Z Kuşağı Influencer'ları Markanız İçin Uygun mu?

Z Kuşağı Influencer'larının markalar için önemi nedir? Z Kuşağı'nın değerleri ve dijital alandaki etkileşim gücü hangi markalar ile uyumlu?

Z Kuşağı, doğuştan sosyal medya etkileyicilerinden oluşan güçlü bir nesil olarak şekilleniyor. Ancak doğuştan gelen yaratıcı yeteneklerine ve profesyonel düzeyde içerik oluşturma becerilerine rağmen, markalar ve işletmeler bu yeni tüketici grubuyla nasıl etkileşim kuracaklarını ve onlara nasıl pazarlama yapacaklarını hala öğreniyorlar. İşte biz burada devreye giriyoruz. Bu yazıda, satın alma güçlerinden etkilerinin değerine kadar Z kuşağı ile ilgili her şeyi konuşacağız.

 
Z Kuşağı Ne Demektir?

 

Herhangi bir yeni tüketici kitlesini ve bu kitlenin marka stratejinize nasıl etki edeceğini anlamak için temel bilgileri, kim olduklarını, onları neyin yönlendirdiğini ve nelere değer verdiklerini ortaya çıkararak işe başlamalısınız. Z kuşağı tüketicileri 1995-2009 yılları arasında doğmuştur ve şu anda dünya nüfusunun %43'ünü oluşturmaktadır. Yalnızca ABD'de 143 milyar dolar olduğu tahmin edilen harcama gücüyle ki bu rakam işgücüne katılım arttıkça daha da büyüyecektir ve Z Kuşağı kapsayıcı, ilerici, küresel düşünen, düşünceli tüketicilerden oluşan benzersiz güçte bir kitle haline gelmeye hazırlanıyor.

 

Bir Facebook IQ makalesinde detaylandırıldığı gibi:

 

Z kuşağı Boomer'ların bilgeliğini, X kuşağının bağımsızlığını ve Y kuşağının özgüvenini miras alırken, kendi dünya görüşünü de geliştirdi. Z kuşağı kendilerini daha büyük bir şeyin parçası olarak görüyor. Başkalarını kabul ederek ve yükselterek, kendilerinin de yükseldiğini görüyorlar.

 

Z Kuşağı'nı Anlamak

 

Z kuşağının karakteristiği, başta Instagram, TikTok, Snapchat ve YouTube olmak üzere sosyal kanallarında paylaştıkları içeriklerde hayat buluyor. Z kuşağının temel değerleri olan merak ve karşılıklılık, içerik üretimlerini şekillendirmeye yardımcı oluyor. Özgünlükten besleniyorlar ve hem medya temsillerinde hem de markalardan aynı şeyi talep ediyorlar. Bazı açılardan Z kuşağı influencer'ları, aşırı küratörlü Y kuşağı influencer'larının antitezini oluşturuyor ve topluluklarıyla gerçek, yalın deneyimler ve yeni bakış açıları paylaşmayı tercih ediyor.

 

Z Kuşağı influencer'larının markalara benzersiz değer önerileri sunma konusunda gerçekten aşırı endeksli oldukları nokta, dijital ortamlara zahmetsizce hakim olmaları, etkileşimli çevrimiçi topluluklar oluşturma becerileri ve aktivizmi platformlarına dahil etme tutkularıdır.

 

Z kuşağı influencer'ları dijital olarak bilgili. Dijital yerliler olarak kabul edilen ilk nesil olan Z kuşağı influencer'ları, modern yaşamın sanal bileşenine tamamen yerleşmiş durumdalar. Muhtemelen akıllı telefondan başka bir şeye sahip olmamış olan Z kuşağı influencer'ları için video oluşturmak, viral trendleri benimsemek ve zekice memler hazırlamak ikinci doğalarıdır. Onlar doğuştan içerik yaratıcılarıdır.


Z Kuşağı influencer'ı, çevrimiçi topluluklar oluşturmanın "CEO "sudur. İnternet ve sosyal medya korkulacak şeyler olmasa da, sürekli pompaladıkları bilgi hacmi göz önüne alındığında bunaltıcı olabilirler. Tükettikleri içerik, marka ve medyanın kendi değerleriyle uyumlu olduğundan emin olmak isteyen Z kuşağı, değer sistemlerine rehberlik etmesi için Z kuşağı influencer'ı gibi güvenilir akran liderlerinin ilk elden anlatımlarına başvuruyor. Z kuşağı, çevrimiçi ilişkilerini gerçek hayattaki arkadaşlıklarıyla eşdeğer tutuyor. Tereddütsüz desteği ve grup zihniyetini görmek için herhangi bir Z kuşağı influencer'ının yorum bölümünü okumanız yeterli.


Z kuşağı influencer'ları değişim için bir katalizördür.  Bu kuşak "genellikle farklılıkları bir kenara bırakır ve daha büyük bir fayda sağlamak için amaçlar etrafında toplanır". Buna karşılık, iş ortaklığı yaptıkları markalardan da aynısını yapmalarını ve platformlarını topluma basmakalıp sözlerin ötesinde bir değer sunmak için kullanmalarını bekliyorlar. Z kuşağı influencer'ları içerik oluştururken özgünlüğü her zaman akıllarının bir köşesinde tutuyor. İnanmadıkları bir şeyi destekleme olasılıkları daha düşüktür ve bu da markalar ve işletmelerle kurdukları ortaklıklar için çok şey ifade eder. 

 

Z Kuşağının Markanız İçin Doğru Olup Olmadığına Karar Verme

 

Tüm influencer marka ortaklıklarında olduğu gibi, potansiyel bir Z Kuşağı influencer'ına karar vermeden önce yapılması gereken bir değerlendirme süreci vardır. Potansiyel influencer'ınızın marka uyumu, paylaşılan değerler ve kültürel güvenilirlik gibi her kutuyu işaretlediğinden emin olmalısınız.

 

Başlamak için, bir Z Kuşağı ortaklığının markanız için anlamlı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacak aşağıdaki soruları değerlendirin.

 

·      Markanız daha genç bir kitle için uygulanabilir ve/veya erişilebilir mi?

·      Bir Z Kuşağı influencer'ı markanızın hedef kitlesine veya henüz ulaşılmamış kitlesine ulaşabilir mi?

·      Doğru influencer ve/veya kampanya sağlandığında daha genç bir kitle markanızda değer bulur mu?

 

Unutmayın: Z Kuşağı influencer'ları benzersiz bir değere sahiptir ve markanızın yeni bir ilgili tüketici kitlesine ulaşmasına yardımcı olabilir, ancak ikisi arasında açık bir kopukluk varsa bunu zorlamayın.

 

Bir Z kuşağı influencer'ı ile çalışmaya karar verseniz de vermeseniz de genç nesilden bir şeyler öğrenme fırsatınız var. Viral trendleri başlatıyorlar, her kitlenin dikkatini çekiyorlar ve özgün ve otantik içerikler yaratıyorlar ve her markanın stratejisine uygulayabileceği bir ders veriyorlar.

Sosyal Linkler

Bize Katılın