Yeni medya, gazete makaleleri ve bloglardan, müzik ve podcast'lere kadar dijital olarak sunulan her türlü medyadır.
Yeni medya mutlaka belirli bir iletişim biçimini ifade etmez. Online gazete gibi bazı türler aynı zamanda geleneksel basılı gazete biçiminde eski medyadır. Podcast veya akıllı telefon uygulaması gibi diğerleri ise tamamen yenidir. Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe tanımın da sürekli değiştiğini göz önünde bulundurduğunuzda tanımlamak daha da karmaşık hale geliyor.
Yeni medya, gazete makaleleri ve bloglardan, müzik ve podcast'lere kadar dijital olarak sunulan her türlü medyadır. Bir web sitesi ya da e-postadan, cep telefonları ve yayın uygulamalarına kadar, internetle ilgili her türlü iletişim biçimi bu şemsiye altına girer.
Yeni Medya Örnekleri Nelerdir?
PCMag'e göre yeni medya, "öncelikle internet üzerinden çevrimiçi olan dijital dünyada iletişim kurma biçimlerini" ifade ediyor. Bu terim bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler aracılığıyla erişilen tüm içerikleri kapsıyor.
Bu, PCMag'in "radyo ve TV ile kitap ve dergi gibi basılı materyaller" de dahil olmak üzere dijital teknolojiden önce gelen tüm iletişim biçimleri olarak tanımladığı "eski medya" ile tezat oluşturuyor.
Ayrıca sürekli değişmektedir. Yeni teknoloji geliştirildikçe ve yaygın olarak benimsendikçe, "yeni" olarak kabul edilen şey de değişmeye devam ediyor. Bir zamanlar DVD'ler ve CD'ler film izlemenin ve müzik dinlemenin en son yoluydu. Şimdi ise Netflix ve Spotify gibi akış hizmetleri daha popüler.
Yeni medyanın sadece birkaç örneği şunlardır:
· Bloglar
· Mobil uygulamalar
· Sosyal medya ağları
· Sanal ve artırılmış gerçeklik
· Web Siteleri
Yeni medya hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, her zaman değişmekte olduğudur. Bu durum, profesyonellerin trendler ve teknolojilerdeki sürekli değişimin farkında olması gerektiği için bu alanı zorlu bir alan haline getirse de aynı zamanda girilmesi çok heyecan verici ve dinamik bir alan haline getiriyor."
Yeni Medya Alanında Kariyer
Yazılı ve sözlü iletişimden kodlama, grafik tasarım ve daha fazlasına kadar çeşitli becerilerden yararlanan düzinelerce rolü kapsayan geniş bir sektördür. İletişim bölümü ya da yeni medya mezunu biri için bazı yaygın pozisyonların sosyal medya yöneticisi, halkla ilişkiler uzmanı ve pazarlama yöneticisi olabileceğidir.
Ancak bir yeni medya lisans programında geliştirdiğiniz becerilerden yararlanmak için bu rollerden birinde çalışmak zorunda değilsiniz.
İnternet çağındaki gelişmeler sayesinde, dijital içerikle çalışan bir kariyer başlatmak için kendi hızınızda çevrimiçi bir derece kazanabilirsiniz.
Yeni medya profesyonellerinin çalıştığı pozisyonlar:
Sosyal Medya Uzmanı
Sosyal medya uzmanları, Facebook, X (eski adıyla Twitter), TikTok, Instagram ve daha fazlası gibi sosyal medya ağları aracılığıyla bir şirketi veya markayı kamusal alanda temsil etme konusunda uzmandır. İçerik oluşturup yayınlarlar ve müşterilerle iletişim kurarlar.
Sosyal medyada çalışmak, öğrenme ve mesleki gelişime sürekli bağlılık gerektirir çünkü ortam sürekli değişmektedir. Her zaman keşfedilecek yeni araçlar veya keşfedilecek yeni platformlar vardır, bu nedenle becerileri geliştirmeye devam etmek ve en son trendlerin zirvesinde kalmak önemlidir.
Sosyal medya uzmanları genellikle sosyal medya pazarlaması veya ilgili bir programda lisans derecesine sahiptir ve sosyal medya platformlarına ve en iyi uygulamalara aşinadırlar.
Zaten farklı bir alanda diplomanız varsa, sosyal medya uzmanı olarak bir role geçmek için ihtiyaç duyacağınız becerileri öğrenmek için sosyal medya pazarlaması alanında yüksek lisans sertifikası almayı tercih edebilirsiniz.
Kariyer basamaklarını tırmanarak sosyal medya yöneticisi olabilir ve sosyal medya pazarlama kampanyalarını denetleyebilirsiniz.
Grafik Tasarımcı
Grafik tasarım sanal olarak gerçekleştirildiği için, kariyer doğası gereği yeni medyaya bağlıdır. Bununla birlikte, grafik tasarımcıların yarattığı dijital imgelerin hem yeni hem de eski medyada uygulamaları vardır.
Bir grafik tasarımcı olarak, ürün ve hizmetleri pazarlamak ve hikayeler anlatmak için bilgisayar yazılımı kullanarak görsel imajlar oluşturmakla görevlendirilirsiniz. Örneğin bir web sitesi aracılığıyla etkili bir şekilde iletişim kurmak için görüntüler ve metinlerle çalışacak ve bunların birlikte nasıl çalışacağına karar vereceksiniz.
Grafik tasarımcı olmak için genellikle grafik tasarım veya ilgili bir alanda bir dereceye ihtiyacınız olacaktır.
Bu dereceyi alırken, markalaşma ve web tasarımı konularını inceleyecek ve Photoshop gibi grafik tasarım yazılımlarını kullanmayı öğreneceksiniz. Ayrıca bir çalışma portföyü oluşturacak ve bir iş bulmaya veya serbest çalışan olarak müşteri bulmaya hazırlanacaksınız.
Pazarlama Müdürü
Pazarlama yöneticileri, pazar araştırması ve analizine dayalı pazarlama ve reklam kampanyaları planlayan ve ürün ve hizmetleri müşterilere tanıtmak için stratejiler geliştiren yöneticilerdir. Bir pazarlama müdürü olarak, promosyon ve pazarlama personelini işe almak, müşterilerle görüşmek ve pazarlama stratejilerinin daha büyük şirket hedefleri içindeki rolünü koordine etmek için halkla ilişkiler, satış ve ürün geliştirme dahil olmak üzere bir şirketteki diğer yöneticilerle işbirliği yapmakla da görevlendirilebilirsiniz.
Pazarlama yöneticilerinin lisans derecesine ve genellikle diğer pazarlama, promosyon veya reklamcılık rollerinde daha önce çalışma deneyimine sahip olması gerekir.
Bazı işverenler güçlü analitik, karar verme, organizasyon ve iletişim becerileri ile yaratıcılığa duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
İnternet çağının başlangıcı pazarlama alanında pek çok gelişmeye ilham verdi ve bu alan teknoloji ve kültürle birlikte gelişmeye devam ediyor.
Dijital pazarlama derecesi sayesinde, arama motoru optimizasyonu (SEO), tıklama başına ödeme ve sosyal medya pazarlamasından içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması ve bağlı kuruluş pazarlamasına kadar tüm farklı dijital pazarlama türleri hakkında bilgi edineceksiniz. Keşfedilecek çok sayıda yol ve her bir uzmanlıkla ilişkili roller var.
Fotoğrafçı
Fotoğrafçılar, teknoloji geliştikçe eski medyadan uyum sağlamak zorunda kalan mesleklere iyi bir örnektir. Günümüzde fotoğrafçılar, film ve banyo odası yerine dijital kameralarla donanmış durumdalar ve çok çeşitli bilgisayar yazılımlarıyla çalışmakta ustalar.
Ayrıca uzmanlaşabileceğiniz çeşitli fotoğrafçılık türleri de vardır, örneğin;
· Hava veya drone fotoğrafçılığı
· Ticari fotoğrafçılık
· Güzel sanatlar fotoğrafçılığı
· Haber fotoğrafçılığı
· Portre fotoğrafçılığı
Bir fotoğrafçı olarak, bir işletme için çalışabilir veya hatta kendi işinizi kurup kendiniz için çalışabilirsiniz.
Profesyonel bir fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamadan önce, bir çekimi nasıl oluşturacağınızı, ışıkla nasıl çalışacağınızı ve Photoshop ve Lightroom gibi fotoğraf düzenleme yazılımlarını nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir.
Bir üniversite diploması gerekli olmasa da, birçok hevesli fotoğrafçı becerilerini geliştirmek için lise sonrası eğitim programlarına katılmayı tercih etmektedir. Birçok giriş seviyesi foto muhabiri pozisyonu fotoğrafçılık derecesi gerektiriyor ve işletme ve pazarlama dereceleri de serbest çalışan fotoğrafçılar için yararlı olabilir.
Halkla İlişkiler Uzmanı
Halkla ilişkiler (PR) uzmanları da bir şirketin kamuoyundaki itibarını ve imajını korumaya ve geliştirmeye yardımcı olurlar ancak bunu genellikle medya mensuplarıyla yüz yüze çalışarak ve basın bültenleri ve diğer önlemler yoluyla yaparlar. Şirket liderleri tarafından yapılan konuşmalar da dahil olmak üzere kurumsal iletişimde de öncü bir rol üstlenebilirler.
Halkla ilişkiler alanında çalışmak için muhtemelen bir halkla ilişkiler diplomasına veya gazetecilik, iletişim, İngilizce veya işletme gibi ilgili bir alanda eğitime ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca kişilerarası, organizasyonel ve iletişim becerilerine de büyük ölçüde güveneceksiniz.
Video Editörü
Film ve video editörleri ile kamera operatörleri için 2031 yılına kadar %12 büyüme öngörüldüğünü çeşitli yazılarda bildiriliyor. İnternet, video içeriği oluşturmak, yüklemek ve paylaşmak için pek çok kapı açtı ve bu göz önünde bulundurulduğunda, video editörleri için artan fırsatlar şaşırtıcı olmamalı.
Video editörleri yalnızca Disney+ veya Netflix gibi yayın hizmetlerinde izlediğiniz dizi ve filmlerde çalışmakla kalmaz, birçoğu YouTube videoları ve TikTok içerik oluşturucular ve influencer'larla birlikte çalışır. Video editörlerinin bu platformlarda ve dijital pazarlama dünyasındaki diğer platformlarda çalışabileceği roller de vardır.
Yazar
Basılı medyada çalışmak için hala bazı fırsatlar olsa da bugün birçok yazar dijital alanda iş buluyor.
Çevrimiçi makaleler, bloglar ve haber bültenleri yazmanın yanı sıra, internet sayesinde senaryo yazarlığı alanında da artan fırsatlar var. Bu sadece yayın hizmetlerindeki TV ve filmler için senaryo yazımını değil, aynı zamanda video reklamlar, podcast'ler, YouTube videoları ve diğer ses veya video içeriği türleri için yazmayı da içerir.
Pazarlama konusunda bir fikriniz varsa, metin yazarı olabilir ve reklamlar, ürün açıklamaları, entegre kampanyalar ve diğer pazarlama materyalleri üzerinde çalışabilirsiniz.
Yeni Medya Becerileri
Yeni medya alanında eğitim alan ve çalışan profesyoneller, çok çeşitli sektörlerde değerli olan güçlü ve pazarlanabilir beceriler geliştirebilirler. Yazma, düzenleme ve tasarımdan pazarlama ve halkla ilişkilere kadar, bu beceriler kendinizi listeleyemeyeceğiniz kadar çok işverene pazarlamanıza yardımcı olabilir.
Öğrenciler yeni medya eğitimi alırken sosyal medya, video, dijital pazarlama, halkla ilişkiler ve iletişimin diğer alanlarında teorik ve taktiksel beceriler öğrenmektedirler.
Bu alanda bir profesyonel olarak, sürekli değişen dijital ortama uyum sağlamak için teknik ve sosyal becerilerinizi uygulayarak bir şirkete veya kuruluşa değer katabilirsiniz.