Size video içeriğinizin daha fazla insanın önüne çıkmasını ve daha fazla görüntülenmesini sağlamanın bir yolu olduğunu söyleseydik? Sosyal medya SEO'sunu TIkTok stratejinizin bir parçası haline getirmediyseniz, bunu gönderilerinizi optimize etmek için bir işaret olarak kabul edin.
SEO nedir? Arama motoru optimizasyonu veya arama sonuçlarında daha iyi performansı teşvik etmek için içeriği optimize etme ve geliştirme sürecidir. Tıpkı web sitenizin daha iyi performans göstermesini sağlamak için anahtar kelime araştırması ve optimizasyonunu kullandığınız gibi, sosyal medya paylaşımlarınızdan daha iyi performans almanızı da biraz SEO ile teşvik edebilirsiniz. Günün sonunda, sosyal medya platformlarının kendileri de birer arama motorudur. Her platformun algoritmaları birbirinden biraz farklı şeyler arar. Bu yazıda, içeriğinizi TikTok için nasıl optimize edeceğinizin üzerinden geçeceğiz.
TikTok SEO
Y kuşağı ve Z kuşağı, soruları yanıtlamak ve bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmek için TikTok'a giderek daha fazla yöneliyor. Gençlerin neredeyse %40'ı içerik keşfetmek için TikTok ve Instagram'a yöneliyor. Bu, TikTok'un algoritmasıyla nasıl iyi oynanacağını öğrenmenin daha önemli hale geleceği anlamına geliyor. TikTok içeriğini arama için nasıl optimize edeceğimizi öğrenmeden önce, TikTok'un sıralama faktörlerini anlamalıyız.
TikTok Sıralama Faktörleri
1. Video Bilgileri
TikTok, kullanıcılarına ilginç ve alakalı olacağını düşündükleri içerikleri göstermek istiyor. Bu nedenle, videonuzun ne hakkında olduğu ve kullanıcıların videonuzu izlemekten ne bekleyebilecekleri hakkında bilgi çok önemli bir optimizasyon sinyalidir.
TikTok video bilgilerini aşağıdakilere bakarak belirleyebilir:
· Başlığınızda kullandığınız anahtar kelimeler
· Videonuzun içeriğindeki anahtar kelimeler (örneğin transkriptler)
· Hashtagler
· Kullandığınız sesler
· Video efektleri
2. Kullanıcı Etkileşimleri
TikTok, daha fazla kullanıcıya sunma seçimini yaparken belirli bir videodaki görüntülemeleri, beğenileri ve yorumları da dikkate alır. Bir ton etkileşim alan videolar temel olarak TikTok algoritmasına kullanıcıların bu videodan daha fazlasını görmek istediklerini ve bu nedenle daha fazla hizmet verme olasılığını artıracağını söyler.
TikTok sıralamasını etkileyen kullanıcı etkileşimleri şunları içerir:
· Beğeniler
· Yorumlar
· Paylaşımlar
· Takipçi profili
· İzleme tamamlama ve yeniden izleme
3. Cihaz Ayarları
TikTok algoritması, onlara hangi içeriğin sunulacağına karar verirken kullanıcıların hesap ayarlarını alır. Örneğin konum ve dil ayarları, TikTok'un bir kullanıcının içeriğinizi görüp görmeyeceğine karar vermesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, aynı ülkede bulunan ve sizinle aynı dili konuşan kullanıcılar videolarınızı daha fazla görecektir.
Ancak bu sıralama sinyalleri aynı ağırlıkta değildir. Video bilgileri ve kullanıcı etkileşimi sinyalleri, cihaz ayarlarından daha fazla sıralama gücü taşır.
TikTok İçeriği Nasıl Optimize Edilir
Artık TikTok'un ne aradığını bildiğimize göre, içeriğimizi nasıl optimize edeceğiz? TikTok SEO'yu üç adıma ayırabiliriz: kullanıcı araştırması, anahtar kelime araştırması ve uygulama.
1. Kullanıcı Araştırması
Web sitesi optimizasyonunda olduğu gibi, yapmanız gereken en önemli araştırma aşaması hedef kitlenizi belirlemektir. Kime ulaşmaya çalışıyorsunuz? Kaç yaşındalar? Nerede yaşıyorlar? Hangi sorun alanlarına sahipler?
Ulaşmaya çalıştığınız kişiler hakkında çok spesifik olun. Bu bilgi çok önemlidir çünkü ne tür bir içerik oluşturacağınızı, bunu hangi tarzda yapacağınızı ve ne tür soruları yanıtladığınızı veya paylaştığınız bilgileri bilgilendirebilir.
Zaten TikTok'taysanız, hedef kitlenizin ne tür içeriklere yöneldiğini daha iyi biliyor olabilirsiniz. Yeni başlıyorsanız, biraz zaman ayırın ve nişinizdeki veya sektörünüzdeki en iyi videolara göz atın. Bu videolar ne hakkında konuşuyor? Kullanıcılar yorumlarda ne hakkında konuşuyor? Ne talep ediyorlar? İçerik oluşturmaya başladığınızda bu tür kullanıcı araştırmaları çok önemlidir.
2. Anahtar Kelime Araştırması
Web sitesi SEO veya Google optimizasyonu için anahtar kelime araştırması yapmak için birçok araç olsa da, şu anda TikTok'un kendisi için size anahtar kelime verileri veren herhangi bir araç yoktur. Kesin bir bilim olmasa da, anahtar kelime araştırması yaparken TikTok platformunun kendisinden sinyaller alabiliriz.
Anahtar kelime araştırmanıza başladığınızda, TikTok'un arama çubuğunun kendisiyle başlayın. Bir anahtar kelimeyi aramaya başladığınızda, TikTok ne arayabileceğinize dair önerilerle otomatik olarak doldurulacaktır. Bu, kullanıcıların anahtar kelimenizi aradıklarında genellikle ne aradıklarının harika bir işaretidir.
Ardından, niş veya sektör anahtar kelimelerinizi hashtag olarak da aramak isteyeceksiniz. TikTok hashtag'leri, belirli anahtar kelimelerin ne kadar popüler olduğunu görmek için harika bir yerdir. Hashtag'leri aradığınızda yalnızca farklı anahtar kelime çeşitleri elde etmekle kalmayacak, TikTok size bu arama teriminin ne kadar popüler olduğuna dair bir ölçüm de verecektir. Her hashtag önerisinin sağındaki sayı, o hashtag'i içeren bir videoyu kaç kullanıcının görüntülediğini size söyler.
Anahtar kelime araştırmanızı yaptıktan ve nişiniz veya işletmenizle ilgili anahtar ifadeleri topladıktan sonra, bunları anahtar kelime aileleri halinde kategorize edebilirsiniz. Bunları içerik kovaları olarak kullanabilir ve hangi tür içeriklerin filme alınacağına daha kolay karar verebilirsiniz.
3. Uygulama/Optimizasyon
Nişiniz veya işletmeniz için kullanmak istediğiniz anahtar kelimelerin ve hashtag'lerin bir listesini araştırıp derledikten sonra, bunları uygulamaya ve içeriğinize eklemeye başlayın.
Anahtar kelimelerinizi profil biyografinizde, video açıklamalarınızda, kapak başlıklarınızda, hashtag'lerinizde ve ekranda görünen tüm metinlerde (altyazılar, metin kaplamaları vb.) kullandığınızdan emin olun.
Anahtar kelimelerinizi videonuzun asıl içeriğine dahil ettiğinizden emin olun. Videonuzda konuşuyor veya sohbet ediyorsanız, anahtar kelimelerinizi ve varyasyonlarını videonuzun senaryosunda doğal olarak örün. Anahtar kelimelerinizi ekrandaki metnin ilk 3 saniyesine veya seslendirmenin ilk 3 saniyesine dahil etmenizi öneren insanlar var.
Anahtar kelime optimizasyonu yapılacak alanlar şunları içerir:
· Profil biyografisi
· Video açıklaması
· Hashtagler
· Kapak başlıkları
· Altyazılar, ekran alt yazıları gibi ekran üstü metinler
İçeriğinizi sıralama için optimize etmeye başladıktan sonra, ilerlemenizi takip etmek önemlidir. Belirli anahtar kelimeler için optimize edilmiş belirli içeriğin diğerlerinden daha iyi performans gösterip göstermediğini ölçmek için TikTok analizlerini kullanın.
TikTok içeriğinizi optimize etme konusunda daha rahat hale geldikçe, kitleniz için işe yarayan içerik türleri ve hangi anahtar kelimelerin size istediğiniz pozlamayı sağladığı hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz. Videolarınızı sürekli olarak araştırın ve optimize edin; TikTok aramasında performansınızı artırma yolunda ilerleyeceksiniz.