TikTok'un sosyal medya üzerindeki etkisini inkâr etmek mümkün değil. TikTok olmasaydı Instagram Reels, Snapchat Spotlight veya YouTube Shorts olmazdı. Birçoğumuz YouTube Shorts'a, Instagram Reels veya TikTok'a aşina olduğumuz kadar aşina değiliz, ancak bu YouTube Shorts'un aynı derecede güçlü olmadığı anlamına gelmiyor. Aslında, YouTube Shorts 2,5 milyardan fazla kullanıcıya sahiptir (TikTok'tan daha fazla) ve kitlenizi genişletmenize ve marka bilinirliği oluşturmanıza yardımcı olacak bir platform olabilir.
YouTube Shorts hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? YouTube Shorts hakkında bilgi edinmek ve Shorts'unuzun içerik performansını en üst düzeye çıkarmak için YouTube Shorts algoritmasından yararlanmaya yönelik ipuçlarını ve püf noktalarını öğrenmek için takip edin.
YouTube Shorts Nedir?
Algoritma ayrıntılarına girmeden önce, YouTube Shorts'a kısa bir giriş yapalım. Instagram Reels ve TikTok gibi YouTube Shorts'da YouTube'un kısa biçimli videolara yönelik çözümüdür. YouTube Shorts, YouTube ile aynı kullanıcı tabanına sahiptir ve 2,5 milyardan fazla kullanıcının önüne, markanızı veya ürününüzü çıkarmanın önemli bir yoludur.
YouTube Shorts akışına erişmek için normal YouTube uygulamasını kullanacak ve alt gezinme çubuğundaki 'Shorts' simgesine dokunacaksınız. Akışta 60 saniyeden uzun olmayan videolar yer alır. Markalar, bir ürün veya hizmeti sergilemek ve hatta satışları artırmak için Shorts'u kullanabilir. Ancak amaç, eğlenceli videolar oluşturmaktır.
YouTube Shorts Algoritması Nedir?
Tıpkı diğer sosyal platformlar gibi YouTube'da kullanıcılarına içerik öneren bir algoritmaya sahip. MIT Technology Review, YouTube algoritmasının kullanıcıların platformda izlediklerinin %70'inden sorumlu olduğunu bildiriyor. Başka bir deyişle, yüksek performanslı YouTube Shorts içeriği oluşturmak için algoritmada içeriğin önceliklendirilmesine yardımcı olan faktörleri bilmeniz gerekir.
YouTube Shorts Algoritması Nasıl Çalışır?
Sosyal medya algoritmaları, birkaç sıralama faktörü içeren öneri sistemlerinden başka bir şey değildir. İşte YouTube'un içerik önermek için kullandığı 3 sıralama faktörü.
1. İzleme geçmişi: YouTube, kullanıcıların neleri sonuna kadar izledikleri ve neleri atladıkları dahil olmak üzere kişisel video izleme geçmişini analiz eder.
2. İzleme süresi: Kullanıcıların video izlerken ne kadar zaman harcadığı.
3. İçerik Karşılaştırmaları: Videoların benzer kullanıcılarla nasıl sıralandığı. Bu, belirli bir kitle için bir videonun alaka düzeyini belirlemeye yardımcı olur.
Bu faktörleri akılda tutmak, algoritmanın kullanıcılarıyla alakalı içerikler önermesine yardımcı olur.
YouTube Shorts Algoritmasında Uzmanlaşmak İçin İpuçları
1. Niş Alanınız İçin Eğlenceli İçerik Oluşturun
YouTube web sitesinde, algoritmanın ana itici gücünün gerçek içerik değil, izleyici görüntüleme davranışı olduğunu belirtiyor. Bu ne anlama geliyor? YouTube'un, hiçbir izleyicinin ilgisini çekmeyen yüksek kaliteli, profesyonelce üretilmiş video içeriğine öncelik vermediği veya önermediği anlamına gelir. Bu noktada, izleyicilerin dikkatini çeken ve ilgisini koruyan derme çatma, özgün içerikler biraz daha fazla ilgi görecektir. Dolayısıyla, algoritmaların özelliklerinden bahsediyor olsak da, gerçekten başarılı olmak için "algoritmayı yenebilecek" içerik değil, insanların izlemek isteyeceği içerik oluşturmaya odaklanın.
2. YouTube'da Neyin Trend Olduğunu Bilin
Kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir diğer husus da içeriklerinin Trending sekmesinde gösterilip gösterilmediğidir. YouTube'daki Trend videolar, çok çeşitli kullanıcıların muhtemelen ilginç bulacağı Shorts'ları göstererek izleyicilerin platformda neler olup bittiğini görmelerine yardımcı olur. Bu Trend listesi her on beş dakikada bir güncellenir, bu nedenle videonuzu ön plana çıkarmak için bolca fırsatınız var!
YouTube, Trending'de nelerin gösterileceğini belirlemek için bir videonun ne kadar hızlı ve kaç görüntüleme aldığı, videonun ne kadar yeni olduğu ve aynı anda yüklenen diğer videolara kıyasla nasıl bir performans gösterdiği gibi şeylere bakar.
İlgi Çekici YouTube Shorts İçeriği Nasıl Oluşturulur?
Artık YouTube algoritmasının perde arkasında neler olduğunu anladığınıza ve algoritmada kilit bir faktör olarak etkileşimin önemini bildiğinize göre, işte video performansınızı en üst düzeye çıkarmak için iki ekstra ipucu.
1. YouTube'da Canlı yayına geçmeyi ve kitlenizle daha anlamlı bir şekilde bağlantı kurmayı düşünün.
2. İçerik oluştururken içeriği eğlenceli tutun. İçerik tükenmişliği gerçektir ve yalnızca yayınlamak için bir şeyler üretiyorsanız bu durum Shorts’larınızda kendini gösterecektir.