Sosyal Medya A/B Test Rehberi

Sosyal medyada A/B testi gerçek zamanlı olarak yapılabilir, içerik pazarlama ve reklam stratejilerinizi anında iyileştirmenize olanak tanır.

Sosyal medyada A/B testi, özel durumunuz için en iyi reklamları yapmak için güçlü bir araçtır.

 

A/B testinin geçmişi internetten önceki günlere kadar uzanıyor. Doğrudan posta pazarlamacıları, tam bir kampanyayı basmanın ve postalamanın büyük maliyetini üstlenmeden önce iletişim listelerinin bir kısmı üzerinde küçük testler yapmak için kullandılar.

 

Sosyal medyada A/B testleri gerçek zamanlı içgörüler üretir. Bunu sosyal medya kampanyanızın düzenli bir parçası haline getirdiğinizde, stratejilerinizi anında iyileştirebilirsiniz.

 

Bu makale, A/B testinin ne olduğunu ve markanız için nasıl işe yarayacağını anlamanıza yardımcı olacaktır.

 

A/B testi nedir?

 

A/B testi (bölünmüş test olarak da bilinir) pazarlama stratejinize bilimsel yöntemi uygular. Bu testte, kitlenize en iyi ulaşan içeriği bulmak için sosyal medya içeriğinizdeki küçük varyasyonları test edersiniz.

 

Bölme testi olarak da bilinen A/B testini gerçekleştirmek için kitlenizi rastgele iki gruba ayırırsınız. Ardından her gruba aynı reklamın farklı bir varyasyonu gösterilir. Ardından, hangi varyasyonun sizin için daha iyi sonuç verdiğini belirlemek için yanıtları karşılaştırırsınız.

 

Sosyal medya stratejinize bağlı olarak, başarıyı size en uygun şekilde ölçmek için farklı metrikler kullanabilirsiniz.

 

Bu tür bir sosyal test yaparken, iki varyasyonda yalnızca bir öğeyi değiştirdiğinizden emin olun. Kitlenizin reklamın tamamına verdiği tepkiyi ölçüyorsunuz. Örneğin, görseli ve başlığı değiştirirseniz, iki reklamınızın alımındaki farklılıklardan hangisinin sorumlu olduğunu bilemezsiniz. Çok sayıda öğeyi test etmek istiyorsanız birden fazla test yapmanız gerekir.

 

Sosyal medyada neden A/B testi yapmalısınız?

 

A/B testi önemlidir çünkü kendi bağlamınız için neyin işe yaradığını bulmanıza yardımcı olur. Genel olarak en etkili pazarlama stratejilerinin neler olduğunu inceleyen çok sayıda çalışma var. Genel kurallar başlangıç için harika bir yerdir ancak genel en iyi uygulamalar her durumda her zaman en iyisi olmayabilir. Kendi testlerinizi yaparak genel fikirleri markanız için spesifik sonuçlara dönüştürebilirsiniz.

 

Testler size kitlenizin özel beğenileri ve beğenmedikleri hakkında bilgi verir. Ayrıca kitlenizin belirli bölümleri arasındaki farklılıklar hakkında da bilgi verebilir. Sonuçta, sizi Twitter'da takip eden kişilerle LinkedIn'de takip eden kişiler aynı tercihlere sahip olmayabilir.

 

Yalnızca reklamları değil, her tür içeriği A/B testine tabi tutarak içgörü elde edebilirsiniz. Organik içeriğinizi test etmek, hangi içeriğin tanıtılması için ödeme yapmaya değer olduğu konusunda da değerli bilgiler sağlayabilir.

 

Zaman içinde, her bir sosyal ağda sizin için en iyi olanın ne olduğu konusunda içgörüler elde edeceksiniz. Ancak kazanan bir formüle sahip olduğunuzu düşündüğünüzde bile küçük varyasyonları test etmeye devam etmelisiniz. Ne kadar çok test yaparsanız, anlayışınız o kadar iyi olacaktır.

 

Neleri A/B test edebilirsiniz?

 

Sosyal medya içeriğinizin herhangi bir bileşenini A/B testine tabi tutabilirsiniz ancak test edilecek en yaygın unsurlardan bazılarına göz atalım.

 

Gönderi metni

 

Sosyal medya paylaşımlarınızdaki dilin türü ve tarzıyla ilgili test edebileceğiniz pek çok şey var. Örneğin:

 

·      Gönderi uzunluğu (karakter sayısı)

·      Gönderi stili: Önemli bir istatistiğe karşı bir alıntı veya bir ifadeye karşı bir soru

·      Emoji kullanımı

·      Numaralandırılmış bir listeye bağlanan gönderiler için rakam kullanımı

·      Noktalama işaretlerinin kullanımı

·      Ses tonu: gündelik olana karşı resmi, pasif olana karşı aktif, vb.

 

Bağlantı önizleme içeriği

 

Bağlantılı bir makale önizlemesindeki başlık ve açıklama oldukça görünürdür ve test edilmesi önemlidir. Bağlantı önizlemesindeki başlığı düzenleyebileceğinizi, dolayısıyla web sitenizdeki başlıkla aynı olması gerekmediğini unutmayın.

 

Eylem çağrıları

 

Harekete geçirici mesajınız (CTA) pazarlamanızın bir diğer önemli parçasıdır. Okuyuculardan etkileşime geçmelerini istediğiniz yerdir. Bunu doğru yapmak çok önemlidir, bu nedenle sosyal medya A/B testleri aracılığıyla en iyi CTA'yı belirlediğinizden emin olun.

 

Resim veya video kullanımı

 

Araştırma, görsel ve video içeren gönderilerin genel olarak en iyi performansı gösterdiğini öne sürse de bu teoriyi hedef kitlenizle test etmeniz önemlidir. Örneğin:

 

·      Yalnızca metin içeren gönderilere karşı görsel veya video içeren gönderiler

·      Normal görüntüye karşı animasyonlu GIF

·      Grafik veya infografiklere karşı insan veya ürün fotoğrafları

·      Video uzunluğu

 

Reklam formatı

 

İçeriğiniz için hangisinin en etkili olduğunu görmek için farklı biçimleri test edin. Örneğin, Facebook reklamlarınızda ürün duyuruları için karusel reklamlar en iyi sonucu verirken, yeni bir mağaza açtığınızda "Yol Tarifi Al" düğmeli bir yerel reklam en iyi sonucu verebilir.

 

Facebook reklam biçimlerini birbirleriyle karşılaştırarak A/B testi yapmak, her bir tanıtım türü için hangisini kullanacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

 

Hashtag'ler

 

Hashtag'ler erişim alanınızı genişletebilir ancak kitlenizi rahatsız ediyor mu veya etkileşimi azaltıyor mu? Bunu sosyal medya A/B testi ile öğrenebilirsiniz.

 

Sadece hashtag kullanıp kullanmamayı test etmekle yetinmeyin. Ayrıca aşağıdaki maddeleride test etmelisiniz:

 

·      Tek bir hashtag'e karşı birden fazla hashtag

·      Hangi sektör hashtag'leri en iyi etkileşimi sağlıyor?

·      Mesajlaşma içinde hashtag yerleşimi (sonunda, başında veya ortasında)

·      Markalı bir hashtag kullanıyorsanız, bunu diğer sektör hashtag'lerine karşı da test ettiğinizden emin olun.

 

Hedef kitle

 

Bu biraz farklı. Gönderinizin veya reklamınızın varyasyonlarını benzer gruplara göstermek yerine, hangisinin daha iyi yanıt verdiğini görmek için aynı reklamı farklı kitlelere gösterirsiniz.

 

Örneğin, A/B testi Facebook reklamları size bazı grupların yeniden hedefleme reklamlarına iyi yanıt verdiğini ancak diğerlerinin bunları ürkütücü bulduğunu gösterebilir. Bu gibi teorileri test etmek, belirli kitle segmentlerinin tam olarak nasıl yanıt verdiğini size söyleyebilir.

 

Hedefleme seçenekleri sosyal ağa göre değişir ancak genellikle cinsiyet, dil, cihaz, platform ve hatta ilgi alanları ve çevrimiçi davranışlar gibi belirli kullanıcı özelliklerine göre segmentlere ayırabilirsiniz.

 

Elde ettiğiniz sonuçlar, her bir kitle için özel kampanyalar ve bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir.

 

Profil öğeleri

 

Bu da biraz farklı çalışır. İki farklı versiyon oluşturup bunları farklı gruplara göndermiyorsunuz. Bunun yerine, belirli bir sosyal ağdaki profilinizi izleyerek haftalık yeni takipçi sayınızı belirlemelisiniz. Ardından, profil resminiz veya biyografiniz gibi bir öğeyi değiştirmeyi deneyin ve yeni takipçi oranınızın nasıl değiştiğini izleyin.

 

Gönderilerinizin etkisini en aza indirmek ve test ettiğiniz profil değişikliğinin etkisini en üst düzeye çıkarmak için test ettiğiniz haftalar boyunca aynı tür içerik ve aynı sayıda gönderi paylaşmaya çalışın.

 

Örneğin Airbnb, Facebook profil görselini mevsimsel etkinlikler veya kampanyalarla uyumlu olacak şekilde sık sık günceller. Bu stratejinin Facebook etkileşimlerine zarar vermek yerine yardımcı olduğundan emin olmak için test yaptıklarına bahse girebilirsiniz.

 

Web sitesi içeriği

 

Sosyal medya A/B testlerini web sitenizdeki içerikle ilgili kararlar almanıza yardımcı olması için de kullanabilirsiniz.

 

Örneğin, sosyal medya görsellerini A/B testine tabi tutmak, belirli bir değer önermesinde en çok neyin işe yaradığını anlamanızı sağlayabilir. Bu bilgiyi, ilgili kampanyanın açılış sayfasına hangi görseli yerleştireceğinizi belirlemek için kullanabilirsiniz.

 

Görselin web sitesinde de sosyal medyada olduğu kadar iyi performans gösterdiğinden emin olmak için test yapmayı unutmayın.


Sosyal medyada A/B testi nasıl yapılır?

 

A/B testinin temel süreci onlarca yıldır aynı kalmıştır. Mevcut kitleniz için şu anda en iyi sonucu neyin verdiğini keşfetmek için her seferinde küçük varyasyonları test edin.

 

İyi haber şu ki, sosyal medya bu süreci çok daha kolay ve verimli hale getirdi, böylece sonuçların postayla gelmesini aylarca beklemek yerine anında testler yapabilirsiniz.

 

Unutmayın: amaç bir varyasyonu diğerine karşı test etmek, ardından yanıtları karşılaştırmak ve bir kazanan seçmektir.

 

İşte sosyal medyada bir A/B testinin temel yapısı:

 

1.    Test edilecek bir unsur seçin.

2.    En iyi neyin işe yarayacağına dair fikir edinmek için mevcut bilgileri araştırın ancak varsayımlara meydan okumaktan asla çekinmeyin.

3.    Araştırmanızın (veya içgüdünüzün) size söylediklerine dayanarak iki varyasyon oluşturun. Varyasyonlar arasında yalnızca bir unsurun farklı olduğunu unutmayın.

4.    Her bir varyasyonu takipçilerinizin bir bölümüne gösterin.

5.    Sonuçlarınızı izleyin ve analiz edin.

6.    Kazanan varyasyonu seçin.

7.    Kazanan varyasyonu tüm listenizle paylaşın veya sonuçlarınızı daha da iyileştirip iyileştiremeyeceğinizi görmek için başka bir küçük varyasyona karşı test edin.

8.    Markanız için en iyi uygulamalardan oluşan bir kütüphane oluşturmak üzere öğrendiklerinizi kuruluşunuz genelinde paylaşın.

9.    Süreci yeniden başlatın.

 

A/B testi için akılda tutulması gereken en iyi uygulamalar

 

Sosyal medya pazarlama araçları, kitleniz hakkında çok sayıda veri oluşturmanızı kolaylaştırır ancak çok sayıda veri, çok sayıda içgörü ile aynı şey değildir. Bu uygulamalar size yardımcı olacaktır

 

Sosyal medya hedeflerinizin ne olduğunu bilin

 

A/B testi bir araçtır, kendi başına bir amaç değildir. Kapsayıcı bir sosyal medya stratejiniz olduğunda, markanızı genel iş planınızla ilgili hedeflere doğru ilerletmek için sosyal testleri kullanabilirsiniz.

 

Aklınızda net bir soru olsun

 

En etkili A/B testleri net bir soruya yanıt veren testlerdir. Bir test tasarlarken kendinize "neden bu belirli unsuru test ediyorum?" diye sorun.

 

İstatistiğin temellerini öğrenin

 

Nicel araştırma konusunda bir geçmişiniz olmasa bile, sosyal testlerinizin arkasındaki matematik hakkında biraz bilgi sahibi olmak size çok şey katacaktır.

 

İstatistiksel anlamlılık ve örneklem büyüklüğü gibi kavramlara aşina olursanız, verilerinizi daha güvenle yorumlayabilirsiniz.

Sosyal Linkler

Bize Katılın