2024'ün Yeni Sosyal Medya Platformları

2024'teki yeni sosyal medya platformlarının neler olduklarını, ne yaptıklarını, hangilerinin en iyi ve en popüler olduğunu öğrenin!

Geçtiğimiz yıl yeni sosyal medya platformları ortaya çıktı. En hızlı büyüyen, yerleşik platformları tahtından edecek, 2024 ve sonrasında önemini kanıtlayacak en popüler uygulamalara ve sitelere bir göz atalım

 

Instagram Threads

 

Instagram Threads , 2023'ün ortalarında Instagram'ın ana uygulamasının görsel odağına metin tabanlı bir uzantı sunarak ortaya çıktı. Threads'in paylaşılabilir, güncelleme tabanlı düzeni Twitter'la karşılaştırmalar yapılmasına neden oldu ancak Threads'in kendi yolunu çizmesi için yeterince olay var.

 

Kullanıcı gizliliği, veri kullanımı ve teknoloji tekeli ile ilgili yasalar nedeniyle Instagram Threads, kullanıma sunulduğunda AB'de kullanılamıyordu. Ancak Aralık 2023'te bu durum değişti ve artık Threads'e AB'den erişebilirsiniz. Bu, daha fazla ülkede ilgi göreceği için 2024'ün uygulama için büyük bir yıl olabileceği anlamına geliyor!

 

Lemon8

 

Lemon8, 2020'de Japonya'da piyasaya sürüldü ancak İngiltere ve ABD gibi pazarlara 2023 yılında satışa sunuldu bu yüzden bu uygulama için yeni bir uygulama diyebiliriz. Uygulama, resimlere ve videolara dayanan eski tarz Instagram ve Pinterest'in cazibesi ve nostaljisiyle birlikte sallanıyor.

 

Lemon8’de sınırsızca paylaşılabilir, kullanıcı dostudur ve henüz resmi para kazanma özelliğine sahip değildir. Ancak raporlar, TikTok'un arkasındaki şirket olan ve Lemon8'e sahip olduğu yönünde yoğun söylentiler bulunan ByteDance'in İngiltere ve ABD'li etkileyicilere platformda paylaşım yapmaları için para ödediğini iddia ediyor.

 

Kick

 

Kick resmi olarak 2022'nin sonlarında piyasaya sürüldü 2023 yılında işleri başlattılar. Twitch'e doğrudan rakip olarak konumlanan platform, yayıncılara Twitch'in 'daha katı' ödeme ve içerik düzenlemeleri dışında yayın yapma özgürlüğü veriyor.

 

Birçok yüksek profilli Twitch yayıncısı 2023'te Kick'e geçerek aktif yayıncı sayısını 12 milyona çıkardı. Twitch'in rakamlarını rahatsız etmiyor ama hiçbir yavaşlama belirtisi göstermeyen canlı, popüler bir platform.

 

Bluesky

 

Muhtemelen X'in (eski adıyla Twitter) geçen yıl içinde yaşadığı sıkıntıyı duymuşsunuzdur. Küçük mavi kuşu ve yarattığı iyi niyeti kurtarmak için Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey, Bluesky'nin yaratılmasına yardımcı oldu.

 

Bu, Twitter'a çok benzer şekilde çalışan, merkezi olmayan, yalnızca davetle girilebilen bir platformdur; aslında Dorsey, Bluesky'yi henüz Twitter'da çalışırken duyurdu. Kullanımı ücretsizdir ancak ücretli bir hizmet sunar; bu hizmet, ücretsiz kullanıcıların herhangi bir reklam görmemesini sağlar; Bluesky, Şubat 2023'teki lansmanından bu yana 2 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.

 

Damus

 

Damus, Twitter'dan birkaç ipucundan fazlasını alan merkezi olmayan, uçtan uca şifrelenmiş bir sosyal medya platformudur; Bluesky gibi Jack Dorsey de uygulamaya onay damgasını vermiştir.

 

Damus'un ilginç yanı sansüre dayanıklı bakış açısıdır; bu bakış açısı, kullanıcıların Twitter'ın son yıllarda boyun eğdiğini düşündüğü kısıtlamalara aykırıdır. Ayrıca algoritma içermemesi, kullanıcıların kendi ilgi alanlarına ve gönderilerine rehberlik etmesiyle de gurur duyuyor.

 

Damus şu anda yalnızca Apple cihazlarda mevcut ve tek kuruş harcamadan indirilip kullanılabiliyor. Reklamsızdır ancak kullanıcılara en sevdikleri hesaplara bahşiş verme ve hediye etme şansı sunar.

 

RTRO

 

RTRO kendisini 'toksik olmayan' sosyal medya olarak tanımlıyor. Damus gibi o da algoritmasız olmasıyla, Twitter'a benzeyen her şeyden daha gösterişli, Instagram tarzı şeylere dalmasıyla övünüyor. Eski fotoğrafları paylaşın, gerçek hayattaki arkadaşlarınızla bağlantı kurun ve kişilerinize göndereceğiniz mesajları gerçek posta gibi şekillendirin.

 

Gowalla

 

Gowalla , konum tabanlı olduğundan bu listedeki diğer uygulamalardan biraz farklıdır. Kullanıcılar koordinatlarını güvendikleri arkadaşlarıyla paylaşıyor, ardından birbirlerinin check-in'leri hakkında yorum yapabiliyor, oyunlaştırılmış 'pullar' toplayabiliyor ve markalı yerleri ziyaret edebiliyorlar.

 

Gowalla ilk olarak 2009'da piyasaya sürüldü ve geri dönüşü tam zamanında gerçekleşti; mobil teknoloji, sosyal ağ ve kullanıcıların 'temellere dönüş' arzusu, hepsi uygulamayı yakaladı. Gowalla özünde arkadaşları birleştiren bir uygulamadır. Şu anda iOS üzerinden ücretli beta modunda mevcut ve gelecekte geniş çapta piyasaya sürülmesi planlanıyor.

 

2023'te En Hızlı Büyüyen Sosyal Medya Platformu Hangisiydi?

 

Sosyal medya için her yerde yeni yarışmacıların ortaya çıktığı çılgın bir yıl oldu. Peki bunlardan hangisi 2023'ün en hızlı büyüyen sosyal medya platformu oldu? Görünüşe göre bu BeReal!

 

Filtresiz, düzenlenmemiş sosyal paylaşım uygulaması 2022'de dünyayı kasıp kavurdu ve o zamandan beri önemli bir büyüme kaydetti. Aslında Mayıs 2022 ile Ocak 2023 arasında BeReal kullanımı %313 oranında şaşırtıcı bir artış gösterdi. Bunun ilginç yanı organik olmasıdır; platform ücretsizdir ve henüz para kazanma veya herhangi bir reklam uygulamamıştır.

 

2024'te Instagram'ın Yerini Ne Alacak?

 

İnsanlar yıllardır Instagram'ın cenaze törenini planlıyor, isterseniz buna inanın ama bizim gözümüzde bu durum hâlâ güçlü. Threads, Meta Verified ve daha fazlası gibi ekstra özelliklerle hem sıradan kullanıcıların hem de işletmelerin hala bu platformu kullanacaklarını düşünüyoruz.

 

2024'te TikTok'un Yerini Ne Alacak?

 

TikTok bugünlerde her zamankinden daha popüler ancak bu onun eleştirilmeyeceği anlamına gelmiyor. Önceki yıllarda olduğu gibi, birçok ülkedeki yasa koyucuların, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek popüler sosyal medya uygulamasını yasaklamaya çalıştıklarını gördük. Peki bunu akılda tutarak, bunun yerini alacak bir şey var mı?

 

Açıkça söylemek gerekirse hayır; ByteDance'in amiral gemisi uygulamasının sunduğu genişlik, derinlik ve kalitenin alternatifi yok. TikTok yalnızca markalar, reklam verenler ve sıradan kaydırma kullanıcıları arasında popüler olmakla kalmıyor, aynı zamanda para kazandıran bir bakış açısıyla yaratıcılar için gelir elde etmek için en iyi sosyal platformdur.

 

2024'te Twitter'ın Yerini Ne Alacak?

 

Elon Musk'un 2022 sonlarında twitter’ı devralınmasından bu yana reklam verenler ve yatırımcılar platforma karşı temkinli davranıyor. Bu nedenle markalar, kurumsal kullanıcılar ve sıradan insanlar alternatifler arıyor. Ama var mı?

 

Henüz Twitter için benzer bir alternatif yok. Daha önce bahsettiğimiz Twitter benzeri uygulamalar Bluesky ve Damus da benzer bir deneyim sunma potansiyeline sahip ancak bunlar daha küçük ölçeklidir ve Bluesky'nin durumunda yalnızca davetle ulaşılabilir. Arkasında Meta'nın gücü bulunan Instagram Threads bile kullanıcılara bambaşka bir deneyim yaşatıyor. 2024'te her şeyin nasıl sonuçlanacağını göreceğiz, ancak şimdilik Twitter/X hala büyük.

 

2024'te Yeni Sosyal Medya Platformlarını Kullanmaya Değer mi?

 

2024'teki yeni sosyal medya platformlarının çoğu ticari amaçlı olmasa da bu, bunun bir odak alanı olmadığı anlamına gelmiyor. İçerik oluşturucular sosyal medyadan tonlarca para kazanırken, Instagram ve YouTube gibi uygulamalardaki reklam verenler hala büyük getiriler elde ediyor.

 

Bunu akılda tutarak ileriyi düşünmenin zamanı geldi. 2024 ve sonrasında, yeni ortaya çıkan sosyal medya platformları, trendler ve teknoloji söz konusu olduğunda yeni sosyal medya platformlarını kullanmak önemlidir.

Sosyal Linkler

Bize Katılın