YouTube reklamları artık mısır gevreği kutuları, reklam panoları ve TV'lerdeki reklamlar kadar yaygın. Peki YouTube reklamları nasıl çalışıyor, maliyeti ne kadar ve reklam vermeye değer mi?
YouTube'da reklamları nasıl çalışıyor?
YouTube reklamcılığı 2024'te büyük bir iş. İçerik oluşturucuların içeriklerinden para kazanmalarına yardımcı olur ve doğru reklamların doğru izleyicilerle eşleşmesini sağlar. Peki, nasıl çalışıyor?
Adım adım kılavuzu daha sonra ele alacağız ancak bir Google Ads hesabınız, bir YouTube kanalınız ve içinde biraz para olan bir bankanız olduğu sürece başlamaya hazırsınız. YouTube daha sonra, reklam kampanyasını oluştururken girdiğiniz değişkenlere göre reklamlarınızla kitleleri hedefleyecektir.
YouTube reklamları gerçekten işe yarıyor mu?
Ana şirketi Google'ın yanı sıra YouTube, piyasadaki en büyük arama motorudur. Araştırmalar, YouTube reklamlarının TV reklamlarına kıyasla %84 daha fazla işe yaradığını gösteriyor. İnternetin anlık, tıklanabilir doğası hakkında söylenecek bir şey var.
Yaklaşık iki milyar insan yani dünya nüfusunun dörtte biri her ay YouTube'a giriyor ve her hafta yedi milyar saatten fazla içerik izliyor. Reklamlarınız iyiyse ve doğru kişileri hedefliyorsanız görüleceğinize eminiz.
YouTube'da ücretsiz reklam verebilir misiniz?
Ne yazık ki YouTube'da ücretsiz reklam veremezsiniz. Reklamcılık modeli, reklam verenlere adil bir pay vermek için uygulanmaktadır. Ayrıca içerik oluşturuculara, reklamların içeriklerinde yayınlanmasına izin vermeleri için uygun bir ödeme sağlar. YouTube reklamları yayınlamak istiyorsanız, bunu dijital pazarlama bütçenize dahil ettiğinizden emin olun.
YouTube'da reklam vermenin maliyeti nedir?
YouTube reklamcılığının maliyeti farklı faktörlere bağlı olarak değişebileceğinden, bunun kesin bir cevabı yoktur. Bunlar şunları içerebilir:
· YouTube reklam kampanyası hedefleriniz
· Video reklamlarla ilişkili tüm ön maliyetler
· Yayınladığınız YouTube reklamının türü
· Hedeflediğiniz kitlenin türü, bir demografik grup ne kadar cazip ve değerli ise maliyet de o kadar yüksek olur
· Günlük YouTube reklam bütçeniz
İnsanlar rakamları hesapladı ve kesin olmamakla birlikte, bir YouTube reklamının ortalama görüntüleme başına maliyeti (CPV) 0,010 ila 0,030 dolar arasında.
Bu metriğe göre, 1.000 YouTube gösterimi 10 dolar gibi bir fiyata mal olacaktır. Ancak yine de bu rakamların sabit olmadığını ve belirli bir miktar paranın somut bir sonuç elde edeceğini ummak yerine, reklam kampanyanızı imkanlarınız dahilinde bütçelemeniz ve planlamanız gerektiğini vurgulamalıyız.
YouTuber'lara reklamlar veya görüntülemeler için ödeme yapılır mı?
YouTuber'lara gösterilen reklam başına ödeme yapılır. Ortalama olarak, içeriklerinde izlenen reklam başına yaklaşık 0,10 ila 0,30 ABD doları alırlar ancak tıpkı reklam oluşturmanın maliyeti gibi, söz konusu reklamları yayınlamanın ödülü de tam olarak somut değildir.
Farklı YouTube reklam türleri nelerdir?
Farklı amaçlar için kullanılabilen altı temel YouTube reklamı vardır. Bunları aşağıda inceleyelim.
Akış içi video reklamları
Bunlar YouTube arama sonuçlarının en üstünde ve ilgili YouTube videolarının yanında görünür. Kullanıcıların aradığı alakalı anahtar kelimelerle bağlantılıdırlar ve sunulan reklamın mevcut izleyici için alakalı ve ilginç olduğunu garanti ederler.
Bu reklamlar, rekabetçi bir kategoride bir ürün veya hizmet sunuyorsanız mükemmeldir, insanlar rakiplerinizi aradıklarında reklamınız görünebilir! Ayrıca, kullanıcıların görüntüleme deneyimine müdahale etmedikleri için de tercih edilen bir seçimdir.
Atlanabilir akış içi reklamlar
Bunlar, kullanıcının beş saniye bekledikten sonra atlayabileceği daha uzun biçimli reklamlardır. Atlanabilir akış içi reklamlar genellikle yaklaşık bir dakika sürer ve izleyicilere teklifinize derinlemesine bir bakış sunar. İnsanları içeri çekebildiğiniz ve atlamalarını engelleyebildiğiniz sürece, mesajınızı açıklamak ve satış, potansiyel müşteri ve web sitesi trafiği oluşturmak için bolca şansınız olacaktır.
Atlanamayan akış içi reklamlar
Bunlar, tıpkı az önce bahsettiğimiz atlanabilir benzerleri gibi YouTube videolarının başında veya sırasında görünür. Bu reklamlar atlanabilir olmadığından, 15 saniye ile sınırlıdır. Bu nedenle, izleyiciler tıkladıkları içeriği görüntülemek istiyorlarsa bunları görmezden gelemeyecekleri için bunları marka bilinirliği kampanyaları için kullanmayı düşünün.
Bumper reklamlar
Bunlar temelde atlanamayan yayın içi reklamlardır ancak küçük boyutludur. Altı saniye veya daha kısa sürede yayınlanırlar, bu da onları hızlı ve dikkat çekici mesajlar için ideal YouTube reklamı haline getirir. Bumper reklamların hızlı doğası, CPM (yani her bin gösterim) ile ödendikleri anlamına gelir. Bu, bumper reklamlar için yalnızca sonraki 1.000 gösterim işaretine ulaştıklarında ödeme yapacağınız anlamına gelir.
Outstream reklamlar
Outstream reklamlar yalnızca mobil cihazlarda yayınlanır ve işin ilginç yanı YouTube dışında da yayınlanır. Google video ortaklı web sitelerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır ve ses olmadan başlarlar. Ses düğmesine basmak izleyiciye bağlıdır, yani tıklamaya değer bir şey oluşturmak için fazladan çaba sarf etmeniz gerekir.
Masthead reklamlar
Bunlar hem masaüstü hem de mobil cihazlarda YouTube ana sayfasının en üstünde görünür. Masaüstünde 30 saniye, mobilde ise tüm süre boyunca sessizce oynatılır ve ardından varsayılan olarak küçük resme dönüşür.
Kullanıcılar masaüstünden görüntülerken, masthead reklamının sağ tarafında küçük bir bilgi paneli görebilir ve bu da onlara içeriğiniz için ekstra bir bağlam dilimi sağlar. Bu reklamların yalnızca bir Google satış temsilcisiyle çalışıyorsanız kullanılabileceğini, dolayısıyla herkes tarafından kullanılamayacağını belirtmek gerekir.
YouTube'da nasıl reklam verebilirim?
YouTube'da neden reklam vermeniz gerektiğini, bunun ne kadara mal olabileceğini ve ne tür reklamlar yayınlayabileceğinizi öğrendiniz. YouTube reklamları oluşturma ve yayınlama konusunda adım adım hızlı bir kılavuz hazırlayalım.
1. İşletmenizin YouTube kanalına giriş yapın ve video reklamınızı yükleyin
Bir YouTube işletme kanalınız yoksa, kaydolduğunuzdan ve gerekli tüm ayrıntıları doldurduğunuzdan emin olun. Bunu yaptıktan sonra, videoyu organik YouTube araması için optimize etmeyi unutmayın. Bu, YouTube reklam kampanyanızın ek büyüklüğü ile bile, videonuzun eski organik arama yoluyla bazı görüntülemeleri yakalayabileceği anlamına gelir.
2. Google Ads hesabınıza giriş yapın
Tıpkı Facebook reklamcılığı, Instagram reklamcılığı veya TikTok reklamları gibi, YouTube'da reklam vermek de bir tür reklam yönetim platformu gerektirir. Buna Google Ads deniyor ve diğer çoğu Google ürünü gibi kullanıcı dostu olmasıyla övünüyor.
3. Bir Google Ads kampanyası başlatın
Yeni bir Google Ads hesabı açtıysanız, Google sizden ilk kampanyanızı oluşturmanızı isteyecektir. Mevcut bir Google Ads hesabınız varsa, “Kampanyalar” sekmesinin altındaki mavi “artı” simgesini tıklayın. İstendiğinde, kampanya hedefiniz olarak “YouTube'da daha fazla görüntüleme ve etkileşim elde edin” seçeneğini belirleyin.
4. Kampanya hedefinizi seçin
Oldukça bunaltıcı görünen bir bölüme yönlendirileceksiniz ancak burada açıklayacağız. Kampanya hedefinizi seçmeniz gerekiyor. Bu, YouTube reklam kampanyanızla neyi başarmak istediğinize bağlıdır bu yüzden şimdi bunu inceleyelim. İşte YouTube reklamcılığı için kampanya hedeflerinin bir dökümü:
· Satış: Çevrimiçi, uygulamada, telefonda veya mağazada satışları artırın
· Müşteri adayları: İnsanları harekete geçmeye teşvik ederek potansiyel müşterileri güvence altına alın
· Web sitesi trafiği: Doğru kişilerin web sitenizi ziyaret etmesini sağlayın
· Marka bilinirliği ve erişim: Farkındalık ve tanınırlık oluşturmak için daha geniş bir kitleye ulaşın
· Uygulama tanıtımı: Uygulamanız için indirmeleri, etkileşimi ve ön kayıtları puanlayın
· Ürün ve marka değerlendirmesi: İnsanları ürünlerinize göz atmaya teşvik edin
· Yerel mağaza ziyaretleri ve promosyonlar: Fiziksel mağazalara ziyaretleri artırın
· Bir hedefin rehberliği olmadan bir kampanya oluşturun: Eğer bu sizin ilk rodeonuzsa bunu yapmamanızı tavsiye ederiz!
5. Kampanya türünüzü seçin
Bir YouTube reklamı oluşturduğunuz için “Video” seçeneğine tıklayın. Ardından, kampanyanın alt türünü belirleyen bir dizi seçenek daha sunulur. Bunlar
· Dönüşümleri artırın
· Özel video kampanyası
· Video erişim kampanyası
· Etki değerlendirmesi
· Outstream
· Reklam dizisi
· Alışveriş
Alt türü seçtikten sonra “Devam” düğmesine basın. İşte eğlence burada başlıyor: bütçe!
6. YouTube reklam bütçenizi belirleyin
YouTube reklamlarının maliyeti, kısmen bu dijital reklam alanı için teklif vermeye istekli olduğunuz miktara bağlıdır. Kendinize günlük bir bütçe belirlemeniz gerekir, YouTube da buna göre ödeme yapar. Çoğu işletme günde 10 $ gibi bir miktarla başlar, ardından sonuçları görmeye başladıklarında ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrendiklerinde bunu artırır.
Yalnızca kendinizi rahat hissettiğiniz kadar bütçe ayırmanız önemlidir. Bir önseziyle çok yüksek bir maksimum teklif belirlemeyin, karşılayabileceğiniz kadarını yapın, küçük başlayın ve sizi nereye götüreceğini görün.
Bütçeyle ilgili olarak, teklifleriniz kampanyanızın hedefine bağlı olarak değişecek birkaç farklı formatta verilebilir:
· CPV (cost-per-view) veya görüntüleme başına maliyet. Bu, birisi videonuzu en az 30 saniye izledikten sonra reklam için ödeme yapacağınız anlamına gelir.
· CPM (cost-per-impression) veya gösterim başına maliyet. Ele aldığımız gibi, YouTube reklamınız 1,000 kez görüntülendiğinde bunun için ödeme yaparsınız.
· CPA (cost-per-action) veya eylem başına maliyet. Kullanıcılar bir bağlantıyı tıklamak gibi belirli bir işlemi tamamladıktan sonra reklam için ödeme yaparsınız.
Ekran içi yerine akış içinde yayınlanan reklamlarla daha çok ilgileniyorsanız, reklam stratejinizi bu hedefi destekleyecek şekilde değiştirebilirsiniz. “Biçim Başına Teklifleri Özelleştir” seçeneğini tıklayarak tekliflerinizi ekran içi ve akış içi arasında bölebilirsiniz; reklam yerleşiminizin orada ağırlıklı olduğundan emin olmak için istediğiniz teklif için daha yüksek bir tutar belirleyin.
7. Hedef kitlenizi belirleyin
Bütçeniz belirlendiğine göre, reklamlarınızı kimlerin alacağına karar vermenin zamanı geldi. Bu, hedefleme ile gerçekleştirilir. Hedefleme, seçim yapmanıza yardımcı olur:
· Ağlar: Bunlar daha önce bahsettiğimiz reklam türleridir. Videolarınızın atlanamayan feed içi reklamlar, bumper reklamlar veya tamamen başka bir şey olarak oynatılmasını istiyor musunuz?
· Dil: Reklamlarınızın hitap etmesini istediğiniz dili seçin.
· Konum: Reklamlarınızın yayınlanmasını istediğiniz bölgeleri seçin.
· İstisnalar: Reklamlarınızın ilişkilendirilmesini istemediğiniz içerik veya temaları listelemeyi unutmayın. Örneğin, içeriğiniz kesinlikle yetişkinlere yönelikse, genellikle çocukların göz attığı sitelerde yayınlanmamalıdır.
· Ek ayarlar: Burada, reklamlarınızın belirli cihazlarda görünüp görünmeyeceğine karar vererek fantezi yapabilirsiniz. Shorts'un mobil cihazlar için optimize edildiği göz önüne alındığında, bu, YouTube Shorts'ta reklamları güvence altına almanın sağlam bir yoludur.
Hedefinizi belirledikten sonra reklam grupları oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak zorunda değilsiniz ve ilk reklam kampanyanızda bunu yapmamak en iyisi olabilir. Ancak bunu yapmayı seçerseniz, reklam hedeflemeniz için demografi ve ilgi alanları gibi faktörlere dayalı olarak hiper hedefli kitleler oluşturabilirsiniz.
Hedefleme işlemini tamamladıktan sonra reklam kampanyanızı son bir kez gözden geçirin ve yayınlayın.
İşte bu kadar. 2024'te YouTube'da nasıl reklam verilir? Rekabetçi, hızlı tempolu bir alan, ancak işletmenizi doğru kişilerin önüne çıkarmak istiyorsanız Google Ads platformu size yardımcı olabilir.