TikTok Gölge Yasağı (Shadow Ban) Nedir?

TikTok gölge yasağına maruz kalmamak için içerik oluşturucular, spam, uygunsuz içerik ve yasaklı hashtag'lerden kaçınmalı. Strateji doğru oluşturulmalıdır!

Gölge yasağı terimi, Harry Potter hayranları için Voldemort adı ne ise içerik oluşturucular için odur. TikTok hesabınızda paylaşılan içeriğin diğer kullanıcılar tarafından görünmesi bilmeden engellendiğinde ne olacağını tanımlamak için kullanılan bir terim olarak kullanılır, hesabınızda görüntülemelerde, katılımda ve sonuç olarak hesap büyümesinde keskin bir düşüşe yol açabilecek nihai laneti gölge yasaklamayı düşünün.

 

Peki gölge yasaklama neden gerçekleşiyor? Ve kullanıcılar TikTok'ta gölge yasağı almayı nasıl tersine çevirebilir veya tamamen önleyebilir? Öğrenmek için okumaya devam edin!

 

Gölge Yasağı Neden Olur?

 

HubSpot, gölge yasaklamayı, bir kullanıcının sosyal medya sitelerindeki içeriğini, kullanıcının ne olduğunu bilmeyeceği şekilde engelleme eylemi olarak tanımlar. Başka bir deyişle, bu platformların algoritmaları gölge yasaklama dediğimiz şeyde büyük bir rol oynamaktadır. Markaların ve içerik oluşturucuların bu sosyal medya fenomeninden ne pahasına olursa olsun aktif olarak kaçınmalarına şaşmamak gerek.  Hepimizin TikTok gibi sosyal medya platformlarını kendimizi ifade etmek ve fikirlerimizi dünyanın dört bir yanındaki diğer insanlarla paylaşmak için kullanabilmemiz ne kadar inanılmaz olsa da, bu bazen nefret dolu, zararlı ve gerçek dışı bilgilerin dolaşımına yol açabilir. Sonuç olarak TikTok, yanlış veya tehlikeli bilgiler paylaştığına inandıkları hesapların içeriğini kaldırma ve "gölge yasaklama" gibi yöntemlere güvenmektedir.

 

TikTok, hangi içeriğin zararlı veya yanlış bilgi yayıyor olabileceğini ayırt etmelerine yardımcı olmak için teknolojiye ve otomasyonlara büyük ölçüde güveniyor. Bu, bazı hesapların haksız yere etkilenmesine yol açabilirken, TikTok'u tüm kullanıcılar için olabildiğince güvenli tutmak için bu önlemler gereklidir.

 

TikTok Gölge Yasaklama Hakkında Ne Diyor?

 

TikTok ekibi gölge yasaklamanın var olduğunu reddediyor. TikTok Kanada Müzik Başkanı Adam Burchill, Kanada Müzik Haftası konferansındaki bir panel sırasında gölge yasaklama hakkında soru sorulduğunda, "Varsayımlardan veya yanlış anlamalardan kaçının. Gölge yasaklama diye bir şey yoktur. Gölge yasağı aldığınızı düşünmeyin. Bu soruyu her gün alıyoruz. Bazı videolar gidiyor, bazıları gitmiyor. Paylaşım yapamayacağınızı düşünmeyin. Sanki paylaşım yapmayı bırakırsanız algoritma size kızacakmış gibi. Bu doğru değil."

 

TikTok'taki ekip gölge yasaklamanın var olduğunu kabul etmese de, beğenilerde, görüntülemelerde, yorumlarda ve genel hesap büyümesinde önemli bir düşüşü içerebilen gölge yasaklama belirtileri çok gerçektir ve birçok kullanıcı tarafından deneyimlenmiştir. Nihayetinde, TikTok'un kendi topluluk yönergeleri, şartlarını ihlal eden hesapları cezalandırdıklarını açıkça belirtmektedir:

 

"[Topluluk Kurallarımızın] ciddi veya tekrarlanan platform içi ihlallerine karışan hesapları veya kullanıcıları geçici veya kalıcı olarak yasaklayacağız."

Ayrıca, TikTok'un en son Topluluk Kuralları Uygulama Raporuna göre, platform yalnızca 2022'nin ilk çeyreğinde topluluk kurallarını ihlal ettiği için 102 milyondan fazla videoyu kaldırdı.

 

Dolayısıyla, 'gölge yasaklı' terimi TikTok tarafından kullanılmasa da, gölge yasaklama eyleminin hala geçerli ve gerçek olduğu açıktır.

 

Gölge Yasağı Neden Zararlıdır?

 

İçerik denetimi kötü bir şey değildir, özellikle de bireyleri zorbalık veya nefret suçlarının kurbanı olmaktan koruduğunda, çevrimiçi grupların şiddeti teşvik etmesini engellediğinde ve daha fazlası. Ancak gölge yasaklama, kullanıcıların sosyal medya platformlarına güvenmemesine neden olmaya devam ediyor çünkü bazen kültürel ve siyasi konularda çevrimiçi söylemi engelliyor ve marjinalleştirilmiş yaratıcıları ve markaları hedef alan algoritmalardan bahsetmiyorum bile. Sosyal medya platformlarının bazı hesapların içeriklerinin neden kaldırıldığına ya da kaldırılmadığına dair bir bağlam ya da neden sunmaması, içerik oluşturucuların ilk etapta neden kaldırıldığını bilmeleri halinde kaçınabilecekleri sonsuz içerik kaldırma döngüsüne katkıda bulunuyor.

 

Gölge yasaklama olsun ya da olmasın, bu sosyal medya platformlarının algoritmaları farkında olarak ya da olmayarak "ana akım" olabilecek ya da olmayabilecek içerik üreten marjinalleştirilmiş yaratıcıları hedef alıyor.

 

TikTok'ta Shadowbanned Olmamak İçin Ne Yapmanız Gerekiyor?

 

Daha önce de belirtildiği gibi, gölge yasağı almanın en yaygın bilinen nedeni TikTok'un topluluk kurallarına uymamaktır. Bu şunları içerebilir:

 

Spam Benzeri Davranış

 

Daha hızlı büyümek için toplu beğenme, yorum yapma veya diğer hesapları takip etme gibi yöntemler kullanmak hesabınızın spam olarak işaretlenmesine neden olabilir.    

 

Kısa bir süre içinde çok fazla hesapla etkileşime girmekten kaçının ve özellikle de aynı veya benzer mesajları birden fazla hesaba yorumlayarak. Unutmayın: herhangi bir sosyal medya platformunda büyümenin en iyi yolu gerçek, özgün bağlantılar kurmaktır.

 

Uygunsuz İçerik

 

TikTok aşağıdakileri uygunsuz olarak değerlendirir ve bunları yayınladığınız için hesabınızı gölge yasağı altına alır:

 

·      Nefret söylemi

·      Çıplaklık

·      İlaçlar

·      Zorbalık ve taciz

·      Grafik içerik

·      Telif hakkı veya ticari marka ihlali

 

TikTok'un içeriği manuel olarak denetlemediğini unutmayın. Otomatik moderatörlere güvenir, bu nedenle bazı durumlarda içeriğiniz kasıtlı olarak zararlı olmasa bile içeriğiniz bunlardan biri için işaretlenebilir. Diğer kullanıcılar içeriğinizi bildirirse, bu da hesabınızın gölge yasaklı olmasına neden olabilir.

 

Bunu önlemek için, TikTok'un otomatik moderatörlerinin uygun bağlam olmadan yanlış yorumlayabileceği hiçbir şey içermediğinden emin olmak için göndermeden önce içeriğinizi iyice inceleyin.

 

TikTok'ta Gölge Yasaklı Olmaktan Kaçınmanın En İyi Yolları

 

Nihayetinde, TikTok'ta gölge yasaklı olmaktan kaçınmanın en iyi yolu, TikTok'un tüm topluluk kurallarına uymak ve hesabınızın spam veya zararlı olarak işaretlenmesine yol açabilecek herhangi bir davranıştan kaçınmaktır.

 

·      Yasaklı hashtag'leri veya anahtar kelimeleri kullanmayın. Hassas sosyal veya politik konularla ilgili yararlı içerik paylaşmaya çalışıyorsanız, TikTok'un işaretleyebileceği anahtar kelimeler için alternatif yazım gibi kodlanmış bir dil kullanmayı deneyin. Örneğin, COVID'in en yüksek olduğu dönemde, birçok kullanıcı içeriklerinin işaretlenmesini ve gölge yasaklanmasını önlemek için 'Rona' gibi terimler kullanırdı.

 

·      Çok sayıda hesabı sık sık takip etmeyin ve takibi bırakmayın.

 

·      Resmi TikTok ortağı olmayan botları veya hizmetleri kullanmaktan kaçının.

 

·      Yasadışı veya uygunsuz içerik yayınlamayın.

 

·      Diğer TikTok kullanıcılarını taciz etmeyin veya spam göndermeyin.

 

·      Takipçi satın almaktan kaçının.

 

·      Ek olarak, TikTok'ta içerik yasaklarından kaçınmak için büyüyen bir eğilim kodla konuşmaktır. Bazı içerik oluşturucular, "uygunsuz" olabilecek içerikleri yazmak yerine emojileri açıklama olarak kullanarak içerik oluşturur. Bu trend, TikTok ve diğer platformların gölge yasaklama eğilimlerine bir çözüm olarak yaratıldı. 

 

Bir gölge yasağı, hesapları etkileşimi kaybedecek ve sonuç olarak büyümede durgunlaşacak olan iyi niyetli işletme sahipleri ve içerik oluşturucular için sinir bozucu ve nihayetinde zararlı olabilir. Bu en iyi uygulamaları aklınızda tutarak çevrimiçi varlığınızı mümkün olan en iyi şekilde koruyun.

Sosyal Linkler

Bize Katılın