YouTube Shorts algoritmasının ne olduğunu, nasıl çalıştığını, içeriğinizi nasıl etkilediğini ve daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okumaya devam edin!
YouTube Shorts algoritması nedir?
YouTube Shorts algoritması, YouTube Shorts içeriğini işaretlemek, sıralamak ve kullanıcıların akışlarına dağıtmak için kullanılan bir formüldür. Algoritma, yaklaşımını her kullanıcı için kişiselleştirir, bu nedenle bir kişinin Shorts deneyimi diğerinden farklı olacaktır.
Özetle, içeriğinizin nerede ve ne zaman gösterileceğine, ideal olarak onu değerli ve eğlenceli bulan kişilere karar veren bir dizi kriterdir. YouTube Shorts algoritması, videolarınızı muhtemelen içeriğinizi izleyecek, paylaşacak, beğenecek ve abone olacak izleyicilere gösterir.
YouTube Shorts algoritması nasıl çalışır?
YouTube Shorts algoritması, normal YouTube algoritmasının daha küçük ölçekli bir versiyonudur ve yalnızca Shorts'un 60 saniyelik maksimum videolarıyla ilgilenir. Kurnaz içerik oluşturucuların ve işletmelerin sistemi aldatmaya çalışmaması için kesin ölçümler kamuya açık değildir. Ancak yine de kurallar var. YouTube algoritmasının videolarınızı sıralarken neleri dikkate aldığına bir göz atalım.
Görüntüleme
YouTube Shorts'un küçük boyutlu yapısı TikTok gibi platformlara benzer, dikkati hemen çekmezseniz, insanlar kaydırarak uzaklaşır. Bu nedenle, YouTube Shorts'taki görüntülemeler tıklama veya gösterim olarak tanımlanmaz. Bunun yerine, niyete dayanırlar, bir kullanıcı Shorts'da ne kadar süre kaldı? YouTuber'ın kaydırma ve görüntüleme oranı, ortalama izleme süresi nedir?
Görüntüleme ve izleyici davranışı, YouTube Shorts algoritmasındaki en önemli faktörlerdir. Sonuç olarak, aşağıdaki noktaların çoğu, görüntülenme sayısıyla gevşek bir şekilde bağlantılıdır.
Bir izleyicinin izleme geçmişi
Algoritma, izleyicilere istediklerini vermek için vardır. Yalnızca LEGO yapımıyla ilgili Shortslar izliyorlarsa, algoritmanın onlara makyaj hileleriyle ilgili videolarınızı sunması pek olası değildir.
Bir izleyicinin etkileşim geçmişi
Bir önceki noktaya benzer şekilde, bir izleyicinin etkileşim geçmişi algoritmanın içeriği nasıl dağıttığını etkiler. Bir izleyici güzellikle ilgili birçok hesabı beğenmiş ve bu hesaplara abone olmuşsa, makyaj tüyolarınız adil bir şekilde değerlendirilebilir. Öte yandan, LEGO videolarınızın hiç şansı yoktur.
Frekans
Sık paylaşım yapmak YouTube Shorts algoritmasına güvenilir olduğunuzu gösterir, bazı kullanıcılar tutarlı bir görüntüleme artışından önce 200 Shorts yüklemesinin gerekebileceğini fark etmiştir. Kısa filmlerinizi planlamak ve izleyicilerinize dört gözle bekleyecekleri bir şeyler vermek için bir içerik takvimi oluşturmayı düşünün.
Alaka Düzeyi
İdeal olarak, trend içerik ilgili bir anahtar kelimeye, konuya veya fikre bağlanır. Anahtar kelimeleri biraz sonra ele alacağız ancak temel olarak, çoğu Shorts içeriği, insanların görmek istediği bir şeyle bağlantılı olduğu için görüntülenir. Elbette, bazı viral istisnalar vardır ancak çoğu zaman algoritma ilgili içeriği eleyerek uygun kişilere sunar.
YouTube akışı
YouTube Shorts’ları, platformda Shorts Shelf adı verilen kendi özel evlerine sahiptir. Bu, algoritmada rol oynasa da pastanın küçük bir dilimini oluşturuyor. Shorts’lar daha popüler hale geldikçe, ana akışta daha fazla yer kaplamaya başladılar. Bu, bir kullanıcının ana akıştaki etkinliğinin artık YouTube Shorts algoritması sonuçlarında Shorts Shelf'ten daha büyük bir rol oynadığı anlamına geliyor.
Hashtag'ler ve Meta veriler
Hashtag'ler, video etiketleri, açıklamalar, video başlıkları, hepsi YouTube Shorts algoritmasına uyuyor. Bu bilgilerle ne kadar kesin ve doğru olursanız, algoritmanın içeriğinizi ayrıştırması, bağlamsallaştırması ve kimin için doğru olduğuna karar vermesi o kadar kolay olur.
İlk hamle
Bazen bir YouTube Shorts, düzleşmeden önce ilk görüntülenme sayısını alabilir. Bunun nedeni, bir video yayınladığınızda, YouTube Shorts algoritmasının aktif olarak bunun için bir kitle bulmaya çalışmasıdır. İlk günlerde içeriğiniz için daha çok çalışır. İçerik insanların ilgisini çekmezse, algoritma videoya öncelik vermeyi bıraktığında bu görüntülemeler düşecektir.
Nicelik yerine nitelik
Günün sonunda, YouTube Shorts algoritması içeriği kaliteye göre sıralamaya çalışır. Videonuz iyi etiketlenmiş ve başlıklandırılmışsa, bir hedef kitleye hitap ediyorsa ve yüksek kaliteliyse, algoritma buna olumlu bakmalıdır. Yine de hiçbir garantisi yok!
2024'te YouTube Shorts algoritma güncellemesi yapıldı mı?
YouTube, özelliklerini, hizmetlerini ve algoritmalarını her zaman değiştirir. Bu makalenin yazılması ve yayınlanması arasında YouTube Shorts algoritmasının bir şekilde değişmiş olacağından eminiz. Yani evet, genel olarak YouTube Shorts algoritması siz bunu okuduğunuzda değişmiş olacak.
Peki bu güncelleme önemli mi? 2024 itibarıyla hayır. Algoritma, kullanıcılara en iyi hizmeti vermek için her zaman büyüyecek ancak genel olarak, YouTube Shorts 2021'de piyasaya sürüldüğünden beri aynı şekilde kaldı.
YouTube Shorts algoritması 2024 için ipuçları ve püf noktaları
Böylece, YouTube Shorts algoritmasının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını ele aldık. Şimdi de 2024'te YouTube Shorts algoritmasını kendi avantajınıza nasıl çevirebileceğinize dair bazı ipuçlarıyla bitirelim.
Eylem çağrılarını yeniden gözden geçirin
Harekete geçirici mesajlar (CTA'lar) YouTube'da süper etkili olabilir ve genellikle oldukça bolca kullanılır. Kaç kez birinin sizden “beğen butonuna basmanızı” veya “beğenip abone olmanızı” istediğini duydunuz? Bunlar uzun biçimli içerikler için işe yarar ancak Shorts’lar için doğru olmayabilir.
Sonuçta içeri girmek, çıkmak ve uzaklaşmak için yalnızca 60 saniyeniz var. Bu saniyelerin 10'unu birine bildirim ziline tıklamasını söylemek için harcamanıza gerçekten gerek var mı? Çoğu durumda, muhtemelen hayır. CTA'ların Shorts'ta yasaklanması gerektiğini söylemiyoruz ancak izlenme süresini etkileyebilir ve bu da algoritmanın lehine olabilir.
Trend içerikleri takip edin
YouTube trendlerini takip edin ve nabzınızı tutun ancak diğer kısa biçimli platformları da unutmayın. TikTok içeriği çoğu zaman YouTube Shorts ile çapraz etkileşime gireri TikTok trendlerini takip etmeye ve herhangi bir şeye atlayıp atlayamayacağınızı görmeye değer.
Kancayı erken takın
Birinin sizin Short videolarınızı izlemesi ve takip etmesi gerektiğine ikna etmek için bir dakikanız var. İşte bu kadar. Zamanın eskitemediği şu atasözüne uymayı deneyin: Bizi sıkmayın, nakarata geçin. Ana başlığı videonun başında verin ve izleyiciyi heyecan verici bir şeyle bağlayın ve sonunda ödemeyi unutmayın, böylece tıklama tuzağı yapmakla suçlanmazsınız!
SEO kullanın
YouTube Shorts algoritması, kullanıcıların arama amaçlarıyla hangi anahtar kelimelerin eşleştiğini bulmak için hashtag'lerinizden, meta verilerinizden ve video metninizden yararlanır. Öyleyse neden oyunu oynamıyorsunuz? Kesin arama terimlerini belirlemek için Anahtar Kelime Aracı veya ahrefs gibi bir anahtar kelime aracı kullanın. YouTube SEO yolculuğunuzda hangi anahtar kelimeleri takip edeceğinize karar vermek için arama hacmi, trendler ve rekabet gibi istatistikleri kullanabileceksiniz.
Buradan, Shorts'ta belirli bir içerik için iştah olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Anahtar kelimenizi YouTube'un arama alanına yazın, ardından Shorts tabanlı sonuçları getirmek için sonuna #shorts ekleyin. Hiçbir şey yoksa ya piyasada büyük bir boşluk bulmuşsunuzdur ya da kimse ilgilenmiyordur, buna göre bilinçli bir karar verin.
Nasıl yeniden yayınladığınıza dikkat edin
Örneğin, filigranlı TikTok içeriğini yeniden yayınlamaktan kaçının, YouTube Shorts algoritması bunu düşük çaba olarak görebilir ve aşağı işaretleyebilir. Ancak başarılı bir TikTok videosu oluşturduysanız, ham görüntüleri Shorts'a yüklemenizi ve TikTok filigranı olmadan yayınlamanızı engelleyen hiçbir şey yoktur.
İçerik formatı için doğru uzunluğu seçin
YouTube Shorts’ları doğal olarak kısadır ancak kıpırdama alanı vardır. Örneğin, bir “hack” videosu muhtemelen tam teşekküllü bir öğretici video’dan daha kısa olacaktır. Kitlenizin bir video başlığından ne beklediğini düşünün ve bunu sunun, konuyu uzunlukla eşleştirin.
Doğru zamanda yayınlayın
YouTube, yayınladığınız zamanın gerçekten önemli olmadığını iddia ediyor ancak Shorts için bunun daha büyük bir etkisi olabilir. Bu, daha önce bahsettiğimiz noktaya bağlı: Shorts’lar yayınlandıktan hemen sonra daha büyük bir ilgi görüyor.
Eğer ana demografiniz Birleşik Krallık'ta bulunuyorsa, onlara uygun bir zamanda yayınlamak isteyeceksiniz. Dünyanın diğer ucundaysanız ve Video’nuzu İngiltere saatiyle gece 2'de yayınlanacak şekilde planlarsanız, ilk görüntülemelerin bir kısmını kaçırırsınız. Tüm bunları YouTube Studio'da Analizler bölümüne gidip "Kitle "yi tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Rakiplerle karşılaştırın
Aynı Analytics sekmesinde “Kitlenizin izledikleri” bölümüne göz atın. Burada, sevdikleri videoları ve sık kullandıkları kanalları görebilirsiniz.
Ayrıntılara inmek istiyorsanız “Araştırma” sekmesine tıklayın, bu sekme size kitlenizin aradığı anahtar kelimeleri gösterir. “Tüm aramalar” ile “Yalnızca içerik boşlukları” arasında filtreleme yaparak kitlenizi başka yerlere yönlendiren anahtar kelimeleri görüntüleyebilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurarak, bu boşluğu doldurmak için içerik oluşturabilirsiniz.
Ayrıca kes-yapıştır yöntemiyle rakiplerinizin meta verilerine de göz atabilirsiniz. Rakiplerinizin Shorts’larından birini masaüstü bilgisayarda açın, ancak URL'deki “short” kelimesini “izle” ile değiştirin. Bunu yaptıktan sonra URL'yi takip edin, normal bir YouTube videosu gibi açılmalıdır. Yan tarafta, kanal etiketleri ve anahtar kelimeler gibi tüm ilgi çekici meta verileri göreceksiniz.
YouTube Shorts algoritması 2024 yılı için bu şekilde açıklandı. Ustalaşması zor bir konudur ama hatırlamanız gereken en önemli konu izleyici algoritmasıdır ve izleyicileri mutlu etmek için çalışmaya devam edin.