Video Senaryosu Nasıl Yazılır?

7-15 saniye arasında bir dünya yaratmak zor ancak kısa biçimli Reels, TikTok, Pinterest ve YouTube Shorts videolarınızla izleyicilere güçlü bir etki bırakın!

Bugünlerde bir video milyonlarca kelimeye bedel ancak bu kelimeleri aktarmak için sahip olduğumuz süre giderek kısalıyor. Tipik Reels uzunluğu 7-15 saniye olduğunda iletmek istediğiniz her şeyi tek bir videoya sığdırmak zordur. Bu zorluğu bildiğimiz için video senaryosu önemli bir hal almaktadır.

 

Bunu bir düşünün. Bir fikri paylaşmak, bir ürünü tanıtmak veya bir izlenim bırakmak için 7 değerli saniyeniz olduğunda, değerli milisaniyeleri boş şeylerle harcayacak vaktiniz yok. Reels, TikTok, Pinterest ve YouTube Shorts'taki kısa biçimli video çalışmalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın anahtarı ana hatlardır.

 

Bir kanca başlık, bir başlangıç, bir orta ve bir sona ihtiyacınız var. Video senaryoları harikadır çünkü hiçbir şeyi şansa bırakmazlar. Konuşma noktalarınızı önceden planladığınızda, işi bitirmek için tam olarak ne söyleyeceğinizi bilirsiniz.

 

Zaman Sınırları Olan Video Senaryoları Nasıl Kullanılır?

 

Başlangıç olarak, en popüler kısa biçimli video platformlarındaki video uzunluğu sınırlamaları aşağıda verilmiştir:

 

Reels'lar en fazla 90 saniye uzunluğunda olabilir.

TikTok kısa süre önce süre sınırını 3 dakikadan 10 dakikaya çıkardı (başlangıçta yalnızca 15 saniyeydi).

Pinterest'in Fikir İğneleri (hikaye benzeri bir dizide kısa video klipler) 60 saniyeye kadar uzunlukta olabilir.

YouTube Shorts da 60 saniyeye kadar uzunlukta olabilir.

Instagram ve TikTok video uzunluklarını uzatmış olsa da, daha kısa videolar hala en iyi performansı gösteriyor. En uygun uzunluk TikTok için yaklaşık 21 ila 34 saniye ve Reels'lar için 7 ila 15 saniyedir.

 

TikTok ve Instagram'da çekim yaptığınızda, kliplerinizin her biri için belirli zaman sınırları seçersiniz. Örneğin, ilk klibinizi çekmek için 15 saniyeniz var. Bu 15 saniye içinde, izleyicilerin kaydırmasını engelleyecek kadar güçlü bir kancanın yanı sıra temel harekete geçirici mesaj (CTA) sıkıştırmanız gerekir.  CTA, izleyicilerinizin bu videodan çıkarmasını ve bir sonraki adımda yapmasını istediğiniz şeydir, bültenimize kaydolun, bu ürünü satın alın veya belki de takip edin. 15 saniye çok gibi görünebilir, ancak kayıt düğmesine bastığınızda zaman uçup gider.

 

Video Uzunluğu Nasıl Seçilir?

 

Bunun zor olduğunu düşünüyorsanız, tüm videonuzu 15 saniyede çekmeyi deneyin. Ne de olsa bu, tipik Reels uzunluğunun uzun ucudur. 15 saniyelik videolar popüler trendleri uyarlamak, popüler sesleri kullanmak veya markalı bir şaka ya da mizah içeren videolar için idealdir. Açıklayıcı videolarınız ve öğretici videolarınız için birkaç saniye daha gerekebilir. Senaryo yazmaya başladığınızda bunu anlayacaksınız.

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın

 

Video senaryolarınızı yazarken hedef kitlenizi de aklınızda tutmanız gerekir. TikTok ve Reels karbon kopya gibi görünebilir, ancak her ikisinin de kendine has bir havası vardır.

 

TikTok, Z kuşağının saygısız ve keskin mizahının yuvasıdır. Bu videolar doğal olarak kısadır. Reels ise küçük işletme sahiplerinin ve içerik oluşturucuların stilize, eğitici video içerikleri yayınladıkları bir alan. Bir kavramı derinlemesine ele almak, basit bir mizah videosundan daha fazla zaman gerektirebilir, bu da bunları biraz daha uzun hale getirir.

 

Neden Video Komut Dosyaları Kullanmalı?

 

Video içeriği fikir yönetimi son yıllarda çok daha karmaşık bir hal aldı. Video artık sosyal medya şovunun yıldızı, bu da daha kısa sürede daha fazla video üretmek anlamına geliyor. Kafanızda on konu dönüp dururken bir konu hakkında kapsamlı ve özlü olmak zor.

 

Çözüm nedir? Tüm fikirlerinizi bir video senaryosu veya bir dizi konuşma noktası olarak yazarak onlara bir yuva verin.

 

Video senaryoları, çektiğiniz her saniyenin tamamen kasıtlı olmasını sağlayarak içeriğinizi bir sonraki seviyeye taşır. Boş alan yok, dolgu sözcükler yok ve sadece mesajınızın tamamı var. Söylemek istediklerinizi unutmaz veya önemli noktaların gözden kaçmasına izin vermezsiniz çünkü anlatmanız gereken her şey önünüzde özetlenmiştir. Doğal bir ilerlemeyi taklit etmek için klipleri yeniden filme almak ve düzenlemek için harcayacağınız zamanı, yeni fikirler üzerinde beyin fırtınası yaparak veya yayınladıktan sonra izleyicilerinizle etkileşime girerek geçirebilirsiniz.

 

Ekibinizi Yönetmek için Video Senaryolarını Kullanın

 

Sosyal medya hesaplarınızı birden fazla kişi yönetiyorsa, video senaryoları, diğer ekip üyelerinin videoda ne söylemek istediğinizi anlamayabileceği korkusu olmadan işi devretmenize yardımcı olur. Bu kılavuzu herkes eline alabilir ve video konseptinizi, hedefini ve bu hedefe ulaşmak için ne söylemeleri gerektiğini hızlıca anlayabilir.

 

Video planlaması karmaşık olsa da TikTok, Reels, YouTube ve Idea Pins için yeni Video Planlayıcımız fikir oluşturma, planlama ve programlama için harcadığınız zamanı azaltabilir.

Sosyal Linkler

Bize Katılın