YouTube 2024 Trendleri

2024'ün YouTube trendleri neler? Hem platformda hem de kullanıcıların içeriğinde ileride neler olabileceğini görelim!

YouTube geçen yıl yeni özellikler sundu ve büyük adımlar attı. Peki 2024 nasıl gidiyor? Hangi YouTube trendlerinin başlayacağına, platformun nelerin önemli olacağını düşündüğüne ve diğer bilgi parçalarına bakalım.

 

YouTube 2024 Yılında Yeni Trendlerin Ne Olacağını Söylüyor?

 

Günlerce YouTube trendleri hakkında şiirler yağdırabiliriz ama neden orada çalışan insanlarla başlamıyoruz? Her zaman mükemmel olan Kültür ve Trendler Raporu aracılığıyla yeni YouTube trendlerinin ne olacağını düşünüyorlar.

 

İçerik Oluşturmaya Daha Fazla Erişim

 

YouTube ilk kurulduğunda herkesin herhangi bir şey yayınlayabileceği ve bir gecede viral olabileceği bir merkezdi.

 

YouTube bugünkü gerçek kariyer seçeneğine dönüştürdükçe, zaman geçtikçe ve inşalar para kazanmaya başladığından beri içerik oluşturmanın 'amatör' tarafı gözden kaçmaya başladı. Tamamen unutulmamış olsa bile geçmiş çağlardan kalma bir antika olarak görülüyor.

 

Ancak bu eski çalışma şekli geri dönüş yapacak gibi görünüyor. İnsanların %82'si Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında çevrimiçi içerik yayınladıklarını söylerken, katılımcıların %40'ı kendilerini aktif olarak 'içerik yaratıcısı' olarak tanımladı.

 

Bu insanlar milyonlarca dolarlık MrBeast meydan okumalarını yayınlamıyorlar. Aksine, onlar internette olup bitenlere takılıp kalmak isteyen sıradan insanlardır. YouTube'un demokratikleşmesi (köklerine kısmi bir dönüş) 2024'te geri gelmesi memnuniyetle karşılanacak bir trend.

 

Hayranlar Artık Kapıda Tutulmuyor

 

Geçtiğimiz sefer YouTube, profesyonel hayranların bir trend olduğunu öngörmüştü. Bir yıl sonra kapsamlarını genişlettiler; artık tüm hayranlar sohbete katılacak araçlara ve bilgi birikimine sahip.

 

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, yeni başlayanlardan profesyonellere kadar herkesin harekete geçmesine ve kendi sözlerini söylemesine olanak tanır. Aslında insanların %54'ü, bir etkinliğin kendisini izlemek yerine, bir içerik oluşturucunun Oscar veya Grammy gibi bir etkinliğin detaylarını izlemeyi tercih ediyor.

 

Bu aynı zamanda özellikle genç demografiyi de kapsıyor. 18-24 yaş arası Z kuşağının %47'si, Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında belirli içeriklerin, sanatçıların veya tanınmış kişilerin hayranları tarafından hazırlanan videoları izlemişti.

 

Hala 'profesyonel hayranlar' var ancak bu hiçbir şekilde kontrol altında değil. Bugünlerde giriş engeli çok düşük ve YouTube Shorts gibi insanlara ekstra giriş yolları sağlayan yeni gelişmeler sayesinde, sevdiğiniz şeyleri haykırmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

 

Çok Formatlı Görüntüleme

 

Eğlenceyi nasıl tükettiğimizin sınırları değişiyor; artık bir şeyi bir kez izleyip, onu hafızamıza kazıyıp, sonra o aktörün içinde olduğu şeyin ne olduğunu hatırlamaya mahkûm değiliz.

 

İnsanların %68'i, ilgilendikleri bir konuyla ilgili videoları farklı formatlarda birden çok kez izlediklerini söyledi. Böylece, bir içerik oluşturucunun web sitesinde sunulan tam uzunluktaki bir podcast'i , ardından YouTube'da en iyilerden oluşan bir videoyu, ardından YouTube Shorts'ta öne çıkan viral bir videoyu vb.  izleyebilirler.

 

Çok formatlı izleme, 2024'ün en popüler YouTube trendlerinden biri çünkü artık öyle görünüyor. Yeni içerik formatlarını, uzunluklarını ve dağıtım yöntemlerini denemek için bundan daha iyi bir zaman olamaz; tüm temelleri kapsayan içerik oluşturucular, muhtemelen kendilerini kapsamayanlardan daha iyi bir noktada bulacaklardır.

 

Yeni Araçlarla Denemeler Yapmak

 

Geçtiğimiz yıl, YouTube'un kırpma özelliği kullanılarak her ay 14 milyondan fazla video oluşturuldu. Filtrelere göz attığınızda, Z kuşağının üçte ikisi (%65) Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında bir video uygulamasında bir filtre, özellik veya efekt kullanmıştı.

 

Bu araçlara günümüzde o kadar erişilebilir ki. Profesyonel bir video editörü olmanıza veya yıllarca eğitim almış olmanıza gerek yok; CapCut gibi programların popülaritesi, içerik oluşturmanın daha önce hiç olmadığı kadar önünü açtı.

 

Üstelik artık tek bir tıklamayla YouTube'da Remix yapabilirsiniz. 2024'te irili ufaklı içerik oluşturucular yeni teknolojilerle tanışmaya başladı; ördeklerin suya girmesi gibi daha yeni teknolojileri de benimseyecekler.

 

Yapay Zekâ Destekli Teknoloji

 

Üretken yapay zekâ teknolojisi 2023'te son derece popüler hale geldi ve YouTube'un bu teknolojiyle ilgili iddiası 2024'te de trend olmaya devam edecek. İnsanların yarısından fazlası (%52) Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında sanal bir YouTuber izlemişti ve %60'ı oluşturulan içeriği izlemeye açıktı.

 

Geçen yıl üretken yapay zekâ araçlarıyla ilgili videolar 1,7 milyardan fazla izlendi. İleriye dönük olarak izlemek ilginç olacak ve eğer YouTube'un kendisi bunun önemli bir trend olduğunu düşünüyorsa, kulak kabartmaya değer.

 

Bir Kez Daha Meme

 

Ankete katılan kişilerin neredeyse yarısı (%44) Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında bir meme'e katılmıştır. Bu tarz kültürler daha çok büyükdükçe, YouTube meme'leri 2024'te kesinlikle platformda daha büyük bir trend haline gelecektir. Bu bölgeye güç katmaya çalışan bir markaysanız, sohbete ayak uydurun; insanlar markaların memlere atlamasına karşı değiller, ancak bunun samimi bir his vermesi gerekiyor.

 

Kişiselleştirilmiş, Kapsayıcı İçerik

 

Altyazılar ve çok dilli ses parçaları, YouTube içeriğini her zamankinden daha erişilebilir hale getirdi. Bu kapsayıcılık engelleri ortadan kaldırdı; insanların %54'ü kendi dilleri dışında içerik oluşturan YouTuber'ları takip ediyor.

 

2024'teki YouTube Trendleri Neler?

 

Artık YouTube'un büyük bir haber olacağını gördüğümüze göre, 2024'te takip etmeniz gereken diğer trendlere göz atalım.

 

Küçük Resimlere Odaklanın

 

Küçük resimler YouTube içeriğinin yapısal bir direğidir; tıklama ile kaçırma arasındaki farkı yaratabilirler. Aralık 2023'te YouTube, küçük resimlerle denemeler yapmaya başladı ve içerik oluşturucuların birden fazla sürüm yüklemesine olanak tanıdı. YouTube, farklı izleyicilere farklı küçük resimler göstererek istatistikleri içerik oluşturucuya geri gönderiyordu.

 

Bu noktadan sonra içerik oluşturucular, en iyi tıklama oranını alan küçük resmi kullanma konusunda kendilerini daha güçlü hissedeceklerdir. Bu tür cesur, içerik oluşturucuya öncelik veren davranış, 2024'te de etkisini göstermesini istediğimiz bir YouTube trendi.

 

Topluluğa Odaklanın

 

YouTube'un topluluğa odaklanması 2023'te parlak bir şekilde parladı ve temel para kazanma eşiğini 1.000 aboneden 500'e düşürdü. YouTube Shorts'tan para kazanma da sonunda gerçekleşti. Bu, nano influencer’ın, algoritmayı çok fazla takip etmeden gelir elde etmelerine yardımcı olabilecek küçük ama kendini adamış bir kitleye odaklanarak platformda başarılı olabileceği anlamına geliyordu .

 

Daha Fazla VR İçeriği

 

Sanal gerçeklik hâlâ oldukça yeni bir kavram ama YouTube'da benimsendi; oyun anlatımlarından sanal rollercoaster yolculuklarına kadar her şey yüzbinlerce izlenme alıyor. VR kulaklıklar evde daha yaygın hale geldikçe, VR'nin en azından 2024'te tanınmaya değer daha küçük bir YouTube trendi haline gelmesini bekleyebiliriz.

 

Reklam Engelleyicilere Darbe

 

Reklam engelleyiciler YouTuber'lar için bir sorundur. 2022'de küresel reklam engelleme oranı %35,7 gibi göz yaşartıcı bir seviyeye ulaştı. Bu durum içerik oluşturucuları zor durumda bırakarak onları potansiyel reklam gelirinden mahrum bırakıyor.

 

Platform, geçen yıl reklam engelleyicilere karşı sert önlemler almaya başladı ve belirli bölgelerdeki kullanıcılara kesin ama adil bir "üç ihtar" uyarısı verdi. Tahmin edersek, reklam engelleyicilere karşı daha sert bir direnç muhtemelen 2024'te YouTube'un trendi olacak.

 

İsim Yapıcı Olarak YouTube Shorts

 

YouTube Shorts, son birkaç yılda gerçek bir kısa form yarışmacısı haline geldi ve 2024'te platformun bu kazanımları sağlamlaştıracağı bekleniyor. Shorts'la ilgili içeriklere daha fazla odaklanılmasını, içerik oluşturucuları ve izleyicileri oraya çekecek daha parlak özellikleri ve daha fazlasını bekleyebilirsiniz.

 

Bunlar, 2024'ün hem içerik tabanlı hem de platforma özel en yeni YouTube trendleriydi. Hangi tahminlerin gerçekleştiğini görmek için Aralık ayına kadar beklememiz gerekecek ancak ne olursa olsun YouTube'un bizi tahmin etmeye devam edeceğinden eminiz.

Sosyal Linkler

Bize Katılın