ve ne kadar etkilediğini not etmelisiniz. Bu yavaş bir deneme yanılma sürecidir, ancak size yamalarınızın parametreleri hakkında çok yönlü bir görüş sağlayacaktır.

 

23. Yardımcı Gönderme ve Dönüş Yolları

 

Yardımcı gönderimler ve dönüşler, merkezi miksten ayrı ses yolları oluşturarak bunları harici işleme cihazlarına yönlendirmenize olanak tanır. Burada, belirli sesleri EQ yapabilir ve işleyerek onlara çok yönlü, 3D bir kalite kazandırabilirsiniz.

 

Daha sonra, işlenmiş sesi ana mikse geri göndererek ses tasarımınızın bireysel yönleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz.

 

24. Bir Enstrüman Çalmayı Öğrenmek

 

Prince gibi çalmak veya Mozart gibi yazmak zorunda değilsiniz ancak biraz müzik teorisi uzun bir yol kat etmenize yardımcı olabilir. Akor yapılarını, gamları ve belirli enstrümanların potansiyelini anlamak yeni seslerin kilidini açmanıza yardımcı olacaktır. Bu olmadan da harika bir ses tasarımcısı olabilirsiniz ancak ne kadar çok şey bilirseniz o kadar çok kapı açabilirsiniz.

 

25. Kendinize Hız Verin ve Seansları Planlayın

 

Bazı insanlar çoklu görev yapabilir, diğerleri yapamaz. Hangi yöntem sizin için uygun olursa olsun, ses tasarımı oturumlarına özel olarak zaman ayırmanızı öneririz. Belirli hedeflere ulaşmak veya yeni şeyler denemek, yeni bir ön ayarla oynamak, tüm hafta sizi rahatsız eden bir sorunu çözmek ve ses tasarımını programınızın sürekli, günlükleştirilmiş bir parçası haline getirmek için aralıklar belirleyin.

 

Sonuçta bu yorucu ve zaman alan bir süreç olabilir. Stüdyodaki veya sahadaki diğer sorumluluklarınızın üzerine bir de ses tasarımına girip çıkıyorsanız, odaklanma zamanı bulmak zor olabilir. Hedefler belirleyin, onlara ulaşın ve sonra diğer sorumluluklarınıza devam edin.

 

Bu 25 ses tasarımı ipucu, püf noktası ve tekniğini aklınızda tutarak, bu bilgileri bir sonraki projenize uygulamanın zamanı geldi.

Sosyal Linkler

Bize Katılın